2025 kunta- ja aluevaalien materiaalipankki
Julkaistu:
Muokattavat Canva-pohjat
Ehdokkaan somekuvat
Muokattavat somejulkaisut
Mainospohjat
Politiikan puhuminen on iloinen asia - Tutustu ehdokkaan käsikirjaan!
Politiikkaan kuuluu se, että olemme asioista myös eri mieltä ja että haastamme ja tulemme haastetuiksi. Me kokoomuslaiset olemme parhaimmillamme, kun meitä haastetaan: se on tilaisuus päästä kertomaan näkemyksiämme. Vastaamme haastoihin asiallisesti ja hermostumatta.
On tärkeää, että suomalaisilla on oikeaa tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu ja miksi poliittisia päätöksiä on tehty.
Tähän tekstiin on koottu yleisiä hallituksen politiikkaan keskittyviä väittämiä sekä vastauksia niihin. Vastauksia kannattaa hyödyntää rohkeasti vaalikentillä.
“Hallitus leikkaa kaikesta”
Suomi on todella vaikeassa tilanteessa. Suomen talous ei ole kasvanut reaalisesti yli 15 vuoteen. Samaan aikaan julkinen velkamme on kasvanut lähes 100 miljardia euroa, ja velkasuhteemme on noussut yli 80 prosenttiin suhteessa bkt:hen. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa talous on kasvanut ja velkasuhde jopa pienentynyt vuodesta 2008. Vuoden 2023 lopussa Ruotsin velkasuhde oli 31,5 prosenttia ja Tanskan 33,6 prosenttia suhteessa bkt:hen. Suomi on vietävä pohjoismaiselle polulle.
Kokoomuksen tavoitteena on vahva, kriisinkestävä Suomi, joka pystyy huolehtimaan heikommista. Tahdomme turvata suomalaisten peruspalvelut nyt ja tulevaisuudessa.
Olemme hallituksessa tehneet päätökset julkisen talouden sopeuttamisesta 9 miljardilla eurolla. Menosäästöjä tehdään noin 5,5 miljardia, työllisyysuudistuksia noin 2 miljardia ja jopa veronkorotuksia on jouduttu tekemään 1,5 miljardin euron edestä. Sopeutukset kohdentuvat laajasti valtionhallintoon, jotta mikään yksittäinen sopeutus ei olisi liian raju.
Sopeuttaminen ei tarkoita yksin säästämistä, vaan myös mm. välttämättömiä uudistuksia, jotka parantavat työllisyyttä. Työn tekemisen pitää aina olla kannattavaa ja yrittämisen kynnyksen matala.
Emme myöskään usko, että Suomi nousee vain säästämällä. Siksi hallitusohjelma on kasvuohjelma. Sen päälle hallitus on jo tehnyt ja tekee ratkaisuja, jotta Suomeen ja Suomessa investoitaisiin nykyistä enemmän.
Tekemällä kunnianhimoisesti töitä, saamme talouden kestävälle uralle ja pystymme turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan palvelut myös tuleville sukupolville.
“Kokoomuksen kovat taloustavoitteet hyvinvointialueille johtavat peruspalveluiden
heikentymiseen ja sote-henkilöstön vähenemiseen entisestään”
Hyvinvointialueiden lisärahoitus tälle vuodelle on 2,2 miljardia euroa. Kolmessa vuodessa hyvinvointialueiden rahoitus on kasvanut lähes neljällä miljardilla eurolla. Välttämättömien säästötoimien keskelläkin hallitus on kyennyt löytämään miljardeja sote-menoihin. Rahoitusta lisätään myös tulevina vuosina, sillä väestön ikääntyminen tarkoittaa kasvavaa palveluiden tarvetta.
