Alexander Stubbs tal på Samlingspartiets extra partimöte
Publicerad:
Alexander Stubbs tal / Samlingspartiets extra partimöte / Dipoli, Esbo / 28.10.2023
Det talade ordet gäller.
Kära vänner,
Det är en stor ära att stå framför er i dag här i Dipoli i Esbo, exakt 1,5 km från mitt barndomshem på Lövö. Vi har gått en lång väg tillsammans. När jag påbörjade den här resan 2004 hade jag aldrig kunnat föreställa mig vad den skulle leda till. Suzanne ser ut att hålla med.
Jag minns fortfarande hur nervös jag var den första valnatten. Jag hade tagit steget från den akademiska världen och den offentliga sektorn till politiken. Mitt val av parti var enkelt - Samlingspartiet var ju redan då det mest internationella partiet i Finland. Det har det alltid varit.
Som folkrörelse har vi spelat en central roll vid vändpunkterna i vår historia. Tekla Hultin krossade som riksdagsledamot maktstrukturernas glastak. Emil Nestor Setälä skrev Finlands självständighetsförklaring. Juho Kusti Paasikivi lade grunden till vår utrikespolitik i början av kalla kriget.
***
Under kalla kriget var Samlingspartiet länge utanför regeringen eftersom vi var för västvänliga. Ilkka Suominen var den första framstående politikern som vågade föreslå att Finland skulle gå med i EU. Allt byggde på värderingar och på det faktum att vi alltid har sett Finland som en del av västvärlden. Då och nu.
Under Jyrki Katainen ledning började vi bygga upp en ny utrikespolitisk era. Samlingspartiet var det första stora partiet som talade för att Finland skulle gå med i Nato. Sauli Niinistö förespråkade ett mer europeiskt Nato. Jyri Häkämies varnade för Ryssland - och det tre gånger.
Ilkka Kanerva stödde Estland i statytvisten. När jag återvände från mitt fredsuppdrag i Georgien varnade jag i mitt 080808-tal om omvälvningen i den internationella politiken, hotet från Ryssland och jag efterlyste en debatt om vårt medlemskap i Nato. Som statsminister flaggade jag också för Nato.
När sedan vår väg till Nato öppnades i och med Rysslands angreppskrig mot Ukraina, stödde vi det konstruktivt som oppositionsparti. Utan att vara efterklok. Finlands säkerhet först. Tack Petteri Orpo, Elina Valtonen, Antti Häkkänen och alla samlingspartister som trodde på vårt medlemskap i Nato.
Jag vill även personligen tacka Sauli Niinistö för att han förde oss in i Nato. Han visade beslutsamhet i en svår situation. Han blev Finlands första Nato-president. Tack Sauli.
***
Att vara på rätt sida av historien i vissa frågor är bra i sig, men i utrikes- och säkerhetspolitiken måste man alltid förstå vad som händer just nu och samtidigt blickaframåt. Finlands säkerhet är utgångspunkten för allt. Det är en existentiell fråga för oss, det har det alltid varit och det kommer det alltid att vara.
Samtidigt har vi i Samlingspartiet varit våra värderingar trogna. Vi har hållit fast vid att Finland är en västerländsk demokrati. Vi tror på ett öppet samhälle där individens frihet och mänskliga rättigheter garanteras. Vi är redo att försvara dessa värderingar och vi har alltid velat göra det tillsammans med våra allierade i väst. Vi vill aldrig mer stå ensamma.
Under årens lopp har vi vågat försvara Finlands medlemskap i Nato även då det inte varit trendigt. Varför har vi gjort det? Därför att det har varit i Finlands intresse och i enlighet våra värderingar. Vi har alltid velat maximera Finlands säkerhet. Förutom ett oberoende och trovärdigt försvar har detta inneburit att vi förbundit oss till västerländska institutioner och internationellt samarbete.
***
Ger jag er ett intryck av att det bara är Samlingspartiet som har byggt upp Finlands framgångssaga? Det är inte fallet överhuvudtaget. Tvärtom. Framgångssagan har skrivits tillsammans, som en nation.
Utan Svinhufvud, Setälä och Alkio skulle vi inte ha klarat oss som en självständig stat. Utan Mannerheim, Ryti och Tanner skulle vi inte ha överlevt andra världskriget. Utan Paasikivi, Kekkonen och Koivisto kunde kalla kriget ha hettat till hos oss. Utan Aho, Lipponen och Ahtisaari skulle vi inte vara med i EU. Utan Niinistö, Marin, Kaikkonen och Haavisto skulle vi inte vara med i Nato.
Vid varje vändpunkt i vår moderna historia har vi klarat oss tack vare vår sammanhållning. 1918 visade oss vad splittring betyder i ordets värsta bemärkelse. 1939 visade oss vad enighet är i ordets bästa mening. 1995 erbjöd oss möjligheten att gå med där vi hörde hemma. 2022 förseglade en gång för alla vår ställning som ett västligt land.
***
Men vi har ju inte samlats här idag för att minnas det förflutna. Vi är här för att göra historia och framför allt för att bygga framtiden.
Men innan jag börjar vill jag varna er för tre misstag som vi människor ofta gör. Vi tenderar nämligen att överrationalisera det förflutna - det vill säga att försöka förklara historien så att den passar in i nutiden. Samtidigt överdramatiserar vi nutiden - som om mänskligheten inte hade befunnit sig i kris tidigare - och glömmer att världen befinner sig i en ständig krishanteringsoperation.
