Iäkkäiden mahdollisuus omaehtoiseen ja täysipainoiseen elämään
Julkaistu:
Hyväksytty puoluehallituksen kokouksessa 7.12.2018
Kokoomuksen seniorikannanotto
”Vapaassa yhteiskunnassa jokaisella on oltava mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä suuntaan ja oppia koko elämänsä ajan. Poliittisen järjestelmän on poistettava esteitä ihmisten omakohtaiselta toimeliaisuudelta ja itsensä toteuttamiselta. Mielekkään elämän sisällön ja sopivimmat tavat sen saavuttamiseen määrittelee ensisijaisesti jokainen yksilö itse omista lähtökohdistaan ja arvoistaan käsin.”
- Kokoomuksen periaateohjelma
Suomen väestön ikärakenne muuttuu, kun yhä useampi suomalainen tulee seniori-ikään. Tämä on yksi suurimmista yhteiskuntaa kohtaavista muutosvoimista. Siihen on osattava vastata oikealla tavalla. Ikääntyvät kansalaiset eivät ole harmaata massaa, vaan jokainen on yksilö omine tavoitteineen ja tarpeineen. Ihmiset pysyvät toimintakykyisinä, hyväkuntoisina, ostovoimaisina ja elämänhaluisina 65 ikävuoden jälkeen jopa useita vuosikymmeniä.
Tämä on merkki siitä, että Suomessa on vuosien ja vuosikymmenten saatossa tehty monia asioita oikein.
Lähtökohtana on jokaisen mahdollisuus elää arvokkaasti omaehtoista ja täysipainoista elämää
Kokoomuslaisen senioripolitiikan lähtökohtana on jokaisen mahdollisuus elää arvokkaasti omaehtoista ja täysipainoista elämää ja toteuttaa aktiivista kansalaisuutta. Se tarkoittaa, että ikärakenteen muuttuminen otetaan yhteiskunnassa huomioon laajasti ja ennakoivasti.
Senioriväestön hyvän elämän edellytysten varmistaminen on sivistysmaassa eettinen velvollisuus.
Vastakkainasettelua senioreiden ja muiden väestöryhmien välille ei pidä luoda eturistiriitoja kärjistämällä eikä epäkunnioittavalla kielenkäytöllä. Senioriväestö ymmärtää lasten ja nuorten merkityksen. Isovanhemmat tuntevat lapsiperheiden arjen olemalla usein korvaamaton osa sitä.
Kokoomus lupaa arvostaa kaiken ikäisiä ihmisiä ja pitää maatamme rakentaneita senioreita kunniakansalaisina. Haluamme varmistaa, että ikääntyvä Suomi on hyvä Suomi myös tulevaisuudessa. Maata rakennetaan hyväksi sekä nykyisille että tuleville seniori-ikäpolville. Se tehdään maltilla ja harkinnalla, kenellekään selkää kääntämättä. Kokoomus ei hyväksy minkäänlaista ikäsyrjintää työyhteisöissä eikä muualla yhteiskunnassa.
Tässä ohjelmassa on kokoomuslaisia ehdotuksia ja keinoja senioriystävällisen Suomen rakentamiseen. Se on tehty tiiviissä yhteistyössä Kokoomuksen omien senioriaktiivien kanssa.
Vanhusten oikeuksia valvottava paremmin
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on äskettäin osoittanut 250 000 euron lisäämistä eduskunnan oikeusasiamiehen toimintamenoihin vanhusten oikeuksien valvonnan ja edistämisen tehostamiseksi.
Eduskunnan oikeusasiamiehellä on laaja toimivalta ja tiedonsaantioikeus sekä tehokkaat mahdollisuudet puuttua lainvastaiseen tai virheelliseen menettelyyn.
Vanhusten oikeuksien toteutumista seurataan jo nyt esimerkiksi poliisin, ulosoton, vankilan, verotuksen ja edunvalvonnan osalta. Valvonnan tehostamisen uusia mahdollisuuksia on edelleen tarkasteltava, jotta piittaamattomaan ja ihmisarvon vastaiseen kohteluun päästäisiin paremmin kiinni.
Vuonna 2017 ratkaistiin 30 kantelua, jotka koskivat omaishoitoa, kotihoitoa, palveluasumista ja asiakasmaksuja.
Vuonna 2017 tehtiin myös yhdeksän ennalta ilmoittamatonta tarkastusta ympärivuorokautista hoivaa tarjoaviin asumispalveluyksiköihin ja laitoksiin. Painopiste oli kohteissa, joissa asui muistisairaita vanhuksia. Tarkastuksilla pyritään kattamaan eri suuruisia kuntia ja eri tavoin organisoituja palveluja.