Hyvinvointialueilla on tehty vaikeita säästöpäätöksiä, mutta myös löydetty uusia, kustannuksia säästäviä toimintatapoja. Nyt, kun sekä perustason että erikoistason palvelut ovat saman organisaation alla ja samassa budjetissa, hyvinvointialueilla on mahdollisuus viedä painopistettä perustason palveluihin, ottaa käyttöön hyviä toimintamalleja, kuten omalääkäri- ja ammatinharjoittajamalleja, sekä siten vahvistaa oikea-aikaista palveluihin pääsyä. Hyvät käytännöt, kuten omalääkärimalli, pitäisi saada leviämään kaikille hyvinvointialueille. Myös kalliin vuokratyövoiman käyttöön on puututtava.
Kokoomuksen tavoitteena on, että pääsemme vertailemaan kustannuksia. Kun tiedämme, miksi esimerkiksi lonkkaleikkaus maksaa toisella alueella vähemmän kuin toisella, pystymme hakemaan tehokkaimpia toimintatapoja.
Hyvinvointialueiden rahoitus kulkee käsi kädessä alueiden tehtävien kanssa. Toisin sanoen rahoitus pienenee vain silloin, kun hyvinvointialueilta vähennetään tehtäviä.
Hallitus on keventänyt hyvinvointialueiden lakisääteisiä tehtäviä madaltamalla hoitajamitoitusta 0,65:stä 0,6:een sekä palauttanut 14 vuorokauden hoitotakuun 3 kuukauden hoitotakuuksi. Hyvinvointialueiden rahoitusta on vähennetty tehtävien keventämisen kanssa samassa suhteessa, eli hyvinvointialueilla on yhtä paljon rahoitusta suhteessa tehtäviin. Normien kevennykset kuitenkin helpottavat henkilöstön saatavuutta alueilla. Hyvinvointialueiden velvoitteita keventämällä pyritään antamaan alueille liikkumavaraa hakea parhaat ratkaisut palveluiden järjestämiseksi.
“Hallitus on peruuttanut hoitajamitoituksesta. Se johtaa vanhuspalveluiden
heikkenemiseen”
Hoitajamitoitus on hyvä tavoite. Se ei kuitenkaan toteudu niin kauan kuin hoitajia ei ole riittävästi. Pahimmillaan tiukasta mitoituksesta kiinni pitäminen johti siihen, että hoivapaikkoja oli tyhjinä.
Henkilöstömitoituksen pienentäminen parantaa välillisesti henkilöstön riittävyyttä ja aiempaa joustavampaa käyttöä. Selvää kuitenkin on, että meidän on saatava sote-alalle uusia tulijoita ja siellä jo olevat viihtymään ja jaksamaan työssään.
Hallitus muiden muassa vähentää ammattihenkilöstön kirjallisten töiden, esimerkiksi erilaisten lausuntojen määrää, jotta ammattilaiset voivat keskittyä ihmisten kohtaamiseen.
Hallitus myös turvaa sote- ja pelastusalan henkilöstön riittävyyttä lisäämällä alan koulutuspaikkoja. Esimerkiksi lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja on jo lisätty pysyvästi 70:llä. Ammattikorkeakouluissa on rahoitettu yli 1000 uutta aloituspaikkaa sairaanhoitajien, bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien koulutukseen.
Tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa. Viime vuonna maahanmuuttovirasto myönsi sote-alalle jo yli 2000 työlupaa. Hallituksen tavoitteena on varmistaa, että ulkomailla pätevöityneet sote-osaajat pääsevät Suomessa nopeasti osaamistaan vastaaviin töihin.
Tavoitteena on myös hyödyntää teknologiaa ja digitalisaatiota entistä paremmin hoivatyössä.
“Hallitus on peruuttanut 14 vuorokauden hoitotakuusta. Tämä johtaa
jonojen pidentymiseen entisestään”
Kokoomuksen tavoitteena on, että hoitoon pääsee silloin, kun hoitoa tarvitsee. Vaikka perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaika pitenee, on kaikissa tapauksissa hoitoon kuitenkin päästävä lääketieteelliset syyt sekä potilaan yksilöllinen tilanne huomioiden kohtuullisessa ajassa.