När vi överrationaliserar det förflutna och överdramatiserar nutiden faller vi i den största fällan av alla - att underskatta framtiden. I dag förutspår jag inte framtiden utan jag försöker berätta för er om de frågor som republikens nästa president kommer att ställas inför.
***
Det kommer knappast som en överraskning att jag vill presentera tre poäng i mitt tal. Mitt anförande är både en kandidats tal och en forskares analys. Jag tror att båda behövs just nu. Jag vill tacka er alla för den feedback jag fått under den första turnén. Våra diskussioner öppnade upp nya perspektiv. Ni kommer förmodligen att hitta några bekanta inslag i talet.
Jag vill ge en realistisk bild av hur världen ser ut just nu. Jag vill inte väcka rädsla och osäkerhet. Det finns gott om apokalyptiska spåmän- och kvinnor där ute. Det är lätt att måla upp en hotfull bild. Om man gör så är man ofta populistisk och intellektuellt lat. Jag är lösningsorienterad. Jag vill skapa hopp och visa hur vi tillsammans kan ta oss ur den här situationen.
Först kommer jag att analysera den globala politiska situationen i vilken republiken Finlands 13:e president tillträder sitt ämbete den 1 mars 2024. Sedan kommer jag att gå igenom de utmaningar som Finland står inför i detta föränderliga världspolitiska läge. Slutligen kommer jag att överväga vilka egenskaper som krävs för presidentämbetet idag.
HUR SER VÄRLDEN UT IDAG?
Låt oss börja med världsläget. Och nu ska jag göra något som förmodligen aldrig tidigare har gjorts på Samlingspartiets partistämma. Jag citerar Vladimir Lenin. Han lär ha sagt att: “Det finns årtionden då ingenting händer, och sedan finns det veckor då årtionden händer”.
Kamrat Lenin lär inte ha haft helt fel. Många av oss hade samma känsla i februari 2022 när Ryssland invaderade Ukraina. Jag kommunicerade med utrikesminister Sergej Lavrov tre dagar efter krigsutbrottet. Svaret kom omedelbart i form av traditionell rysk krigspropaganda. Jag förstod omedelbart att det inte fanns någon återvändo till det gamla.
Vi befann oss vid en vändpunkt i historien. Samtidigt befann sig Finland i farozonen eftersom vi inte var medlem i Nato. Vi kunde inte vara säkra på att vägen till Nato skulle öppnas mitt i en kris. Lyckligtvis gjorde den det. Ett stort tack till vårt utrikespolitiska ledarskap och våra allierade. Och ett särskilt tack till det finländska folket för att ni stödde medlemskapet i Nato. .
***
Med facit på hand kan vi konstatera att Vladimir Putin gjorde det största taktiska och strategiska misstaget i modern historia. Eller, i själva verket var det tre misstag: han överskattade sin egen militära styrka, underskattade den ukrainska armén och underskattade samtidigt västvärldens enighet.
Å andra sidan vaknar jag ibland om nätterna och undrar vad som skulle ha hänt om Ryssland hade erövrat Kiev på tre dagar, som det var tänkt. Tänk om Zelenskyj hade gjort det valet i stället för att be om ammunition? Tänk om det ukrainska folket inte hade kunnat försvara sig mot en överlägsen styrka?
Vi i väst skulle förmodligen ha varit lika handfallna som vi var 2008 efter kriget i Georgien och 2014 efter invasionen av Krim. Vi skulle helt enkelt ha fördömt invasionen i gemensamma uttalanden och lagt till ytterligare några sanktioner och namn till dem som redan fanns.
***
Och låt oss vara ärliga. Om Putin hade lyckats och Zelenskyj hade misslyckats, skulle Finland inte nödvändigtvis ha blivit medlem i Nato. Ukrainas framgång och Rysslands misslyckande möjliggjorde vårt medlemskap i Nato.
Det ryska angreppskriget har i dag pågått i 611 dagar. Vi finländare förstår vad som står på spel. Vi stred i vinterkriget och fortsättningskriget för vår frihet och vår självständighet. Vi uthärdade. Och det kommer Ukraina också att göra.
Om jag väljs till republikens president, lovar jag att Finland stöder Ukraina så länge som det behövs. Ukraina kämpar för hela den civiliserade och fria världen - mot förtryck och tyranni. Och det kriget kommer de att vinna, har de redan vunnit. Slava Ukraini!
***
Utan att överrationalisera eller överdramatisera vågar jag påstå att vi lever vår generations 1918, 1945 och 1989. Vi förstår att världen håller på att förändras, men vi vet ännu inte exakt vart den är på väg.
Första världskriget utplånade imperialismen. Andra världskriget tog kål på fascismen. Det kalla kriget betydde slutet för kommunismen. Nu måste vi se till att Putins krig inte blir en dödsdom för liberalismen, eller mer exakt, den västerländska demokratin. Vi kan lära oss av det förflutna.
Nationernas förbund, som skapades i efterdyningarna av första världskriget, misslyckades. Det var inte starkt nog att förhindra ett nytt storkrig. I Europa upprepade sig historien. Tysklands uppgång kunde inte hejdas. Sovjetunionen gick till anfall mot Finland.
Efter andra världskriget undvek man att begå samma misstag. För att garantera freden behövdes starkare internationella institutioner och regler. Det gav upphov till Förenta nationerna. FN kan alltid kritiseras, men dess grundläggande uppdrag - världsfreden - upprätthölls under och efter kalla kriget, trots alla konflikter.
När kalla kriget tog slut och Sovjetunionen föll sönder trodde många av oss, inklusive jag själv, att det betydde historiens slut. Vi antog att alla 200 nationalstater i världen skulle röra sig mot den mest funktionella samhällsmodellen: liberal demokrati, marknadsekonomi och globalisering. Vi hade fel, jag hade fel.
