Häkkänen: Lasten liikkumattomuuden hälytysmerkit näkyvät
Julkaistu:
Blogikirjoitus on julkaistu Verkkouutisissa 14.1.2022
Lasten liikuntaharrastukset ovat taas keskustelussa. Useilla lapsilla ja nuorilla liikuntaharrastukset ovat jääneet koronarajoitusten vuoksi. Kun katsotaan taustalla kulkevaa isoa trendiä, ei olisi varaa yhdenkään harrastuksen loppumiseen.
Tuoreet tutkimukset kertovat karua viestiä lasten ja nuorten fyysisestä toimintakyvystä. Paino nousee ja kunto heikkenee. Tuoreen lääketieteen väitöstutkimuksen mukaan jopa 25 prosenttia pojista ja 20 prosenttia tytöistä on jo ylipainoisia. Samaan aikaan nuorten miesten vuosikymmeniä jatkunut kunnon heikentyminen ja painon nousu näyttävät edelleen jatkuvan. Nämä johtavat kasvavaan tautitaakkaan, työ- ja opiskelukyvyn heikentymiseen ja tulevina vuosina sote-kulujen voimakkaaseen kasvuun.
Terveys ja työkyky ovat koko hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Liikkumattomuuden hintalappu on jo yli kolme miljardia euroa. Hälytysmerkit ovat nähtävissä.
Lasten ja nuorten ongelmissa – kuten ongelmissa yleisestikin – ennaltaehkäisy on paras lääke. Liikunta ja terveellinen ruokavalio pitää kulkea mukana varhaislapsuudesta lähtien. Vanhemmilla on ensisijainen vastuu, mutta yhteiskunnan tulee tukea oikeaan suuntaan. Liikuntatottumukset alkavat muotoutua jo varhain. Matalan kynnyksen liikuntaharrastuksia ja neuvontaa pitää olla tarjolla kaikille kotitaustasta ja varallisuudesta riippumatta. Tarvitaan parempaa yhteistyötä muun muassa kotien, koulujen ja urheiluseurojen välillä.
Paino-ongelmissa yksi tärkeä keino on kouluterveydenhuolto. Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kouluterveydenhuollon tiiviimpi ja oikea-aikainen yhteistyö perheiden kanssa auttaisi puuttumaan lasten ylipainoon ennen kuin se kehittyy lihavuudeksi. Tarvitaan selkeät suunnitelmat, yhteinen sitoutuminen ja ammattilaisten ohjeet. Tämä on tärkeä viesti tuleville aluevaltuutetuille yli puoluerajojen: painopiste ennaltaehkäisyyn ja jämäkät toimenpiteet.
Aluevaalien ytimessä kokoomuksen tavoitteena on ongelmien ennaltaehkäisy. Kutsuin kotiseudultani kokoon 40 järjestön foorumin, jossa järjestöjen selkeä viesti oli tismalleen sama: ennaltaehkäisyn merkitys. Puututaan ajoissa perheiden jaksamiseen, koulukiusaamiseen, vanhusten yksinäisyyteen ja liikkumattomuuteen. Tuetaan liikunnallista elämäntapaa, yhteisöllistä järjestötoimintaa ja ihmisen vastuuta toisista. Välittämistä ei voi ulkoistaa vain virkamiehille. Tällä työllä vähennetään sote-kuluja ja lisätään hyvinvointia.