Toteutamme kela-korvauskokeilun, joka mahdollistaa yli 65-vuotiaille yksityisellä yleislääkärillä käynnin samaan hintaan kuin julkisen palvelun asiakasmaksun hinnalla. Tämä purkaa hoitojonoja kaikilta.
Digitaaliset vastaanotot mahdollistavat lääkärikäynnin kotisohvalta, näin aikoja kohtaamisiin kasvokkain vapautuu terveyskeskuksista niille, joille digipalvelujen käyttö ei ole mahdollista.
“Hallitus leikkaa kulttuurista, ja kyläteatterimme sulkee ovensa”
Suomi on vaarallisesti velkaantunut maa. Säästöjen kohdentumista myös taiteeseen ja kulttuuriin ei ole mahdollista välttää, vaikka säästöt tuntuvat vääriltä.
Valtion rahoitus taiteelle ja kulttuurille on vahvaa myös jatkossa. Pelkästään opetus- ja kulttuuriministeriön kautta taiteen ja kulttuurin rahoitus on yli 530 miljoonaa euroa. Kun huomioon otetaan muut ministeriöt, rahoitus on yli miljardi euroa. Myös kunnat rahoittavat kulttuuria merkittävästi.
Hallituksen tekemät säästötoimet kulttuuriin ovat yhteensä noin 17 miljoonaa vuodelle 2025.
Säästöjä ei nyt kohdenneta lastenkulttuuriin, taiteen apurahoihin, ylimääräisiin taitelijaeläkkeisiin eikä taiteen perusopetukseen. Myös esimerkiksi kiertuetoimintaa tekevät teatterit ja orkesterit ovat leikkausten ulkopuolella.
Valtionosuus muodostaa vain osan teattereiden rahoituksesta. Tällä kentällä tapahtuu myös muutoksia, jotka eivät johdu hallituksen säästöistä. Valitettavasti myös monet kaupungit ovat säästäneet teattereiden rahoituksesta.
Kaikkein tärkein yksittäinen tulonlähde kulttuurialalla olemme me suomalaiset: lipputulot ja teosten myynti ovat tärkeä osa rahoitusta. Pidetään yhdessä kulttuurin elinvoimasta huolta.
“Kokoomus on pettänyt koulutuslupauksensa ja leikkaa koulutuksesta”
Väite ei ole totta. Orpon hallitus on panostanut merkittävästi koulutukseen. Perusopetukseen lisätään hallituskauden aikana pysyvästi 200 miljoonaa euroa: se tarkoittaa lisää oppitunteja, lisää aikaa oppimiseen ja lisää tukea jokaiselle oppilaalle. Haluamme, että kouluissa on rauha oppia ja opettaa, siksi kiellämme kännykät oppitunnilla.
Hallitus tuo tukiopetuksen lukiokoulutukseen sekä vahvistaa oppisimen tukea toisella asteella. Mahdollisuuksia osoittaa omaa osaamistaan vahvistetaan (esimerkiksi taideaineet uutena ylioppilastutkinnon kokeena). Tulevaisuudessa ylioppilastutkinnon voi suorittaa myös englannin kielellä. Hallitus on lisännyt korkeakoulujen aloituspaikkoja ja väitöskirjatutkijoiden määrää eri puolilla Suomea.
Kokoomus haluaa, että puolet ikäluokasta saisi korkeakoulututkinnon. Siksi korkeakoulujen aloituspaikkoja on lisätty ja tähän on osoitettu täysimääräinen rahoitus.
Panostamme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoitukseen hallituskauden aikana lisää yhteensä yli miljardi euroa. Uusilla T&K-panostuksilla esimerkiksi koulutetaan tuhat uutta tohtoria ympäri Suomen.
Taloudellisesti tiukkana aikana olemme tehneet valinnan panostaa koulutukseen ja tutkimukseen. Haluamme palauttaa Suomen koulutuksen kärkimaaksi.