***
Det såg bra ut i början. Central- och Östeuropa befriades från kommunismens bojor. Marknadsekonomin blomstrade och det föddes fler demokratiska stater än någonsin tidigare. Men vid någon tidpunkt, kanske i och med terroristattacken mot USA 2001, började vi en längre glidning mot förändring.
Västvärlden försvagades. Andra aktörer förstärktes. Demokratier började falla sönder. Vi var inte våra värderingar trogna. Kampen mot terrorismen hade som konsekvens att man prioriterade säkerhet framom frihet. Det var förståeligt. Men samtidigt borde vi ha insett att resten av världen inte nödvändigtvis ville kopiera vår samhällsmodell baserad på västerländska värderingar. Den utmanades.
Irakkriget var ett misstag. Krishanteringsoperationen i Afghanistan uppnådde inte sitt mål. Ryssland anföll Georgien och ockuperade Krimhalvön. Den kinesiska statskapitalismen skapade tillväxtsiffror som vi i väst bara kan drömma om. Finans- och eurokrisen ifrågasatte marknadsekonomin. Migrationskrisen skakade om Europa. Populismen utmanade de västerländska demokratierna. Storbritannien lämnade EU och Donald Trump valdes till president i världens starkaste demokrati.
Den bipolära värld som vi hade vant oss vid under kalla kriget hade blivit först unipolär och sedan multipolär. I slutändan stod vi ganska hjälplösa inför detta. Vi förstod inte djupet i förändringen. Det gick upp för oss först efter Rysslands invasion av Ukraina.
***
Varför ser jag Rysslands invasion av Ukraina som en vändpunkt i världspolitiken? Vi har trots allt sett andra regionala konflikter sedan kalla kriget. Jag ser det som en vändpunkt eftersom det har tvingat världen att ta ställning för, emot eller något däremellan.
Vi var givetvis nöjda med att 141 länder röstade i FN för att fördöma Rysslands aggression, men samtidigt var det många som inte märkte att de 35 länder som lät bli att rösta representerar mer än hälften av världens befolkning.
Men det är ännu viktigare att förstå att det bara är omkring 40 länder som har infört sanktioner mot Ryssland. Det är lättare att fördöma än att agera. Det finns inte ett enda land i Latinamerika eller Afrika som infört sanktioner mot Ryssland. I Asien är det bara ett fåtal.
Vad är det jag försöker säga här? Att resten av världen inte har reagerat på den ryska invasionen på samma sätt som vi i väst. Och det finns en orsak till det. Många människor vill knäppa västvärlden på näsan för dess koloniala förflutna och dess efterföljande arroganta och inkonsekventa maktutövning. Andra har alltid värdesatt stödet från det forna Sovjetunionen under kalla kriget, eller samarbetet med Ryssland efter kalla krigets slut.
***
Tiden efter kalla kriget är nu över. Det som skulle föra oss samman - ömsesidigt beroende, handel, teknik, energi, information och valuta - håller nu på att slita oss isär. Samarbetsverktyg har blivit vapen. Ryssland har gjort energi till ett vapen. Vi har gjort handel och valuta till vapen. Informationskrigföring och teknologikrig har blivit en del av vår vardag.
Samtidigt som lokala och regionala konflikter ökar, pågår kampen för en ny världsordning. Hamas attack mot Israel och den ryska invasionen av Ukraina är exempel på detta. I all enkelhet finns det tre maktsfärer som för denna kamp: det globala väst, det globala öst och det globala syd.
Och jag säger inte det här bara för att det är relaterat till den bok jag skriver. Jag berättar det här för att vi alla just nu har ett behov att förstå vad som händer i världen. Detta är mitt sätt att sammanfatta situationen och definiera vår plats - det vill säga Finlands plats som en del av det globala väst - i den nya världsordningen.
***
Det globala väst omfattar cirka 50 länder i Nordamerika och Europa. Här ingår också länder som Japan, Sydkorea, Nya Zeeland, Australien och Israel. Vi försvarar den nuvarande liberala världsordningen. Varför försvarar vi den? För att vi byggde upp den efter andra världskriget och för att den gynnar oss.
Det globala öst består av cirka 25 länder som leds av Kina. I dess kölvatten följer Ryssland och Iran och länder som ofta röstar med dem i FN. Det globala öst vill förändra den nuvarande världsordningen. Kina gör det strategiskt och tålmodigt genom att bygga upp beroenden med resten av världen. Landet har dragit nytta av det regelbaserade systemet. Ryssland gör det på ett omstörtande sätt genom att angripa grannländer.
Det globala syd består av cirka 125 länder. I Asien leds det av världens mest folkrika land, Indien. I Mellanöstern är det energirika Saudiarabien som visar vägen. I Afrika står Sydafrika och Nigeria för ungefär hälften av kontinentens ekonomi. Latinamerikas kraftcentrum är Brasilien.
***
Det globala syd har en viktig roll att spela när det gäller att skapa en ny världsordning. De vill inte välja mellan väst och öst. För dem är världen inte uppdelad i demokratier och autokratier, utan i de som de kan och de som de inte kan samarbeta med.
Jag tänker inte ge råd till andra, men vi i det globala väst måste förstå att världsordningen håller på att förändras. Om vi vill behålla ett regelbaserat system som bygger på befintliga internationella institutioner måste vi få med oss det globala syd - och vi kan heller inte isolera oss helt och hållet från det globala öst. Vi måste förstå och lyssna, föra en dialog. Moraliserande predikan, villkor och arrogans fungerar inte.
