Kokoomuksen ympäristöverkoston kolumni: Sähkö ? maailman tärkein keksintö erityisesti suomalaisille
Julkaistu:
Mielenkiintoista on se, mikä on maailman tulevaisuuden kannalta todella suuri energialähde, kirjoittaa kansanedustaja Harri Jaskari ympäristöverkoston kolumnissa.
Kansalaisten mielestä sähkö on maailman tärkein keksintö. Suomessa asia vielä korostuu, koska käytämme sähköä kolme kertaa enemmän/asukas kuin EU:ssa keskimäärin. Syy on yksinkertainen. Olemme EU:n kylmin maa ja meillä on erittäin energiaintensiivinen teollisuus. Tuotamme paperia 100 miljoonan ja terästä 50 miljoonan ihmisen tarpeisiin maailmassa. Siksi meille on erittäin tärkeää sekä sähkön hinta että toimitusvarmuus. Saksalaiset maksavat sähköstä kolme kertaa enemmän kuin me suomalaiset.
Huoltovarmuuden näkökulmasta tärkeää on myös se, paljonko me itse tuotamme sähköstämme. Tällä hetkellä lukema on noin 85 prosenttia. Kokonaisenergiasta 2/3 tuodaan valitettavasti ulkomailta. Toinen ongelma on teho-ongelma. Kylmillä pakkasilla emme saa omista tuotantolaitoksistamme riittävästi irti tehoja. Krooninen tehovaje on 1000?1700 megawattia.
Koko maailma kuluttaa sähköä tällä hetkellä 12,5 terawattituntia. Vuoteen 2030 mennessä kulutus nousee arviolta 17 terawattituntiin. EU:n arvion mukaan sähkön käyttö myös Euroopassa kasvaa tasaisesti. Tietyn arvion mukaan sähkön kulutus on noussut jopa 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, vaikka samalla energiatehokkuus nousee huomattavasti.
Mielenkiintoista on se, mikä on maailman tulevaisuuden kannalta todella suuri energialähde. Tuulesta maailmassa voi saada sähköä 45-85 TWh, mutta auringosta jopa 580 TWh. Siellä on siten mahtava kasvupotentiaali, mutta ongelmana on se, että aina ei tuule ja aina ei paista. Mutta jos joku keksii tehokkaan sähkön varastointitavan, uskon hänen voittavan Nobelin.
Mielestäni sähkössä Suomella olisi mahtavat mahdollisuudet omavaraisuuden ja innovaatioiden näkökulmasta. Ensimmäinen välitavoite on tietysti omavaraisuus. Mikäli sähkö tehtäisiin Suomessa ja tuotettaisiin kotimaisilla raaka-aineilla, olisimme kauppataseessa yli 4 miljardia euroa plussalla. Ja jos omavaraisuus syntyy päättäväisyyden avulla, voisimme siirtyä myös sähkön vientimaaksi saman tien.
Voisimme olla myös sähköön ja energiaan liittyvien kokeilujen pilottimaa. Maahamme tulee ensimmäisten joukossa sähkön älyverkot ja tämä avaa mainion mahdollisuuden energiatehokkuuteen ja uusiin kuluttajille suunnattuihin ICT-sovellutuksiin. Entäs meidän mielenkiintoiset bioenergiahankkeet ja jätteestä kultaa -konseptit. Tässähän jo kohta innostuu!
Harri Jaskari
kansanedustaja