Ammattikoulutukseen kohdennetut säästöt toteutetaan siten, että päällekkäistä koulutusta karsitaan ja koulutusta kohdennetaan heille, joilla ei vielä ole tutkintoa. Säästöjen jälkeenkin ammatilliseen koulutukseen panostetaan tänä vuonna 2,1 miljardia euroa (säästö on 0,1 mrd.).
“Kokoomus on romuttanut työmarkkinat ja sulkee naiset ikuiseen palkkakuoppaan”
Orpon hallitus on uudistanut työmarkkinoita muiden pohjoismaiden tapaan. Suomi on maantieteellisesti saari ja elämme vahvasta vientiteollisuudesta. Niin kutsuttu vientivetoinen palkkamalli turvaa vientialojen kansainvälisen kilpailukyvyn, mikä on omiaan edistämään koko Suomen talouskasvua.
Ainoastaan vahvalla julkisella taloudella voimme turvata sen, että julkisten alojen palkat nousevat myös jatkossa. Vientiteollisuuden pärjääminen on avain julkisten alojen, kuten sairaanhoitajien ja opettajien positiiviseen palkkakehitykseen.
Palkoista sovitaan työmarkkinoilla. Palkansaajaliitot voivat keskenään sopia, että korotuksia ohjataan juuri naisvaltaisille aloille.
“Hallitus haluaa yksityistää veden”
Orpon hallitus tekee merkittäviä kiristyksiä vesihuoltolakiin. Nykyinen vesihuoltolaki ei aseta rajoja vesihuoltolaitosten omistuspohjalle. Nykyisin vesilaitoksesta on mahdollista myydä 100 prosenttia, tähän puutumme.
Lakimuutoksen myötä julkinen omistus ja määräysvalta vahvistuvat, eivät heikkene. Toisin kun oppositio väittää, vettä ei olla yksityistämässä, vaan nimenomaan julkista omistusta vahvistetaan.
Hallitus on antanut esityksen, jossa kuntien tulee pitää vesihuoltolaitokset kokonaan omistuksessaan. Vesihuoltolaitosten osiakaan ei saisi myydä ulkopuolisille. Tätä koskeva ehdotus on lähetetty lausuntokierrokselle.
Aikaisemmin hallitus oli lähettänyt lausunnolle esityksen, joka olisi myös vahvistanut kuntien vesihuoltolain omistusta nykyisestä lainsäädännöstä, mutta sallinut vähemmistöosuuden myymisen. Esityksen antamisen jälkeen selvitettiin perustuslain mahdollisuutta kieltää vesihuoltolaitosten myyminen kokonaisuudessaan ja selvitysten perusteella nykyinen esitetään, että vesihuoltolaitokset täytyy pitää täysin julkisessa omistuksessa.
Esityksessä säädettäisiin kunnan etuosto-oikeudesta kunnan alueella sijaitsevan yksityisen vesihuoltolaitoksen myyntitilanteessa. Kunnalla olisi siis jatkossa mahdollisuus puuttua yksityisten vesihuoltolaitosten kauppoihin. Nykyinen osuuskuntamuotoinen vesihuoltotoiminta saa jatkaa toimintaansa kuten ennenkin.
“Kokoomus vie kunnilta tuuli- ja aurinkovoimasta syntyvät kiinteistöverotulot”
Kokoomus haluaa lisätä puhtaan energian tuotantoa ja edistää vihreää siirtymää. Keskustelu kuntien tuuli- ja aurinkovoiman kiinteistöverotuotoista liittyy kuntien valtionosuusjärjestelmään, jota ollaan uudistamassa. Uudistus tehdään siksi, että kuntien rooli on muuttunut sote-uudistuksen seurauksena merkittävästi.