Det globala syd vill sitta med vid de bord där beslut fattas. FN, Världsbanken, IMF och WTO ses i stor utsträckning som västerländska institutioner. Och det är vad de egentligen är. Hur kommer det sig att Latinamerika, Afrika eller Asien, med undantag för Kina, inte har någon representation i FN:s säkerhetsråd? Dessa institutioner kommer att förlora sin relevans om maktfördelningen inte ändras.
Om jag blir vald till republikens president, lovar jag att arbeta oförtrutet för att Finland ska föra en värdig utrikespolitik i världen. Med detta menar jag att vi måste kunna skapa goda relationer inte bara med våra västallierade, utan också med dem som inte nödvändigtvis delar våra värderingar.
Till exempel är Kina, Indien, Sydafrika eller Brasilien viktiga länder också ur vår synvinkel. Det finns saker som vi håller med dem om och saker som vi respektfullt kan vara oense om. Jag kommer inte att offra våra värderingar, men jag är beredd att samarbeta. Låt oss kalla det värdebaserad realism.
***
Republikens nästa president tillträder sitt ämbete i en värld där de globala institutionerna och den regelbaserade värld som vi är vana vid håller på att försvagas. Vi lever i en tid av oordning och turbulens. Min uppskattning är att det kommer att ta minst tio år att bygga upp en ny världsordning. Finland måste vara en del av den processen.
Vi kommer att se en hel del konkurrens mellan länder, vilket inte nödvändigtvis är dåligt. Vi är ju bra på det. Men det viktiga är att konkurrens inte leder till konflikt - vare sig lokal, regional eller, i värsta fall, global. För att hantera konkurrensen och konflikter behöver vi samarbete.
Det handlar inte om globaliseringens svanesång, utan om regionalisering av makten. Samtidigt bildas oheliga allianser. De drivs av intressen, inte nödvändigtvis av värderingar eller geografi. Denna regionalisering av makt spelar delvis Europa i händerna, eftersom den har pågått i EU sedan 1950-talet.
***
Även om världen just nu verkar kaotisk finns det ingen anledning att misströsta. Rädsla är den sämsta tänkbara vägledningen för utrikespolitiken. Ja, vi kommer att se konkurrens mellan stater. Ja, vi kommer att se lokala, till och med regionala konflikter.
Men behovet av samarbete kommer inte att försvinna. Det kommer bara att ändra form. Alla förstår att utan globalt samarbete kan vi inte finna lösningar till lösa klimatförändringen, den teknologiska revolutionen eller befolkningsutmaningarna. Det måste vi göra tillsammans.
Vi ställs inför situationer som vi inte är vana vid. Osäkerhet, som ibland kan vara skrämmande. Men vi bör inte reagera på varje spricka. I utrikes- och säkerhetspolitiken är återhållsamhet alltid en dygd. Men låt oss vara beredda att reagera snabbt på förändrade omständigheter, som vi gjorde förra året med Nato-medlemskapet.
Samtidigt tycker jag att det är särskilt viktigt att vi står upp för de värderingar som på många sätt har gjort Finland till ett föregångsland. Låt oss vara stolta över vad vi har åstadkommit. Låt oss med exempel visa varför ett öppet samhälle, en liberal demokrati, rättsstat, jämlikhet och marknadsekonomi är hörnstenarna av ett fungerande välfärdssamhälle.
HURDANT FINLAND?
För det andra kommer jag att se på situationen i Finland, först utifrån och och sedan internt. Enligt min uppfattning finns det inget yttre hot mot Finland. Detta beror på att vår yttre säkerhet garanteras av tre lås. Den första av dessa är ett trovärdigt och oberoende försvar. Det är och kommer att förbli järnhårt. Det andra låset är Finlands medlemskap i EU och Nato. Vi kommer aldrig mer att lämnas ensamma.
Det tredje låset är DCA (Defence Cooperation Agreement), det vill säga försvarssamarbetsavtalet som ska knytas med Förenta staterna. Det är inte en liten sak att världens största militärmakt är beredd att garantera vårt lands och de andra nordiska ländernas säkerhet.
Det här innebär naturligtvis inte att Ryssland skulle ha upphört att vara vårt största säkerhetshot. Det har det alltid varit och kommer förmodligen alltid att vara. Vi kommer att fortsätta att se olika former av disruption och trakasserier.
Vi är beredda på hybridattacker vars syfte är att skapa rädsla och instabilitet. De kommer inte som en överraskning för oss och det är därför vi har myndigheter som kan reagera på alla situationer. Nog vet vi finländare hur man handskas med sådana situationer. Vi klarar oss.
***
För oss har utrikes- och säkerhetspolitik alltid varit en existentiell fråga. Det är därför vi har kunnat reagera på ett enat, snabbt och bestämt sätt vid avgörande ögonblick i historien. Det är den finska realpolitiken.
År 1809 maximerade vi vår autonomi genom att betona vår mångfald. Svenskar var vi inte. Vi ville inte vara ryssar. Vi var finländare. Därför satsade vi på språk, kultur och bildning. Vi byggde våra egna institutioner och vår egen valuta. Kvinnorna var en av de första i världen som fick rösträtt och kunde ställa upp i val. Det var sann fosterländskhet.
År 1917 förklarade vi oss självständiga mitt under den ryska revolutionen. Det var inte på något sätt en självklarhet. Det krävdes mod och strategiskt spelöga. Som nation fattade vi rätt beslut - tillsammans. År 1918 såg vi också vad bristen på enighet i värsta fall kunde leda till.
