Katainen: Työpaikat etusijalla
Julkaistu:
Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti tänään, että Suomi ei osallistu finanssitransaktioveroa koskevaan suppean maaryhmän tiivistettyyn yhteistyöhön EU:ssa. Hallitus laittoi asiassa suomalaiset työpaikat etusijalle. Kun osa Suomen kilpailijamaista jättäytyy veron ulkopuolelle, veron käyttöön ottaminen Suomessa olisi aiheuttanut todellisen riskin työpaikkojen menetyksistä.
Huolemme oli se, että jos vero olisi otettu käyttöön Suomessa, moni suomalainen perheenäiti ja ?isä olisi saattanut menettää työpaikkansa. Työpaikkojen siirtäminen maasta toiseen on erityisen vaivatonta finanssialalla. Vero olisi heikentänyt kilpailukykyämme erityisesti suhteessa naapurimaahamme Ruotsiin. Ruotsi on jo aiemmin ilmoittanut jättäytyvänsä veron ulkopuolelle.
Suomi on tilanteessa, jossa talouskasvu hidastuu väestön ikääntymisen vuoksi ja työpaikkoja häviää talouden rakennemuutoksen seurauksena. Tässä tilanteessa tarvitsemme päätöksiä, joilla luodaan uusia työpaikkoja.
Asiantuntija-arvioiden mukaan finanssitransaktiovero olisi vahingoittanut Suomen talouskasvua monin tavoin. Se olisi suurella todennäköisyydellä tarkoittanut esimerkiksi asuntovelallisille korkeampia lainamarginaaleja, työpaikkamenetyksiä erityisesti finanssisektorilla, yritysten rahoituskustannusten nousua ja siten vähemmän investointeja sekä myös korkeampaa valtion velan korkoa. Euroopan komissio arvioi, että vero olisi heikentänyt talouskasvua keskimäärin puoli prosenttiyksikköä kokonaistuotannosta.
Rahoitusalan pelisääntöjä on kiristetty ja tullaan kiristämään tulevina vuosina tuntuvasti. Suomessa otetaan käyttöön pankkivero, joka peritään suhteessa pankkien riskipainotettuihin varoihin. Pankkien vakavaraisuussäännöksiä kiristetään tulevina vuosina merkittävästi. EU:ssa otetaan käyttöön yhteinen eurooppalainen pankkivalvonta. Kiristyvän sääntelyn ja verotuksen keskellä on muistettava, että suomalainen talouskasvu ja kotimaiset työpaikat edellyttävät tervettä ja kilpailukykyistä pankkisektoria.
Hallituksessa oli asiasta erilaisia mielipiteitä, jotka perustuvat erilaiseen ajattelutapaan. Tässä vaiheessa Suomi ei kuitenkaan osallistu tiivistettyyn yhteistyöhön. Tästä huolimatta Suomi voi osallistua esitystä koskevaan valmisteluun neuvoston tiivistetyn yhteistyön ryhmässä.
Suomi on nyt ja jatkossa mukana kaikessa sellaisessa EU-yhteistyössä, joka on eduksi suomalaisille, suomalaisille työpaikoille ja kotimaiselle talouskasvulle.