
Kuntavaalit ovat liikuntavaalit
Julkaistu:
Kunnissa päätetään monista arkiliikuntaan, luonnossa liikkumiseen ja urheiluun liittyvistä asioista. Esimerkiksi kävely- ja pyöräilytiet, eri lajien urheilupaikat, liikunta koulupäivissä ja koulupäivien yhteydessä järjestettävät harrastukset, seuroille myönnettävät avustukset sekä tuet oman kunnan urheilijoille, joukkueille ja tapahtumille – kaikista näistä päätetään kuntien valtuustoissa ja lautakunnissa.
Istuminen ja paikallaanolo niin työssä kuin vapaa-ajalla on lisääntynyt viimeisinä vuosikymmeninä yhteiskunnan ja työn muuttuessa yhä vähemmän liikuntaa sisältäviksi. Liikuntaa tarvitaan lisää kaikenikäisten suomalaisten arkeen.
Orpon hallitus toteuttaa kattavaa Suomi liikkeelle-ohjelmaa, jonka sisältöä olen ollut rakentamassa. Ohjelma sisältää lukuisia toimenpiteitä, joista monia toteutetaan kunnissa ja hyvinvointialueilla. Opetus- ja kulttuuriministeriössä myönsimme Liikkuva koulu-toimintaan yli neljä miljoonaa euroa käynnissä olevalla lukuvuodelle. Liikkuva Koulu ja Move! Kehittämisavustuksilla kannustetaan koulupäivien ja koulumatkojen liikunnallistamiseen, liikuntaneuvontaan ja liikuntaosaamisen vahvistamiseen. Move! -mittauksilla seurataan 5.–8. luokkien oppilaiden fyysistä toimintakykyä. Uudella rahoituksella voidaan toimintakyvyn parantamista tarvitsevat lapset ja nuoret ohjata liikuntaneuvonnan piiriin tai esimerkiksi koulu-pt:n ohjaukseen.
Valtakunnallisilla päätöksillä voidaan muuttaa lakeja ja rahoittaa hankkeita, mutta konkreettisin liikunnan edistäminen tapahtuu kunnissa. Kokoomus haluaa edistää liikunnan ja urheilun mahdollisuuksia kaikissa Suomen kunnissa. Arkiliikunnan ja liikunnan harrastamisen – tavoitteellisesti tai huvin vuoksi – pitää olla helppoa ja kaikilla pitää olla siihen mahdollisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi panostuksia liikuntapaikkoihin, kevyen liikenteen väyliin ja esteettömyyteen sekä seuratoiminnan edellytyksiin. Jotta liikkumista ja liikuntaa edistetään kunnassa aidosti ja muuallakin kuin liikuntapalveluilla, kannattaa liikunnan edistämisestä tehdä kaikkien tehtävä. Näin on toimittu kotikunnassani Vantaalla, jossa valtuuston strategiaan vietiin aloitteestani poikkihallinnollinen liikkumisohjelma, joka on nyt valmis ja toteutuksessa.
Lasten ja nuorten liikunnan edistämisessä koululla on luonnollisesti iso merkitys: sillä mitä tapahtuu koulupäivän aikana, mutta myös esimerkiksi sillä, miten koulumatkat kuljetaan ja millaista kerho- ja harrastustoimintaa koulupäivän jälkeen on tarjolla. Orpon hallituksen perusopetuslain muutoksella liikunnallisen elämäntavan edistämisestä tulee peruskoulujen tehtävä. Samaan hallituksen esitykseen sisältyy pitkään toivottu koulujen kännykkäkielto. Kännykän käyttö välitunneilla on jatkossa kuntatasolla linjattava asia. Olen itse ehdolla Vantaalla ja minusta vantaalaisissa peruskouluissa kännykät pitäisi kieltää myös välitunneilla. Kun välitunteja ei vietetä ruudun äärellä, moni lapsi ja nuori innostuu esimerkiksi pallopeleihin ja muuhun liikkumiseen yhdessä kavereiden kanssa. Keskittyminen tunneilla on helpompaa, kun päivään sisältyy fyysistä aktiivisuutta. Liikkeen lisääminen koulujen ja lasten arkeen tutkitusti myös parantaa oppimistuloksia.
Vain taloudestaan ja elinvoimasta hyvin huolehtivalla kunnalla on mahdollisuus panostaa liikunnan, urheilun ja harrastamisen edellytyksiin. Siksi nimenomaan kokoomuslainen taloudellisesti vastuullinen ja yrittämisen edellytyksiä edistävä politiikka edistää parhaiten liikunnallisen elämäntavan lisäämistä kunnissa. Jos talous on hoidettu huonosti, resurssit on keskitettävä pakollisiin lakisääteisiin perustehtäviin ja kaikki muu tärkeä – uimahallit, ulkokuntosalit, luontoliikuntaan kannustavat pitkospuut ja retkeilyreitit – jäävät herkästi vaille riittäviä panostuksia. Siksi näissä vaaleissa kannattaa äänestää kokoomuslaista liikuntamyönteistä ehdokasta!
Sari Multala
Ympäristö- ja ilmastoministeri