Asioistasi päätetään Euroopassa
Julkaistu:
Haluaako jurnuttajia ja protestoijia vai haluaako Brysseliin meitä suomalaisia edustamaan kielitaitoisia ja asiansa osaavia suomalaisia, joilla riittää intoa, tietoa ja taitoa EU:ta kohtaan. On nimittäin turha huudella Strasbourgin parlamenttitalon pihalla suomeksi tuuleen sillä aikaa kun sisällä ryhmäkokoushuoneessa sovitaan englanniksi tai ranskaksi meitä suomalaisia koskettavista asioista.
Moni väittää, että Euroopan unionin jäsenyys vie suomalaisilta omaa päätösvaltaa. Asia on päinvastoin. Euroopan unionin jäsenyys on tuonut meille valtavasti lisää vaikutusvaltaa. Suomalaiset päättävät nykyään koko Eurooppaa koskevista asioista. Lisäksi me olemme päättämässä Euroopan kannoista ja linjauksista globaaleissa kysymyksissä. Niissä Euroopalla on suuri painoarvo. Yksin Suomella ei sitä juuri olisi. Tämä on hyvä asia, sillä avoimena vientivetoisena taloutena otamme vastaan maailmalta erilaiset hyvät ja huonot tuulet. Ainoastaan istumalla päätöksenteon pöydissä voimme vaikuttaa tehtäviin päätöksiin.
Joku kysyy mitä yksi tai kolmetoista meppiä voi vaikuttaa seitsemänsadan joukossa? Siellä voi samalla tavalla vaikuttaa kuten vaikkapa eduskunnassakin ? paljon tai ei mitään. Kaikki riippuu siitä, mitä ja miten on sanottavaa. Olen itse huomannut, ettei vaikkapa EU:n ministerineuvostossa tai muilla kansainvälisillä areenoilla ole juurikaan merkitystä, tuletko viiden miljoonan vain viidenkymmenen miljoonan asukkaan maasta, jos vain riittää painokasta sanottavaa. Tuoli pöydän ympärillä riittää, kun vain tietää mitä tekee ja sanoo.
Euroopan unioni ei ole täydellinen, mutta Eurooppa on paljon parempi paikka unionin kanssa kuin ilman. Unioni on maailmanhistorian parhaita rauhanprojekteja. Kautta historian sotien runteleman Euroopan kamaralle unioni on taannut jäsenmaidensa välille rauhan. Suomenkin jäsenyys oli myös turvallisuusratkaisu. Unionin jäsenenä asemamme on vakaampi ja turvallisempi kuin ilman. Tuon turvallisuuden lisäämiseksi Kokoomus haluaa tehdä kaikkensa. EU:n puolustusyhteistyökin on rauhanturvaamista sekä vakauden ja ihmisoikeuksien puolustamista myös unionin alueen ulkopuolella.
Unionin tulee kehittää paljon itseään. Irlannin äänestystuloksesta riippumatta on edettävä demokratian ja avoimuuden lisäämisessä. Myös päätöksentekoa on tehostettava. EU:n on oltava toimivaltainen ja uskottava toimija valtaoikeuksiensa puitteissa sekä ulospäin.
Monesti ajatellaan, että EU:ssa päätettävät asiat eivät meitä juuri kosketa - tai kun koskettavat, niin ne ovat hölmöjä sääntöjä. Se ei pidä paikkansa. Mietitäänpä mitkä kaksi suurta asiaa huolettavat ihmisiä kaikkein eniten juuri nyt. Ne ovat varmastikin talouskriisi ja ilmastonmuutos. Kumpaakaan ei Suomessa ratkaista. Molempiin voidaan löytää ratkaisu ja vaikuttaa Euroopassa.