Uudistusta varten kaksi valtiovarainministeriön nimittämää selvityshenkilöä on tehnyt raportin, jossa ehdotetaan tuuli- ja aurinkovoimaloiden kiinteistöveron huomioimista valtionosuuden tasauksessa. Tämä selvityshenkilöiden ehdotus ei ole hallituksen esitys tai kanta, vaan selvityshenkilöiden näkemys. Hallituksen esitys voi poiketa selvityshenkilöiden mallista paljonkin. Hallitus otti lisäajan kuntien valtionosuuksien valmisteluun. On tärkeää, että uudistus tehdään huolellisesti ja vahvaan tutkimuspohjaan perustuen.
Kokoomuksen mielestä on tärkeää varmistaa se, että kunnilla säilyy kannustin tehdä puhdasta siirtymää tukevia energiainvestointeja jatkossakin. Erityisen tärkeää tämä on kaikkialla siellä, missä rakennetaan ja investoidaan esimerkiksi tuulivoimaan.
“Kokoomus haluaa siirtää rahat julkiselta puolelta yksityisille terveysjäteille”
Kokoomus haluaa, että hoitoon pääsee nopeasti, kun hoitoa tarvitsee. Meidän tavoitteenamme on purkaa hoitojonot. Kokoomukselle ei ole merkitystä sillä, kuka lääkärin palkan maksaa, vaan sillä että lääkärille tarvittaessa pääsee. Hoitojonojen purkamiseksi tarvitsemme mukaan sekä yksityisen, että kolmannen sektorin.
Kela-korvausten uudistaminen takaa sen, että hoitoon pääsee nopeammin palvelutarjoajasta riippumatta. Korvausten uudistamisen keskiössä ovat ne terveydenhuollon alat, joissa palveluntarve on suurin. Näihin lukeutuvat esimerkiksi gynekologit ja fysioterapeutit. Tavoitteena on säätää hoidoille hintakatto, mikä estää julkisen rahan valumisen terveysjäteille.
Kela-korvauksien mittakaava on hyvä pitää aina mielessä. Kela-korvauksiin laitetaan valtion rahaa hieman yli 300 miljoonaa euroa tämän hallituskauden aikana. Samaan aikaan hyvinvointialueiden rahoitus vuodelle 2025 on 26,2 miljardia.
Hyvinvointialueiden rahoitushaasteita ei olisi mahdollista ratkaista Kela-korvauksiin käytettävillä rahoilla, mutta niillä saadaan paljon hyvää aikaan, eli ihmiset jonoista hoitoon.
“Hallitus on leikannut kaikesta, mutta silti lisävelkaa otetaan runsaasti. Kokoomuksen talousresepti ei toimi”
Hallitus on tehnyt oikeita päätöksiä Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi ja velkaantumisen taittamiseksi. Ilman näitä välttämättömiä päätöksiä, olisi velkaantuminen, työllisyys ja kasvu vieläkin pahemmassa tilanteessa.
Suomen talous ei ole kasvanut reaalisesti yli 15 vuoteen. Samalla julkiset menot ovat paisuneet, mikä on aiheuttanut kroonisen alijäämän valtion talouteemme. Lisävelkaa on jouduttu ottamaan hyvinvointialueiden alijäämän kattamiseksi, valtion lainojen korkokuluihin ja puolustushankintoihin.
Myös odotettua heikompi suhdanne on aiheuttanut lisävelan ottamisen. On totta, että kasvu ei ole vielä lähtenyt odotetusti liikkeelle. Siihen vaikuttavat mm. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Euroopan, erityisesti Saksan talouden, köhiminen.
Valtiovarainministeriön arvion mukaan valtion velkasuhde saadaan taittumaan vaalikauden loppuun mennessä, kunhan toteutamme suunnitellut säästötoimenpiteet.
“Kokoomuksen johdolla työttömien määrä on vain lisääntynyt, Suomen työllisyyskehitys on EU:n kolmanneksi heikointa”
Talous on jo lähtenyt kasvuun, mutta kasvun näkymistä työllisyydessä joudutaan vielä hetki odottamaan. Myönteisiä merkkejä on paljon: korot ovat laskeneet, rakentaminen ja asuntokauppa ovat virkoamassa, kotitalouksien ostovoima on parantunut. Viime vuonna jokainen vuosineljännes on ollut edellistä parempi.
