Kokoomuksen ympäristöverkoston kolumni: Tahtotilan sijaan oikeita toimia vuokra-asuntorakentamiseen
Julkaistu:
Asiantuntijat ovat esittäneet, että syy valtion tukemien vuokra-asuntojen vähäiseen rakentamiseen parina viime vuotena on nykyisessä korkotukijärjestelmässä. Järjestelmä ei ole toiminut, ainakaan jos onnistumista mitataan vuokra-asuntojen määrällä, kirjoittaa kansanedustaja Timo Heinonen.
Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista pahentui rajusti viime vuoden lopulla. Yksin Helsingissä asuntoa hakee peräti 27 000 ruokakuntaa ja heistä kiireellisessä asunnontarpeessa on yli 13 000 ihmistä. Kiireellisessä asuntojonossa on lapsia ja alle 25-vuotiaita nuoria yli 8 000. Tämä on todellisuutta, jossa siis tuhannet ihmiset elävät. Tilanne on kuitenkin pahentumassa entisestään. Lähivuosina reilusti yli 20 000 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa häviää, koska valtion rajoitukset lakkaavat.
Tarvitsemme nyt aitoja ja tehokkaita toimia myös valtion suunnalta tämän ongelman ratkaisemiseksi ja asuntoministeri Krista Kiuru onkin ilmaissut huolensa vuokra-asuntotuotannon romahtamisesta. Nyt ei kuitenkaan pelkkä tahtotila riitä, vaan tarvitsemme konkreettisia esityksiä ja toimenpiteitä tilanteeseen. Tässä pelimerkit ovat ehdottomasti ministerillä.
Esimerkiksi voisi nostaa viime hallituskaudella asuntoministerinä toimineen Jan Vapaavuoren, jonka aikana rakennettiin kahdessa vuodessa yli 13 000 vuokra-asuntoa. Rakentajina toimivat perinteisten rakennusliikkeiden lisäksi mm. työeläke- ja vakuutusyhtiöt, jotka lähtivät mukaan uuden tukijärjestelmän kautta. Nyt saamme kuitenkin kuulla uutisista, että kiinnostus vuokra-asuntojen rakennuttamiseen on vähäistä. Mitä pitäisi tehdä toisin?
Asiantuntijat ovat esittäneet, että syy valtion tukemien vuokra-asuntojen vähäiseen rakentamiseen parina viime vuotena on nykyisessä korkotukijärjestelmässä. Järjestelmä ei ole toiminut, ainakaan jos onnistumista mitataan vuokra-asuntojen määrällä. Nyt pitäisikin ottaa uudelleen käyttöön Vapaavuoren aikana hyväksi havaittu ns. välimalli, eli kymmenen vuoden korkotukilainoitus. Tätä on ehdottanut myös Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi. Välimallin lisäksi vuokra-asuntorakentamisessa pitäisi pohtia tiukkojen määräysten rajoittavuutta, esimerkiksi autopaikkojen tai väestönsuojavelvoitteiden osalta.
Kaikki kivet on nyt käännettävä, jotta saamme vuokra-asuntotuotannon jälleen nousuun ja ihmiset pois asuntojonosta. Tämän lisäksi rakentamisen nousu toisi alalle lisää työtä ja helpottaisi työntekijöiden tilannetta alalla, joka elää vahvasti suhdanteiden mukaan. Ja on tässä välimallissa myös se hyvä puoli, että malli tuo valtiolle verotuloina moninkertaisesti sen, mikä tukena vuokra-asuntotuotantoon laitetaan. Meillä on jo hyväksi havaittu keino puuttua ongelmaan, miksi emme ottaisi sitä käyttöön?
Timo Heinonen
kansanedustaja
Kokoomuksen ympäristövaliokuntavastaava