Oikeusasiamiehen kanslian yhteydessä toimiva ihmisoikeuskeskus tukee oikeusasiamiehen toimintaa. Toiminnan laajentaminen edellyttää resurssien lisäämistä.
Vanhusneuvostojen toiminta sekä alue- ja paikalliskoordinaattorien nimeäminen täydentävät oikeuksien puolustamista ja varmistamista. Myös yksityishenkilö voi tehdä vanhussuojeluilmoituksen eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Taloudellinen toimeentulo ja ostovoiman säilyttäminen
Kokoomus pohjaa eläkepolitiikkansa äskettäin toimeenpantuun eläkeuudistukseen.
Se haluaa siten turvata eläkkeiden kehityksen ja ostovoiman, sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden sekä eläkevarojen riittävyyden myös tuleville sukupolville.
Eläkeläisten ostovoiman kehittyminen elinkustannusten kehitystä vastaavasti varmistetaan nykyisellä eläkeindeksin laskentamallilla. Kokoomus ehdottaa lisäksi sen tutkimista, miten hyvin elinkustannusindeksin perusteena oleva kulutuskori vastaa eläkkeellä olevien henkilöiden todellista keskimääräistä kulutusrakennetta.
Taloudellinen pärjääminen luo edellytykset ihmisarvoiselle vanhuudelle
Taloudellinen pärjääminen luo edellytykset ihmisarvoiselle vanhuudelle. Kun työn verotusta kevennetään, ei saa samalla unohtaa eläketulon verotusta. Eläkeläisköyhyyden vähentämisessä erityisesti takuueläke on avainasemassa. Eniten sairastavat eläkeläiset käyttävät muita suuremman osan tuloistaan välttämättömiin lääkkeisiin. Heidän asemaansa voidaan parantaa lääkekorvausjärjestelmää ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevilla muutoksilla.
Ihmisen henkinen ja sosiaalinen pääoma ei haihdu mihinkään, kun hän täyttää 65 tai 68 vuotta. Jos on virtaa jatkaa työntekoa muodossa tai toisessa, sen pitää olla mahdollista, ja siihen on kannustettava. Työkykyisten ja -haluisten ikäihmisten tekemä työ hyödyttää heidän itsensä lisäksi koko kansantaloutta. Se tuo osaltaan helpotusta työikäisen väestön osuuden pienenemisen aiheuttamiin taloudellisiin haasteisiin.
Asuminen ja palvelut monimuotoisemmiksi
Jo kaavoituksessa on annettava sijaa uusille asumisen malleille. Asuntomarkkinoiden toimintaa on tehostettava, jotta tuleviin tarpeisiin vastaavaa asuntokantaa syntyy nykyistä joustavammin ja ketterämmin.
Asuinalueiden suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota mahdollisimman esteettömään liikkumiseen. Kulkureitit on pidettävä kunnossa, valaisun on oltava riittävää. Monissa tapauksissa on järkevämpää viedä palvelu ihmisten luo kuin päinvastoin.
Omassa kodissa asuminen mahdollisimman pitkään on monen toive, mutta käytännössä se ei aina ole mahdollista eikä turvallista. Suomessa kuolee vuosittain noin tuhat ikääntynyttä kaatumisen seurauksena. Noin 7 500 saa lonkkamurtuman ja kymmenet tuhannet vammoja sekä pelon uudesta kaatumisesta.
Senioriasumisen ja yhteisöasumisen hyviä esimerkkejä on jo lukuisia. Joidenkin toiveissa on jopa mummo- tai pappakommuuni. Näiden toteuttamiseksi tarvitaan kokeiluja ja myös uusia rahoitusmalleja. Asumisjärjestelyillä voidaan lisätä yleistä turvallisuutta ja paloturvallisuutta, torjua yksinäisyyttä sekä rohkaista liikkumista ja toiminnallisuutta. Vahinkojen estäminen jo ennalta hyvällä suunnittelulla tuo lisää terveitä, aktiivisia vuosia ja siten pidemmän päälle säästää myös kustannuksissa.
Ikäihmisiä ei pidä säilöä passiivisiksi, kun he tarvitsevat tukea arjessaan. Kotisairaanhoito tai ympärivuorokautisen hoivan tarve siirtyy näin usein myöhempään ikävaiheeseen.
Kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoivan määrä on kuitenkin mitoitettava todellista tarvetta vastaavaksi. Tässä on parantamisen varaa. Palvelujen on oltava aina myös kuntouttavia. Valinnanvapauden toteutuminen kaikkialla on senioreiden kannalta tärkeä sote-uudistuksen toimeenpanoon liittyvä kysymys. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Hoitotakuuta on tiukennettava, ja lisäksi luotava sen rinnalle hoivatakuu. Tämä edellyttää vanhuspalvelulain velvoittavuuden vahvistamista.