Ennusteiden mukaan Suomen talous kääntyy voimakkaampaan kasvuun vuoden 2025 aikana. Olemme tehneet työmarkkinoille ja sosiaaliturvaan laajoja uudistuksia, jotka vaikuttavat positiivisesti työllisyyteen tulevina vuosin. Tulevaisuudessa yhä useampi pääsee siis kiinni työhön ja omaan toimeentuloon. Riippumattomien asiantuntija-arvioiden mukaan hallituksen päätökset vahvistavat työllisyyttä lähes 90 000 työllisellä.
“Kokoomus leikkaa köyhiltä ja antaa verohelpotuksia rikkaille”
Kokoomus on uudistanut sosiaaliturvaa, jotta työn vastaanottaminen olisi entistä kannustavampaa. Sosiaaliturvan pitäisi olla väliaikainen apu, ei pitkäaikainen kannustinloukku. Lähtökohta on, että jokainen työikäinen ja –kykyinen elättää itsensä ja perheensä työllä. Olemme tehneet historiallisia uudistuksia työmarkkinoille, jotta yhä useampi suomalainen pääsisi kiinni työelämään ja yrityksillä olisi paremmat toimintaedellytykset pärjätä kiristyvässä kilpailussa.
Olemme madaltaneet pieni- ja keskitulosten verotusta, jotta ihmiselle jäisi entistä enemmän käteen palkastaan. Samaan aikaan olemme pyrkineet hillitsemään arjen kustannuksia esimerkiksi madaltamalla polttoaineen verotusta.
“Hallitus sulkee sairaaloita ja vaarantaa suomalaisten turvallisuuden”
Hallitus ei ole sulkemassa yhtäkään sairaalaa tai päivystystä, vaikka oppositio näin virheellisesti väittääkin. Joissain sairaaloissa rajoitetaan yöllisiä (22-07) aukioloaikoja, eli nk. yöpäivystys lakkaa. Näiden lakkaavien yöpäivystysten kävijämäärät ovat olleet vähäisiä, mutta yöpäivystys on sitonut merkittävästi niukkoja henkilöstöresursseja.
Kun hätä on suuri, jokainen ansaitsee parasta mahdollista hoitoa. Keskussairaaloissa pystytään varmistamaan päivystyksissä riittävä määrä osaavaa henkilöstöä ja parhaat välineet.
Sairaalaverkon uudistaminen tehdään siksi, että turvaamme ammattilaisten riittävyyden tulevina vuosina. Hyvinvointialueiden henkilöstöstä arviolta kolmasosa jää eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana, ja maan sisäinen muuttoliike keskittää väestöä. Näitä muutoksia on tehtävä, jotta meillä on tarpeeksi osaavaa henkilöstöä oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Siksi palveluita on koottava isompiin yksiköihin, joissa henkilökuntaa on riittävästi ja väestön palvelut pystytään turvaamaan kaikissa oloissa.
“Kokoomuksella ei ole mitään näkemystä siitä, miten hyvinvointialueet saadaan toimimaan”
Kokoomuksen johtaman hallituksen ohjelmassa on haettu laajasti keinoja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi ja henkilöstön työn tukemiseksi. Hyvinvointialueilla on otettava rohkeasti käyttöön uusia toimintatapoja, uudistettava palvelurakenteita toimimaan kokonaisuutena, vahvistettava peruspalveluita ja hyödynnettävä teknologian tuomat mahdollisuudet niissä palveluissa, joissa se on järkevää. Tätä työtä tuetaan valtioneuvoston toimesta lainsäädännöllä sekä ohjauksen keinoin.