År 1944 accepterade vi Stalins fred. Vi ville inte ha den, men vi var tvungna att svälja den. Vi förlorade kära delar av vårt land och tiotusentals pappor, mammor, morföräldrar, farföräldrar och barn. Mina farföräldrar föddes i Viborg och min far i Kexholm. Det glömmer vi aldrig, men det andra alternativet skulle ha varit ännu värre.
Sovjetunionen föll samman 1991 vartefter vi nästan omedelbart ansökte om medlemskap i EU. Vi blev en del av den gemenskap som vi tillhörde. Och 2022, efter att Putin invaderat Ukraina, beslutade det finländska folket att det var dags att ta det sista steget västerut. Det var vad Natomedlemskapet handlade om. Det var det rätta beslutet. Nationens säkerhet först. Bättre sent än aldrig.
Det gläder mig enormt att Sverige nu också blir medlem i Nato. Sveriges sak har ju alltid varit vår. Jag vet inte hur det är med er, men jag har aldrig känt mig mer nordisk än vad jag gör idag.
Det gläder mig också att snart är alla nordiska länderna medlemmar i Nato. Vår samhörighet är starkare än någonsin. Tillsammans kan vi försvara våra gemensamma värderingar i Norden, Europa och hela världen.
***
På senare tid har det talats mycket om varför Finland ville samarbeta med Ryssland efter kalla kriget. Det har också talats om blåögdhet. Som jag ser det har Finlands utrikes- och säkerhetspolitik alltid stått på två pelare, nämligen idealism och realism.
Idealism är att tro på kraften i samarbete, ömsesidigt beroende, interaktion och handel. Det är faktiskt ett ganska europeiskt sätt att tänka. Det vill säga att ekonomiskt och politiskt samarbete gör krig omöjligt. Detta har varit fallet i Europa, med några få undantag, sedan andra världskriget.
Realismen är däremot att vi har obligatorisk värnplikt för män, 900 000 militärt utbildade, en reserv på 280 000 som kan mobiliseras för krig, 62 F/A-18-plan, snart 64 F-35-plan, det största fältartilleriet i Europa vid sidan av Polen och, som enda nordiska land, långräckviddiga precisionsvapen för alla försvarsgrenar.
And as I always tell my international friends, we have not built one of the strongest military capabilities in Europe because we are worried about Stockholm. Our Nato allies know that we are a safe pair of hands. We are, and have always been, prepared for all possible scenarios.
We are geopolitically one of the most important frontline states in Europe. Our feet are in the Baltic and our head is in the Arctic. We are responsible for protecting a large area of Nato. And don’t worry, we will do our job. We are a security provider, not a security consumer. You can always trust a Finn.
***
Jag är alltså inte orolig för Finlands yttre säkerhet. Det har jag sagt i hundratals intervjuer med internationella medier sedan kriget började. Efter att ha följt Finland från utsidan under de senaste sju åren är jag mer oroad över vår interna situation.
Finland har förändrats på något sätt. Vår samhällsdebatt drivs av en splittrande identitetspolitik. Den saknar respekt för andra och dialog. Ibland saknas till och med civiliserade argument. Man lyssnar inte på varandra och behandlar inte heller varandra med värdighet. Det såg vi i vårens riksdagsval. Jag tycker att denna utveckling är beklaglig.
Under de senaste åren har vi sett framväxten av en populism som ifrågasätter integriteten hos vissa demokratiska institutioner, såsom medierna, åklagarmyndigheten eller förvaltningen.
Yttrandefrihet är något jag alltid har försvarat och alltid kommer att försvara. Liksom rättsstatsprincipen och civilsamhället. De är en väsentlig del av den liberala demokratin.
Makt måste utmanas, bevakas och ifrågasättas. De som har makt måste kunna stå ut med det. Makten får aldrig bli för koncentrerad. Det sker bara i auktoritära stater, inte i en fungerande demokrati.
***
Var och en har vi rätt att uttrycka våra åsikter. Det är en bra sak. Men samtidigt måste vi komma ihåg att frihet aldrig kommer utan ansvar. Traditionella medier, sociala medieplattformar och faktiskt var och en av oss har ett ansvar att inte förvränga fakta eller färga information.
Om vi inte kan enas om vad som är fakta och fiktion, tar vi kål på den demokratiska debatten och interaktionen. Och därmed demokratin. Vi har sett hot mot detta i nästan alla västerländska demokratier.
Vi glömmer ofta att det är mycket lättare att uttrycka en åsikt än att visa empati, det vill säga att sätta sig in i den andra personens situation. Vi påstår oss vara toleranta även om vi mest är toleranta mot dem som delar vår åsikt.
Sociala medier ger oss alla möjlighet till offentlig debatt. Det bör inte finnas någon skild uppförandekod i den virtuella världen jämfört med den fysiska världen. På något sätt önskar jag att vi skulle behandla varandra “där ute på Internet” - som Ben brukar säga - på samma sätt som vi gör ansikte mot ansikte. Med respekt. Med värdighet. Civiliserat.
***
Finland är en nordisk välfärdsstat. Jag har märkt att det är en källa till stor förvåning och beundran runt om i världen. Vi är världens lyckligaste land. Kostnadsfri utbildning och de bästa lärarna i världen. Skyddsnät som de flesta i världen inte skulle våga drömma om.
Men denna statistik fångar inte alla. Jag är oroad över ökningen av psykiska problem och ensamhet bland unga människor. Vi borde sammankomma mer och vara mindre isär från varandra. Träffas mer ansikte mot ansikte. Bry oss om varandra.