Toimintakyvyn ja terveyden edistämisessä fyysisen toimintakyvyn tukeminen ja henkisen vireyden ylläpito ovat korvaamattomassa roolissa. Kansallista muistiohjelmaa on jatkettava.
Terveyttä edistävän liikunnan riittävä ja monipuolinen saatavuus lisää terveitä elinvuosia ja tukee senioreiden itsenäistä, aktiivista ja omatoimista elämää. On tarpeen kehittää ja kokeilla uusia keinoja ikäihmisten liikunnan edistämiseksi sekä kulttuuripalveluiden ja muiden harrasteiden saavutettavuuden parantamiseksi. Tässä esimerkiksi kansalaisopistoilla ja muulla vapaan sivistystyön kentällä on runsaasti annettavaa.
Senioreilla on korvaamaton rooli paitsi kulttuuripalveluiden käyttäjinä, myös niiden järjestämisessä ja tuottamisessa. Kulttuuri ja muut harrastukset tuovat sisältöä elämään ja auttavat osaltaan myös torjumaan yksinäisyyttä.
Älykkäillä ratkaisuilla parempaa elämää
Ikäteknologia ja turvallisuustekniikka kuten liesivahdit ja automaattiset sammutusjärjestelmät lisäävät lyhyellä aikavälillä kustannuksia, mutta niiden hyödyt ovat kiistattomia.
Älykkäät ratkaisut tekevät senioreiden ja vanhusten elämän monella tapaa miellyttävämmäksi, helpommaksi ja turvallisemmaksi. Järjestelmät ja laitteet vaativat käyttäjiltä yhä vähemmän uuden opettelemista. Käyttöön otettavissa uusissa ratkaisuissa nimenomaan helppo omaksuttavuus on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.
Äly tulee erottamattomaksi osaksi asumista, ympäristöä ja päivittäisiä rutiineja. Se auttaa muistamaan tärkeitä asioita ja säätää kodin olosuhteita hyvinvoinnin kannalta optimaalisiksi. Se tarjoaa virikkeitä ja auttaa ylläpitämään yhteyksiä muihin ihmisiin ja hälyttää tarvittaessa apua. Uusia toimintamalleja ja järjestelmiä senioreiden arkea helpottamaan on ennakkoluulottomasti kehitettävä, kokeiltava ja otettava käyttöön. Niiden kehittämisessä ja kaupallistamisessa on Suomen yrityksille ja tutkimuslaitoksille myös suuria taloudellisia mahdollisuuksia.
Verkkomaailmaan liittyy myös riskejä, joiden torjuminen on senioriväestön kohdalla erityisen tärkeää. Ikääntyneisiin kohdistuneiden, poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, ja niiden arvioidaan yhä kasvavan. Etsivän ja löytävän vanhustyön toimintamallien kehittäminen on tärkeätä. Samoin ikääntyvien valistus ja tukeminen digitaalisissa palveluissa, etteivät he päädy petosten uhreiksi.
Seniorit ovat vapaaehtoistyön aktiivisin ryhmä, joka auttaa muun muassa digitaalisten palveluiden käytössä avuntarvitsijoita. Suomessa on kaikenikäisiä ihmisiä, joille syystä tai toisesta digitaalisten palveluiden käyttö ei sovellu. Siksi niiden käyttöön on oltava tukipalveluja, vaarantamatta asianomaisen oikeusturvaa.
Omaishoito kunniaan, seniorineuvolat käyttöön
Omaisten apu yli 70-vuotiaiden osalta säästää hoitomenoissa jopa 2,8 miljardia vuodessa. Omaishoitajien asema on turvattava lainsäädännöllisesti tasa-arvoiseksi asuinpaikasta riippumatta.
Omaishoitajille on myös taattava vapaapäivät. He ovat usein itsekin ikääntyneitä ihmisiä, joiden jaksamista ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Myös moni työssäkäyvä hoitaa omaa läheistään. Kokoomus kannattaa työntekijän lakisääteistä oikeutta saada tuettua läheisen hoito- tai hoivavapaata.
Suomi on maailmalla esimerkki äitiys- ja lastenneuvolatoiminnastaan. Suomi ei ole vahva esimerkki vanhustenhoidossa. Työterveyshuollon ulkopuolelle jäävät tarvitsevat sosiaali- ja terveysasioissa monipuolista neuvontaa ja palveluja. Seniorineuvola on askel oikeaan suuntaan.
Sote-uudistuksen myötä terveysasemat voivat jopa erikoistua geriatrisiin palveluihin. Palvelumaksujen pysymistä kohtuullisella tasolla on edesautettava esimerkiksi asiakkaan valinnanvapauden ja kilpailun sekä teknologian paremman hyödyntämisen avulla.