Kokoomuksen työelämäverkosto: Hallituksen työelämäuudistukset etenevät hyvässä tahdissa
Julkaistu:
Kokoomuksen työelämäverkoston ensimmäinen tapaaminen syksyn osalta tarjosi mielenkiintoisen katsauksen Suomen työelämän ajankohtaisiin uudistuksiin. Työministeri Arto Satonen vieraili (18.10.2024) kertomassa uudistusten etenemisestä sekä niiden vaikutuksista, ja paikalla oli aktiivinen osallistujajoukko.
Vaikka työllisyystilanne on tällä hetkellä haasteellinen työttömyyden kasvun vuoksi, pääasialliset syyt näyttävät olevan markkinoiden yleisessä epävakaudessa. Talouskasvua ei ole, vientimarkkinat ovat haastavat, ja kotimarkkinassa vaikutuksia tuovat edelleen covid-pandemian jälkivaikutukset yksityisessä kuluttamisessa sekä Ukrainan sodan seurauksena kohonneet hinnat. Venäjän-kaupan loppuminen on myös ollut merkittävä isku. Hallituksen työelämää koskevat uudistukset tulevat kuitenkin vaikuttamaan työllisyyteen positiivisesti, vaikka vaikutukset näkyvätkin viiveellä.
Keväällä tehdyn työrauhauudistuksen ja vasta voimaan astuneen työttömyysturvauudistuksen vaikutus alkaa näkyä vasta lähivuosina, ja muiden uudistusten vaikutukset konkretisoituvat sitä mukaa, kun ne etenevät Eduskunnassa.
Yksi keskeisistä uudistuksista, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, on paikallisen sopimisen edistäminen. Tämän vuoden loppuun mennessä voimaan tulevalla lailla pyritään lisäämään joustavuutta yrityskohtaisissa työehtosopimuksissa ja vähentämään byrokratiaa. Tämä uudistus tuo mukanaan enemmän vapautta sopia asioista työntekijöiden kanssa, minkä tavoitteena on helpottaa työllistämistä.
Yhteistoimintalain uudistuksessa YT-menettelyn alarajaa nostetaan aiemmasta 20 työntekijästä EU:n pk-yrityksen määritelmän mukaisesti 50 työntekijän yrityksiin. Samalla neuvotteluaikoja lyhennetään, mikä tekee prosessista kevyemmän ja nopeamman. Tässä vastataan yrittäjien pitkäaikaiseen toiveeseen.
Työelämän esteiden purkaminen on myös hallituksen prioriteeteissa. Tavoitteena on madaltaa irtisanomiskynnystä, mikä hyödyttäisi erityisesti pieniä yrityksiä.
Työperäinen maahanmuutto ja kansainvälinen rekrytointi ovat keskeisiä teemoja hallituksen työkalupakissa, kun pyritään vastaamaan osaajapulaan eri toimialoilla. Hallitus on valinnut kansainvälisen rekrytoinnin kohdemaiksi: Intia, Brasilia, Vietnam ja Filippiinit.
Työministeri Satosen tilannepäivitys herätti paljon kysymyksiä etenkin paikallisesta sopimisesta ja työmarkkinatilanteen yleisestä kehityksestä. On selvää, että vaikka haasteita on, hallituksen uudistuksilla tehdään työmarkkinoista joustavammat ja kilpailukykyisemmät – sekä työntekijöille että työnantajille.
Terhi Koulumies
Veikka Kuusisto
Antti Harjuoja