När det råder osäkerhet och dystra nyheter överallt känner naturligtvis våra barn och ungdomar av det. Hållbarhetsklyftan, vårdkrisen, kriget i Ukraina, klimatförändringen.
Det är upp till oss vuxna att vidga horisonter för våra barn och ungdomar och infria löftet om att vi ska göra vårt bästa här och nu, så att även kommande generationer ska få ett bra liv på vår unika planet.
Som president skulle jag definitivt fortsätta med de hundratals skolbesök som jag har gjort. Jag hoppas att jag på ett litet sätt kan bidra till att tända gnistan hos unga och visa att det är möjligt att förbättra världen. Man kan göra skillnad.
Vi har inte råd med ett splittrat Finland.
***
Allt detta är också starkt kopplat till säkerhetspolitiken. Det är nämligen så att en splittrad nation inte kan försvara sig själv. Vi har inte råd att vara uppdelade i lokalister och globalister, vänster och höger, unga och gamla, infödda finländare och invandrare eller storstäder och landsbygd.
I stället för att fokusera på det som skiljer oss åt bör vi fokusera på det som förenar oss. I stället för att använda megafonen för att framföra vår åsikt kan vi lyssna på vad andra har att säga. I stället för att krypa in i våra egna identiteter kan vi fundera på hur vi kan hitta en gemensam grund.
HURDAN PRESIDENT?
Ja, här har vi nu analyserat situationen i världen och i Finland. Jag hoppas att min analys har gett alla åtminstone några nya idéer eller perspektiv. Och tack än en gång för era kommentarer under den första kampanjturnén.
Överrationaliseringen eller överdramatiseringen förenklar analysen av nuläget. Det är mycket svårare att skissera framtiden och att finna lösningar. Här ville jag dock beskriva världen och Finland som jag ser det just nu.
Vi kommer att publicera mitt valmanifest vid min kampanjöppning i november. I det kommer vi att gå in mer i detalj på hur vi ska möta dessa utmaningar, det vill säga mina teser för presidentens sexåriga mandatperiod samt till exempel vilken typ av Natomedlem Finland bör vara.
***
I den tredje delen av mitt tal redogör jag för de egenskaper som krävs av republikens president i världen och i Finland på 2020-talet.
Låt mig börja med att säga att jag har arbetat med alla mina konkurrenter genom åren. Jag tror också att jag är en av de få personer som har suttit i en regering med alla riksdagspartier. Av erfarenhet kan jag säga att vad som än händer i detta val kommer det att gå bra för Finland. Finland kommer att ha en kunnig och erfaren president.
Jag vet att det inom politiken är ovanligt att berömma sina rivaler - särskilt på sitt egna partimöte - men jag hoppas att ni inte har något emot att jag gör det, i alfabetisk ordning.
***
Mika Aaltola har en stark bakgrund som forskare inom internationell politik. Han har haft en fenomenal förmåga att för oss finländare artikulera de olika skedena av Rysslands angreppskrig. För det kan vi vara tacksamma.
Li Andersson är en mångårig riksdagsledamot, ordförande för Vänsterförbundet och tidigare utbildningsminister. Och låt mig vara uppriktig: jag är ett Li-fan. Hon har alltid varit en rakryggad rödgrön värderingsbaserad politiker. Dessutom en bra typ och en utmärkt kommunikatör. Både på svenska och finska.
Sari Essayah är minister, mångårig riksdagsledamot, tidigare europaparlamentariker och ordförande för Kristdemokraterna. Hon är verkligen sakkunnig och sätter sig in i allt. Principfast, ett politiskt proffs. Och vi är ju båda europeiska mästare.
***
Pekka Haavisto är en mångfaldig minister. Under årens lopp har jag haft nöjet och äran att arbeta med honom i frågor som fredsförmedling. Pekka har erfarenhet av inrikes- och utrikespolitik och internationella nätverk på plats.
Jussi Halla-aho är riksdagens talman, tidigare europaparlamentariker och ordförande i utrikesutskottet. Som doktor i slaviska språk har han kunnat analysera situationen i Ukraina djupare än många av oss. Hans utrikespolitiska analys är skarp och tydlig. Och jag säger inte detta bara för att vi båda har förespråkat ett finländskt medlemskap i Nato i tre decennier.
Hjallis Harkimo har lång erfarenhet av affärsvärlden. Han har ju också varit medlem i Samlingspartiet, vilket jag naturligtvis ser som en merit. Som IFK-supporter ser jag fram emot att se Jokerit tillbaka i FM-ligan.
***
Beträffande Olli Rehn är jag subjektiv eftersom vi har varit vänner sedan 1990-talet. Vi hade samma doktorsavhandlingsgranskare, William Wallace. Vi skrev till och med en bok tillsammans. Hur som helst, ja, Olli är en av de mest erfarna i den här skaran - riksdagsledamot, minister, europaparlamentariker och kommissionär. Eurokrisen var en svår kris. Olli hanterade den på ett lysande sätt. Han har också internationella nätverk på plats.
Och slutligen. Jag har en varm plats i mitt hjärta för Jutta Urpilainen. Hon är en av de mest erfarna politikerna i vår generation. SDP:s tidigare partiordförande. En finansminister som upplevt många svåra sitzar. Empatiskt och sakkunnig. Och nu är hon kommissionär med ansvar för internationella partnerskap. Alla egenskaper som krävs för jobbet som president.