Kokoomukselle tärkeää on, että sote-palvelut toimivat hyvin. Hoitoon ja hoivaan pitää päästä, kun tarve siihen on. Hallinnon ja seinien sijaan kokoomukselle tärkeitä ovat ihmisten tarpeet ja niihin vastaaminen – nyt ja tulevaisuudessa. Tätä tavoitetta kokoomuslaiset edistävät niin maan hallituksessa kuin hyvinvointialueillakin.
Hyvinvointialueilla on paljon osaamista ja näkemystä siitä, miten palveluja voidaan kehittää ja miten rahat ja henkilöstö saadaan riittämään. Hyvinvointialueilla myös tapahtuu paljon hyviä asioita. Nyt kun sotemalli on ratkaistu, voidaan hyvinvointialueilla keskittyä palveluiden kehittämiseen. Monella alueella on tehty paljon uutta ja innostavaa; pilotoitu omalääkärimalleja, rakennettu liikkuvia ja kotiin tuotavia palveluita tai tuotu palvelut digitaalisesti puhelimeen.
Kaikilla hyvinvointialueilla on kehitetty palveluita uudella tavalla. Parhaiksi todetut toimintatavat ansaitsevat tulla monistetuiksi jokaisella hyvinvointialueella.
Vaikka haasteita on niin rahan kuin henkilöstön riittämisessä, ei näitä haasteita pidä pelätä. Kokoomus uskoo siihen, että haasteet voidaan selättää määrätietoisella uudistustyöllä ja palveluiden kehittämisellä. Kokoomuslaisuuden ydintä on etsiä ratkaisut hankalissakin paikoissa.
“Kokoomus tarjoaa vain omalääkärimallia ratkaisuksi hyvinvointialueiden haasteisiin”
Kokoomuksen johtamassa hallituksessa tehdään laajasti toimia mm. sosiaali- ja terveyspalveluita koskevan lainsäädännön uudistamiseksi, henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi, hyvinvointialueiden rahoitusmallin kannustavuuden parantamiseksi ja ohjauksen kehittämiseksi. Kaiken tämän lisäksi hallitusohjelman mukaisesti hyödynnetään hoitoon pääsyn parantamisessa ja hoidon jatkuvuuden vahvistamisessa myös omalääkäri-, omahoitaja- ja omatiimimallia.
Omalääkärimallilla pyritään turvaamaan hoidon jatkuvuus jokaiselle suomalaiselle. Hoidon laatu paranee merkittävästi, kun tuttu lääkäri tuntee terveydentilasi ja hoitohistoriasi. Omalääkärimallilla voidaan myös sitouttaa terveydenalan ammattilaisia pidempiin hoitosuhteisiin.
Toisin sanoen, ajatuksena on, että kun tarvitset lääkäriä, sinua on vastassa tuttu henkilö, jonka kanssa asioita ja taustojasi ei tarvitse käydä aina uudestaan lävitse. Tutkitusti hoidon jatkuvuus parantaa hoitotuloksia.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus on käynnistänyt omalääkäriohjelman, joka edistää omalääkärimallin käyttöönottoa. Hallitus tukee hyvinvointialueita omalääkärimallin kehittämisessä ja levittämisessä niin, että ihmisten palvelut ja hoidon jatkuvuus paranevat. Tarkoituksena on julkisen sektorin kapasiteetin lisäksi hyödyntää yksityisen sektorin kapasiteettia esimerkiksi ammatinharjoittajamallin muodossa. Hallitus toteuttaa myös omalääkärikokeilun osana Kela-korvausten kehittämistä.
“Hallitus on ajanut sote-palvelut kriisiin”
Hyvinvointialueiden palvelut eivät ole kriisissä. Kokoomuksen näkemys on, että nykyisetkin haasteet ratkotaan määrätietoisella palveluiden kehittämisellä ja samalla löydetään työkaluja myös kustannusten hallintaan.
