
Jukka Kopra: Suomen vahva oma puolustus on kaiken perusta
Julkaistu:
Viime vuodet ovat osoittaneet, ettei Suomen turvallisuus ole itsestäänselvyys. Autoritaariset valtiot ovat kasvaneet merkittäviksi uhkatekijöiksi kansainvälisessä ympäristössä. Joidenkin valtioiden pyrkimys maailmanjärjestyksen systeemiseen muutokseen on vakava haaste kaikille demokratioille, erityisesti, kun tätä muutosta ollaan valmiit edistämään väkivaltaa käyttämällä. Suomen on huomioitava tämä tilanne ja varauduttava tulevaan päättäväisesti.
Nato-jäsenyys on yksi iso osa puolustuksemme kokonaisuudessa, mutta se yksin ei riitä. F-35-hävittäjien hankinta, Laivue 2020 -hanke, maavoimien uudistaminen sekä puolustusvoimien jatkuva kehittäminen, resurssien turvaaminen ja tiivis yhteistyö liittolaisten kanssa vahvistavat asemaamme entisestään.
Suomen on jatkettava vahvaa panostusta omaan puolustukseen, ja tässä olemme tehneet oikeita valintoja hyvässä parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä. Tämä työ on osa sitoutumistamme Naton artikla 3:n velvoitteisiin, jotka edellyttävät jäsenmaita kehittämään omaa puolustuskykyään. Kyse ei ole vain suosituksesta, vaan liittolaisuuden peruslähtökohdasta. Suomen on huolehdittava omasta pelotteestaan ja kyvystään puolustautua kaikissa tilanteissa. Vahva oma puolustus on kaiken perusta.
Suomen näytettävä esimerkkiä liittolaisille
Puolustusselonteossa on tehty tärkeitä linjauksia, ja on hyvä, että suomalaisilla on sekä mahdollisuus että halu osallistua maanpuolustukseen. Koko yhteiskunnan valmius on keskeinen osa turvallisuuttamme. Maanpuolustusta on kehitettävä niin, että jokainen voi osallistua kykyjensä mukaan, ja maanpuolustustahtoa on vaalittava yhdessä. Samalla puolustusvoimien materiaalihankintoja ja toimintaa on vahvistettava pitkäjänteisesti, jotta Suomi pystyy vastaamaan muuttuviin uhkiin.
Turvallisuusuhka ei poistu, vaikka Ukrainan tilanne muuttuisi – Venäjä ei ole muuttunut, emmekä voi odottaa turvallisuusympäristön vakaantuvan. Siksi puolustuksemme vahvistaminen on välttämätöntä. Suomen maantieteellinen sijainti, pitkä raja Venäjän kanssa ja arktinen asema tekevät meistä erityisen Naton sisällä. Meidän on näytettävä esimerkkiä liittolaisillemme puolustuskyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Suomi ei kuluta turvallisuutta – me vahvistamme sitä.
Venäjän sotatoimista Ukrainassa on opittava ja analysoitava sodan kehittymistä sekä uusia toimintatapoja. Nämä opit on sovellettava omaan puolustusjärjestelmäämme.
Viime kuukausina on keskustelu Ottawan sopimuksesta. Venäjän hyökkäyssota on osoittanut, että perinteiset keinot, kuten jalkaväkimiinat, ovat tehokas keino puolustuksessa. On tärkeää, että asia arvioidaan nyt huolellisesti Suomessa. Kokoomuksella on puoluekokouskanta vuodelta 2014, jonka mukaan jalkaväkimiinat tulisi ottaa takaisin käyttöön.
Euroopan on oltava valmis puolustamaan itseään ja arvojaan nyt ja tulevaisuudessa
Euroopan turvallisuustilanne on vakavampi kuin vuosikymmeniin. Puolustuksemme ja tulevaisuutemme ovat meidän käsissämme, eikä niistä päätä kukaan muu puolestamme. Euroopan on otettava suurempi vastuu. Tämä tarkoittaa suurempia maiden omia sekä yhteisiä panostuksia puolustukseen, vahvempaa teollista yhteistyötä ja parempaa kykyä toimia yhdessä kriisitilanteissa.
Kansainvälinen yhteistyö on osa puolustuksen arkea, ja Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n, Naton, JEF:n, Nordefcon ja NB8:n toimintaan. Olemme mukana yhteisissä harjoituksissa ja operaatioissa niin Suomessa kuin muualla. Toimintamme liittoumassa ja liittolaisten kanssa on oltava sujuvaa ja tehokasta, jotta voimme tarvittaessa toimia nopeasti ja vaikuttavasti. Euroopan on oltava valmis puolustamaan itseään ja arvojaan nyt ja tulevaisuudessa.
Suomi on suvereeni valtio, jonka asioita ei voi sanella voimakeinoin
Suomen puolustuksen eteen olemme tehneet hyviä ja oikeita ratkaisuja. Tätä samaa työtä on nyt jatkettava. Turvallisuus ei ole itsestäänselvyys eikä asia, joka voidaan poutasäällä jättää hoitamatta – se on perusta demokraattisen yhteiskunnan oikeuksille, palveluille ja niiden jatkuvuudelle. Siksi meidän on itse huolehdittava puolustuksestamme. Vahva puolustuskyky osoittaa maailmalle, että Suomi on suvereeni valtio, jonka asioita ei voi sanella voimakeinoin.
Eduskunnalla on nyt vastuu näyttää tietä ja varmistaa, että Suomi on valmis kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.
Kokoomuksen ryhmäpuhe Nato-ajan ensimmäisen puolustusselonteon lähetekeskustelussa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.