Så mitt budskap är att det den här gången finns en erfaren och kunnig grupp kandidater i presidentvalet. Jag ser fram emot våra debatter tillsammans. Jag är säker på att de kommer att vara konstruktiva, sakliga och intressanta. Jag respekterar och uppskattar var och en av mina konkurrenter. Det är i den andan som jag avser att genomföra detta val.
***
Jag skulle vilja lyfta fram tre egenskaper som, åtminstone enligt min mening, behövs i dag för att uppfylla rollen som republikens president.
De är internationalism, erfarenhet och empati. Med internationalism menar jag att republikens nästa president kommer att behöva agera i en värld som är mycket annorlunda än den vi var vana vid efter kalla kriget.
Historien är inte slut, turbulensen har återvänt och en ny världsordning håller på att formas. Vi kan inte se på från sidan när makten fördelas. Vi måste ta den makt som finns att ta. Det är ett livsvillkor för ett litet land på den internationella arenan.
***
Lyckligtvis har Finland nu valt sin plats. Vi är en del av en allians av västerländska demokratier. Republikens nästa president kommer bokstavligen att vara en internationell Nato-president. Hen kommer inte längre på samma sätt att vara beroende av sin relation till Ryssland som hens föregångare en gång varit. Några mer så än andra.
Vår primära riktning är västerut. Det viktigaste är att upprätthålla och utveckla relationer med våra europeiska allierade och Förenta staterna. Samtidigt anser jag att det är särskilt viktigt att nästa president har förmågan att bygga upp relationer med både det globala öst och det globala syd. En dag även med Ryssland. Den grannen kommer inte att försvinna.
Presidenten måste känna sig hemma i både FN:s och Afrikanska unionens korridorer. Hen måste kunna upprätthålla fungerande relationer med New Delhi, Peking, Riyadh, Pretoria och Brasilia. Vi har inte råd att vara selektiva. Världens problem kommer inte att lösas enbart med dem som håller med oss.
***
Erfarenhet är en annan viktig egenskap för republikens president. I det här världspolitiska läget kommer republikens nästa president inte att ha tid att bli varm i kläderna. Som bekant finns det mycket utrikespolitisk erfarenhet bland kandidaterna. Det är en bra sak.
Min egen erfarenhet som forskare, tjänsteman och politiker har lärt mig att det aldrig finns några enkla beslut i utrikespolitiken. Jag vet av erfarenhet att beslut som berör värderingar måste fattas varje dag.
Är vi beredda att beväpna ett auktoritärt land som bekämpar terrorism? Kommer vi att göra upp med en diktator för att undvika okontrollerade migrationsrörelser? Kommer vi att ge utvecklingsbistånd till ett land som tillåter dödsstraff? Samarbetar vi med ett land som inte erkänner sexuella minoriteters lika rättigheter?
Min svåraste erfarenhet inom utrikespolitiken var fredförmedlingsuppdraget i kriget mellan Ryssland och Georgien. Tillsammans med den franske utrikesministern och presidenten lyckades vi på fem dagar medla fram en vapenvila. Det var tungt.
Under årens lopp har jag träffat hundratals ministrar och statschefer, både demokratiskt valda och diktatorer i auktoritära stater. Genom min erfarenhet har jag lärt mig att alla måste behandlas som individer. Man kan inte vinna över någon genom att predika eller peka finger, men svåra diskussioner ska man aldrig undvika.
***
En av republikens presidents viktigaste uppgifter är att tillsammans med riksdagen besluta om krig och fred. Det finns inget svårare beslut än det. Och jag säger inte detta bara för att min son Oliver, som gör sin militärtjänstgöring, sitter på första raden.
Jag säger det därför att republiken Finlands president måste göra allt som står i hens makt för att se till att vårt land inte går ut i krig. Min vän och mentor president Martti Ahtisaari var en av de största fredsmäklarna genom tiderna. Han byggde fred på tre kontinenter: i Afrika, Europa och Asien.
Martti gjorde allt detta genom sin erfarenhet och sina internationella nätverk. Han kunde bygga fred där man inte trodde att det var möjligt. Han var övertygad om att fred är en fråga om vilja, att alla konflikter kan lösas. Även när det är krig måste man kunna tänka på fredslösningar.
Republikens president är överbefälhavare för den finska försvarsmakten. Det betyder strategiskt ledarskap. I det uppdraget är det viktigt att skapa goda, fungerande och öppna relationer med såväl ledningen för försvarsmakten som regeringen och riksdagens viktigaste utskott.
***
Den tredje egenskapen som krävs av republikens president är empati. Vi lever i en värld där robotisering och artificiell intelligens kan göra många av de saker som vi människor gjorde förr. Men det finns en sak som vi människor är bättre på, åtminstone än så länge - empati. Förmågan att sätta sig in i den andra personens situation.
Det talas mycket om att republikens president är en förebild för värderingar. Det håller jag med om. Presidenten kan dock inte deklarera sig själv som en sådan förebild. Det måste förtjänas och det tar alltid tid. Rollen uppstår genom eget beteende och genom att visa exempel.
Presidenten måste naturligtvis stå över dagspolitiken. Men samtidigt måste hen stå i centrum för samhällsdebatten. Det får inte vara så att man liksom uppifrån får höra vad man ska tycka om något. Jag vill föra den finska, lösningsorienterade och respektfulla debatten vidare.
***
Det är alltid lättare att skrämma än att ge hopp. Det är alltid lättare att vara pessimistisk än att skapa tro. Det är alltid lättare att uttrycka sin egen åsikt än att förstå en annan.