Kohti vastuullista markkinataloutta Euroopassa
Suomi on ollut erityisen aktiivinen talouskriisin voittamiseksi, vaikka Suomen pankkijärjestelmä on hyvässä kunnossa. Vaikka ongelmat ovatkin muualla, on ratkaisu mitä enimmissä määrin Suomen asia. Maailmantalouden taantuma iskee pahasti vientivetoiseen Suomeen. Amerikkalaisten pankkien ongelmat ovat siis juuri suomalaisen teollisuustyöntekijän ongelmia. Siksi me olemme erittäin aktiivisia maailmalla. Siksi me vaikutamme EU:ssa.
Maailman talouden avoimuus ja vapaus on tehnyt Suomesta yhden maailman vauraimmista maista. Kolikon kääntöpuolena on, että globaalin talouden vaikeudetkin koskettavat meitä. Toisaalta voimme olla myös uudessa nousussa ensimmäisenä mukana, jos toimimme nyt oikein. Euroopan unionin ja euroalueen jäsenyys ovat tällaisina aikoina näyttäneet tärkeytensä meille. Rahamarkkinamme ovat pysyneet vakaina ja korkotaso matalalla.
Rahoitusmarkkinoiden valvonnan tehokkuutta on parannettava, ja on luotava keinot ylikansalliseen säätelyyn. Toisaalta ylenmääräistä sääntelyä tulee varoa, jottei luoda turhaa taloutta ja työpaikkojen syntymistä haittaavaa byrokratiaa. Eurooppa ei saa tinkiä sisämarkkinoistaan protektionismin nostaessa päätään maailmassa. Toimivat sisämarkkinat ovat myös suomalaisille yrityksille elintärkeät.
Kokoomus puhui jo eduskuntavaaleissa vastuullisesta markkinataloudesta. Vastuullista markkinataloutta tarvitaan myös Euroopassa ja koko maailmassa. Me emme ole heittämässä markkinataloutta romukoppaan vain siksi, että sitä on joku käyttänyt väärin. Me haluamme luoda paremmat pelisäännöt.
Järkivihreyttä myös Eurooppaan
Ilmastonmuutos on epäilemättä aikamme suurin haaste. Maailman kasvihuonepäästöjä on leikattava. Päästökaupassa on saatava aikaan hyvin toimiva maailmanlaajuinen järjestelmä, joka koskee kaikkia teollisuusmaita sekä ainakin niitä kehitysmaita, joiden kasvihuonepäästöt ovat suurimmat. Barack Obaman valinta on tuonut uutta toivoa myös tämän tavoitteen saavuttamiseksi maailmassa.
Euroopan unionissa pitää sopia tiukoista ilmastotavoitteista ja olla edelläkävijöitä. Silti kullakin jäsenmaalla tulee säilyttää vapaus valita omat keinonsa täyttää tavoitteet. Me tarvitsemme päästötöntä energiantuotantoa. Uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä on edistettävä. Tarvitsemme myös ydinvoimaa. Ilmastonmuutosta on torjuttava järkivihreästi eli kustannustehokkaasti ja markkinoiden toimivuus huomioiden.
Kokoomus on Eurooppa-myönteisin puolue
Kokoomus on aina ollut Suomen kansainvälisin puolue ja Euroopan yhdistymiseen myönteisimmin suhtautuva puolue. Suomi on eurooppalainen kansakunta muiden joukossa osa suurempaa, yhteistä eurooppalaista arvoyhteisöä. Meille EU-jäsenyys ei ole mikään tekninen liitto, jossa lasketaan jäsenyyden hyötyjä tai haittoja mittatikulla. Euroopan unionin jäsenyys on meille arvovalinta.
EU:ssa päätetään konkreettisesti meidän yhteiseen tulevaisuuteemme ja arkeemme vaikuttavista asioista. On siis syytä lähettää sinne edustajia, jotka ottavat tuon työn vakavasti; ovat osaavia, motivoituneita ja määrätietoisia. Kokoomuksella tuollaisia ehdokkaita riittää kaksikymmentä. Kokoomus on ollut suurin puolue kaikissa käydyissä eurovaaleissa. Se on tavoitteemme nytkin. Kokoomus on ylpeänä Suomen Eurooppa-myönteisin puolue.
[Teksti on julkaistu MTV3:n nettikolumnina 29.5.2009]