Janne Jukkola ja Teemu Kinnari: “Ostamalla suomalaista ruokaa tuet huoltovarmuutta”
Julkaistu:
Janne Jukkola
Olen koko ikäni ollut tekemisissä kotimaisen ruoantuotannon parissa. Maitotilalla kasvaneena ja meijeri-yrittäjänä Jukkolan Juustolassa olen oppinut arvostamaan työntekoa, puhtaita raaka-aineita ja kotimaista ruokaa. On tärkeää, että meiltä löytyy Suomesta myös pieniä ja keskisuuria elintarvikealalla toimivia yrityksiä. Nämä yritykset rikastuttavat ruokavalikoimaamme, ja on hienoa löytää uusia tuotteita, jotka voivat olla hyvinkin paikallisia. Keski-Euroopassa tämä kulttuuri on hyvinkin voimakasta ja hyvä, että ripaus siitä löytää myös tänne.
Teemu Kinnari
Sanonta kuuluu, että kolme kertaa päivässä tarvitset maanviljelijää. Näinhän se on. Kaikki ruoka syntyy pääsääntöisesti maataloudesta ja maatiloilta. Olen maatilan poikana ja sittemmin Kinnarin Tilan isäntänä saanut kasvaa maatilalla. Työn tekemiseen on siemen kylvetty jo nuorena ja ruuantuotannon parissa on pelloilla mennyt jo 37 vuotta. Minulle on ollut kunnia-asia tuottaa laadukasta suomalaista ruokaa, ja tämän eteen olemmekin tehneet paljon töitä tilallamme viime vuodet. Tänä päivänä Kinnarin Tilan kauratuotteita myydään ympäri Suomea.
“Ympäröivä maailma voi muuttua nopeasti”
Miksi suomalainen maatalous on tärkeää? Olemme valitettavasti nähneet viimeisen vajaan kahden vuoden aikana sen, että ympäröivä maailma voi muuttua nopeasti. Venäjän aloittama hyökkäyssota on muuttanut totuttuja asioita paljon ja sota on muuttanut myös globaalia ruoan saatavuutta. Ukrainan sota on konkreettisen rintamasodan lisäksi paljon muutakin, valitettavasti. Esimerkiksi se on energiasotaa ja nyt viimeisimpänä on Venäjä ottanut ”vilja-aseen” käyttöön estäessään ukrainalaisen viljan viennin meriteitse. Tämä tulee aiheuttamaan melko nopealla aikataululla nälänhätää Afrikassa ja Lähi-Idässä, mikä tulee toteutuessaan aiheuttamaan vielä muitakin ongelmia.
Itsestään selvää tulisikin olla, että meillä Suomessa otetaan entistä vakavampi ote huoltovarmuuden, omavaraisuuden ja ruokaturvan osalta. Karttaa katsomalla on selvää, että meidän maantieteellinen sijaintimme on haastava näissä asioissa. Mitä yksittäinen kansalainen voi tehdä tämän asian eteen? Helpoin tapa on ostaa suomalaista ja Suomessa valmistettua ruokaa. Tällä tavoin toimien tehdään jo töitä huoltovarmuuden eteen. Pellot pysyy tuotannossa, viljelijöillä on töitä ja koko elintarvikesektori työllistyy.
“Paljon puhuttu kotivara on tärkeää olla jokaisessa taloudessa”
Suomessa elintarvikeomavaraisuus on melko korkea, lähes 80 prosenttia. Tämä pitää sisällään kuitenkin isoja riskejä siltä osin, että me käytämme paljon ulkolaisia tuotantopanoksia. Meidän tulee pyrkiä korkeampaan omavaraisuuteen energiassa, lannoitteissa ja tuotantoeläinten valkuaisrehun tuotannossa.
Valtion tasolla huoltovarmuudesta huolehditaan varmuusvarastoilla, mutta mitä jokainen kuluttaja voi tehdä omalta osaltaan? Paljon puhuttu kotivara on tärkeää olla jokaisessa taloudessa. Puhutaan kolmen päivän kotivarasta. Tähän löytyy hyvät ohjeet Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEK sivuilta. Elintarvikkeiden osalta tämä tarkoittaa riittävää varastoa säilyviä elintarvikkeita ja muu lista kannattaa käydä katsomassa. Hyvää varautumista on myös kotitarveviljely ja näiden tuotteiden säilöminen.
Näin suomalaisen ruoan päivänä on jokaiselle hyvä hetki miettiä näitä asioita. Paras tapa juhlistaa tätä päivää on kaupassa käydessään ostaa tuotteita, joissa on Hyvää Suomesta -merkki. Tämä on ainoa merkki, joka takaa, että myös raaka-aineet ovat kotimaisia. Maistuvia hetkiä kotimaisen, puhtaasti tuotetun ruoan parissa!
Kirjoittajat ovat kokoomuksen kansanedustajia.