Kokoomuksen ilmastopolitiikan ytimessä kannusteet, edistyksellinen teknologia ja kansainvälinen yhteistyö, ei pelottelu, kiellot ja verot
Julkaistu:
Kokoomuksen ympäristöpolitiikan verkosto on ollut aktiivisesti valmistelemassa puolueen ympäristötavoitteita, jotka päivitettiin viimeksi syyskuun puoluekokouksessa (tavoiteohjelma). Koska maailma, ja ympäristö sen mukana, muuttuu jatkuvasti, käymme myös me jatkuvasti keskustelua ympäristön tilasta ja toimista sen parantamiseksi.
Emme voi kieltää sitä, että ihmisen nykyinen toiminta on monella tavalla uhka ympäristölle ja varsinkin ilmastolle. Kokoomuksen rooli on toimivien ja tehokkaiden ratkaisujen etsiminen ja toteuttaminen. Kokoomuslainen näkemys ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa kiteytyy vapauden ja vastuun erottamattomuuteen. Ilmastonmuutos on torjuttavissa elintasomme säilyttäen, kunhan emme kiellä sitä, vaan muutamme toimintaamme ja vähennämme kasvihuonekaasupäästöjämme.
On hienoa, jos jokainen meistä voi ottaa toiminnassaan huomioon päästöjen vähentämisen, mutta pelottelulla ja kielloilla ei kovin paljon voida muuttaa laajojen massojen käyttäytymistä. Ihmisten on voitava elää ja yrittää. Meidän on rakennettava parempaa teknologiaa, jolla ympäristöhaittoja voidaan pienentää ja kannustettava uuden teknologian käyttöön järkevällä sääntelyllä ja verojärjestelmän oikeanlaisella virittämisellä.
Monet ympäristöongelmat, kuten ilmastonmuutos, eivät noudata valtioiden rajoja, eikä huonosti asiansa hoitavan maan pidä saada etua ympäristön pilaamisesta. Siksi ympäristöpolitiikan on oltava laajasti kansainvälistä. Kun hoidamme asiat hyvin kotimaassa, voimme vaatia toimia myös muilta ja saamme mahdollisuuksia viedä ympäristöystävällistä teknologiaamme muualle, mikä luo uutta yritystoimintaa, työpaikkoja ja vientituloja.
Kiina on äskettäin asettanut rohkeat päästövähennystavoitteet. Juuri nyt odotamme USA:n palaavan uuden presidentin myötä kansainvälisiin pöytiin, ennen muuta Pariisin ilmastosopimukseen. Tämä antaa toivoa paremmasta. Voimme odottaa, että meidän ympäristöystävälliselle teknologiallemme löytyy lisää vientimahdollisuuksia näihin molempiin suuntiin. EU on ollut tienraivaaja päästökaupan kehittämisessä ja sen tuella voidaan rahoittaa uuden teknologian kehittämistä. EU:n hiilitulleja tarvitaan, etteivät huonommalla teknologialla muualla tuotetut tuotteet saa täällä markkinaetua.
Liikenteen päästöjen vähentämisessä tarvitaan erilaisia ratkaisuja maaseudulle ja kaupunkeihin. Maaseudulla liikkuminen perustuu edelleen autoihin, joihin tarvitaan päästötöntä teknologiaa. Autokannan on uudistamista on tuettava, jotta vanhasta teknologiasta päästään nopeammin vähäpäästöisempään ja päästöttömään. Kaupungeissa ja kaupunkien välille voidaan kehittää joukkoliikenneratkaisuja kuten esimerkiksi nopeita junavuoroja. Lentomatkustamista tarvitaan edelleen. Sen päästöjä voidaan vähentää teknologian kehityksen ja uusiutuvien polttoaineiden avulla.
Asuntojen lämmitykseen tarvitaan polttamiseen perustuvien kivihiilen, turpeen ja öljyn tilalle päästöttömiä energialähteitä, kuten bioenergiaa, maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppuja ja päästötöntä sähköä. Kotitalousvähennyksen korottaminen kannustaisi asunnonomistajia siirtymään vähäpäästöiseen lämmitysenergiaan. Samalla se lisäisi työllisyyttä.
Kokoomuksen ympäristöpolitiikan verkosto seuraa kehitystä alalla ja järjestää keskustelutilaisuuksia asiantuntija-alustusten pohjalta nyt korona-aikana Teamsissa. Verkoston facebook-sivuille jokainen jäsen voi linkittää mielenkiintoisiksi katsomiaan asiantuntijakirjoituksia ja näkemyksiään, ja verkosto voi keskustella niiden pohjalta. Vaikka tässä blogissa on keskitytty tämän hetken suurimpaan kysymykseen, eli ilmastonmuutokseen, käsittelemme tilaisuuksissamme myös mm. vesistöjen tilaa ja luonnon monimuotoisuutta.
Martti Esala
Ympäristöpolitiikan verkoston puheenjohtaja