Annika Sipola: ”Missä EU, siellä Naton harjoitukset”
Julkaistu:
Ajoin hiljattain Sallasta Rovaniemelle ja eteen tuli beige auto, jossa oli sivulla punaiset ristit. Auto oli oudon näköinen, selvästi armeijan auto mutta ei Suomen armeijan. Auto hidasteli Lapin huonokuntoisella tiellä. Se oli Yhdysvaltojen armeijan huoltoajoneuvo.
Lapissa on tällä hetkellä Naton joukkojen Northern Forest 24 -taisteluharjoitus. Harjoitusjoukon kokonaisvahvuus on lähes 7000 henkilöä, joista ulkomaalaisten sotilaiden osuus on useita tuhansia. Nato-joukot näkyvät ja kuuluvat Lapissa. Rovaniemellä kadulla tulee vastaan yhdysvaltalaisia sotilaita, jotka ylläpitävät matkailusesongin jälkeistä kansainvälistä tunnelmaa.
Onko EU:lla roolia Euroopan puolustamisessa, kun miltei kaikki EU:n jäsenmaat ovat jäseniä myös Natossa? Ainoastaan neljä EU:n jäsenmaata, Irlanti, Itävalta, Kypros ja Malta ei kuulu Nato-maihin. Nato on siis hyvin vahvasti läsnä Euroopassa.
Tarvitsemme kuitenkin edelleen Euroopan unionia. Euroopan unioni takaa meidän turvallisuuttamme joka päivä. Nato puolustaa silloin, kun turvallisuutemme on mennyt rikki.
“EU on turvallisuusyhteisö, Nato puolustusyhteisö”
Suomi on ollut nyt hieman yli vuoden Naton jäsenmaa mutta Suomessa on ollut aikaisemminkin kansainvälisiä taisteluharjoituksia. Olemmehan me olleet vuosia yhteensopivia Naton kanssa ennen jäsenyyttäkin.
Nato-jäsenyyden myötä herääkin kysymys EU:n roolista turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Onko EU:lla roolia Suomen puolustuksessa, kun olemme Naton jäseniä ja Nato-joukot näkyvät niin laajasti meidän lappilaisten arjessa?
Saamme Euroopan unionista tukea monin tavoin turvallisuuden ylläpitämiseen. Euroopan unionin rajavalvontavirasto Frontex turvaa meidän ulkorajojamme. Frontex oli myös Sallassa viime talven rajakriisinaikana. Rajaturvallisuutta voimme parantaa konkreettisesti panostamalla Frontexin kalustoon ja henkilöstön määrän kasvattamiseen.
Lisäksi EU:lta voimme saada tukea liikenneinfran parantamiseen, joka edistää sotilaallista liikkuvuutta ja takaa huoltovarmuutta, jos Itämeri on uhattuna. Yksi vaihtoehto olisikin rautatieyhteyksien parantaminen Pohjois-Suomesta Atlantille esimerkiksi Ruotsin kautta Narvikiin.
EU:sta saamme siis tukea ulkorajojen turvaamiseen, sotilaalliseen logistiikkaan, puolustusteollisuuden tukemiseen ja tutkimuksen rahoitukseen. EU:lla on myös oma puolustusteollisuusstrategia, jonka ajatuksena on vahvistaa EU:n sisäistä puolustusteollisuutta ja kannustaa jäsenmaita puolustustarvikkeiden yhteishankintaan ja puolustustarvikkeiden tuotantoon.
Onneksi Suomi on jäsen sekä EU:ssa että Natossa. Molemmista on meille suomalaisille hyötyä.
Lapin elinkeinojen eli kolmen ämmän, malmien, metsien ja matkailun lisäksi meiltä taitaa löytyä nyt uusi, neljäs ämmä, joka on kaikkein ajankohtaisin. Military.
Kirjoittaja Annika Sipola on kokoomuksen eurovaaliehdokas ja yrittäjä.