Som president lovar jag att lyssna och förstå. Om människor upplever oro över klimatförändringen, den teknologiska utvecklingen eller invandringen måste den oron kunna diskuteras på ett civiliserat sätt, utan att vi delas upp i vi och dem, de goda och de onda.
Som president vill jag inte splittra, jag vill ena. Jag vill inte döma, jag vill förstå. Jag vill inte bli arg, jag vill diskutera. Men samtidigt är jag beredd att fatta svåra beslut när det krävs.
SLUTSATSER
Och sedan till slutsatserna. Är jag lika nervös som jag var i EU-valet 2004? Inte nödvändigtvis, men ändå. Ålder och erfarenhet ger perspektiv. Och sinnesro. Men när det är val ska man alltid ha lite fjärilar i magen.
Detta är mitt åttonde val. Två har varit nationella. Två har varit inom partiet. Och ett europeiskt. Varje kampanj har varit annorlunda. Minnena är fina. Teamen har varit fantastiska. Valkampen rättvisa.
Denna första fas av kampanjen kulminerar i dag här på partistämman. Träningssäsongen för baskonditionen är nu över. Under de senaste elva veckorna har vi besökt alla tretton valkretsar. Vi har haft mer än 50 evenemang på 25 orter.
Tack redan nu för alla diskussioner och möten som jag har haft. Tack för det arbete som redan har gjorts. Utan er alla - var och en av er - skulle detta inte vara möjligt.
Och visst kan man som kandidat känna på sig vart vi är på väg. Idag är det exakt tre månader kvar till valdagen. Jag skulle vilja bli upprymd, riktigt upprymd. Men jag vet av erfarenhet att man måste bygga upp en kampanj med måtta, en dag i sänder.
***
Efter partistämman är det dags att gå vidare till nästa etapp. Vi ska öka intensiteten. Kanske till och med dra lite intervallträning. Den egentliga kampanjstarten sker i november. Vi fortsätter att åka runt i landet. Antalet evenemang kommer att öka.
Som kandidat vet jag att man aldrig kan vinna val på egen hand. Samtidigt vet jag att jag har den bästa nationella kampanjorganisationen i Finland - det vill säga distrikten - som hjälper mig. Man kan bara se på hur vi har klarat oss i val under de senaste tjugo åren. Och hej, se vem vi har som vår kampanjchef - landets bästa Kristiina Kokko.
Som entusiast inom uthållighetssporter vet jag att det är bra att låta kropp och själ återhämta sig före själva loppet. Kampanjens slutfas inleds strax efter julhelgen. Det är då kampanjteamen och kandidaterna kommer att mätas. Man måste orka köra på. Och det gör vi.
***
När vi diskuterade med Suzanne och barnen om min eventuella kandidatur i presidentvalet hade vi många diskussioner om vad jobbet innebär. Men också om vad det innebär för oss som familj. Politik kan vara tufft ibland. Även för familjen. Vi har upplevt den sidan av saken också.
Vi har alltid varit måna om vår familjs integritet. Vi är tacksamma för att de finska medierna har respekterat den. Suzanne och jag har varit tillsammans i nästan 30 år. Det senaste talet var hennes första offentliga framträdande vid ett politiskt evenemang.
Thank you Suzanne for all these years together. Thank you for your love and friendship. Without you, I would not be half the man I am. Without you, this journey would not be possible.
Det är svårt att med ord beskriva hur mycket stödet från min familj har betytt genom åren. Tack Suzanne, Emilie och Oliver för att ni var villiga att ge er ut på den här resan igen. Jag vill också tacka min pappa Göran, min bror Nicolas och naturligtvis Pirkko för allt stöd under resans gång. Jag vet att min framlidna mamma skulle ha varit stolt över sin son.
***
Så vilka är de tre punkterna i mitt tal? De kommer här.
Första punkten:
Låt oss förbereda oss för en värld som kommer att vara i förändring åtminstone under nästa presidents mandatperiod. Tiden efter kalla kriget, som vi redan vant oss vid, är nu över. Kommer vi som nation att överleva denna övergång? Naturligtvis kommer vi att göra det. Vi har överlevt alla historiska brytpunkter, och vi kommer att överleva även denna gång. Det är ett livsvillkor för en liten och motståndskraftig nation.
Den andra punkten:
Låt oss fokusera på det väsentliga. Låt oss fokusera på att upprätthålla ett oberoende och trovärdigt försvar. Låt oss fokusera på att vara en pålitlig partner för våra allierade. Och låt oss internt fokusera på att stå upp för demokratin och stå enade i dessa svåra tider.
Tredje punkten:
Finland behöver en internationell, erfaren och empatisk statsman. Någon som kan använda sin internationella och nationella erfarenhet för att bygga broar och mäkla fred när det behövs. En person som förenar och agerar. En förenande faktor.
***
Jag står framför er idag, ödmjuk och tacksam. Ödmjuk inför uppgiften. Jag ger mig ut på en resa som är större än individen. En resa som vi bara kan göra tillsammans, aldrig ensamma.
Jag är tacksam för att ni har bett mig att ställa upp som kandidat i presidentvalet vid en tidpunkt då världen är i uppror.
Jag har aldrig upplevt ett större förtroende. Jag är ödmjuk inför det ansvar ni lägger på mina axlar.
Jag ska ge mitt allt, varenda dag. Jag kommer att göra det med lugnhet och tålamod. Det är vad en president och en överbefälhavare gör, i varje situation.
Jag vill ha ett öppet, tryggt och internationellt Finland. Och det innebär att man sätter hela Finlands intresse först - alltid och tillsammans.
Tack för ert förtroende. Då fosterlandet kallar ställer man upp.
TACK.