Hallinnonuudistuksen mittaluokka huomioiden alueet ovat saaneet organisaationsa hyvin rakennettua ja toimintansa liikkeelle. Hyvinvointialueet ovat kyenneet järjestämään palvelut riittävän yhdenvertaisesti. Alueiden välillä on kuitenkin vaihtelua yksittäisissä lakisääteisissä palveluissa. Monet mittarit osoittavat palveluiden parantuneen sote-uudistuksen jälkeen. Digitaalisten palveluiden laajuus ja käyttö on laajentunut merkittävästi. Akuutti henkilöstöpula on osittain taittunut. Pitkällä aikavälillä henkilöstöstä on pulaa.
Tehtävää on toki paljon. Hyvinvointialueiden rahoitus on jo noin kolmasosa valtion budjetista ja rahamäärä tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Vaikka valtio jakaa hyvinvointialueille todella paljon rahaa, ovat menot kasvaneet vielä nopeammassa tahdissa. Siispä hyvinvointialueilla on jouduttu tekemään myös vaikeita sopeutuspäätöksiä. On helppoa ymmärtää, että nämä muutokset herättävät myös huolta alueen asukkaissa.
”Hallitus heikentää mielenterveyspalveluita leikkaamalla mielenterveystyötä tekeviltä järjestöiltä rahoitusta”
Suomen julkisen talouden todella huonon tilanteen korjaamiseksi säästöjä on jouduttu tekemään myös järjestöavustuksiin. Osa näistä leikkauksista kohdistuu myös mielenterveysjärjestöihin. Samaan aikaan kokoomusjohtoinen hallitus on tehnyt merkittäviä lisäyksiä mielenterveyspalveluiden pääsyn parantamiseksi – näistä tärkeimpänä toteuttanut vihdoin lasten ja nuorten terapiatakuun, apua mielenterveyden ongelmiin saa varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä. Hallitus on myös lisännyt matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden ja -avun saatavuuden lisäämiseen sekä mielenterveyden matalan kynnyksen chat-palveluihin 2,5 miljoonaa euroa.
”Inhouse-yhtiöiden rajoittaminen tuo kunnille miljardikustannukset”
Hallituksen tavoitteena on reilun ja avoimen kilpailun edistäminen. Inhouse-yhtiöiden omistusrajan tiukentaminen tulee parantamaan alueellista elinvoimaa ja paikallisten pienten- ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä, kun yritykset pääsevät nykyistä enemmän osallistumaan kilpailutuksiin.
Kunnalliset inhouse-yhtiöt ovat kuntien yhdessä omistamia yhtiöitä, joilta kunnat voivat ostaa palveluita ilman kilpailutusta. Inhouse-yhtiöiden järjestelyillä kunnissa on kuitenkin kierretty hankintalakia ostamalla marginaalisen pienen osuuden inhouse-yhtiöistä, esimerkiksi 0,04 prosenttia. Inhouse-yhtiöt haittaavat markkinoiden syntymistä toimialalleen ja ne ovat tutkitusti tehottomampia kuin yksityiset yritykset.
Kuntien omistamilta yhtiöiltä hankitaan esimerkiksi siivous- ja ravintolapalveluita. Kokoomuksen mielestä julkisen sektorin ei pidä kilpailla sellaisilla markkinoilla, joissa yksityistä yritystoimintaa syntyy markkinaehtoisesti.
Jatkossa inhouse-yhtiöiden omistusrajaksi asetetaan 10 % yhtiöstä, joten inhouse-hankintoja on mahdollista tehdä, mutta hankintalain kiertäminen ei ole enää mahdollista keinotekoisilla omistusjärjestelyillä. Väitteet miljardiluokan muutoskustannuksista ovat perusteettomia, kun niitä suhteutetaan esimerkiksi hyvinvointialueuudistuksen muutoskustannuksiin.
”Kokoomus ei enää välitä ilmasto- ja luontopolitiikasta”
Kokoomukselle järkevä ja hyvä ilmasto- ja luontopolitiikka on erittäin tärkeää ja sen eteen tehdään jatkuvasti paljon. Tässä on osittainen lista hallituksen teoista ympäristö- ja ilmastopolitiikasta:
Rahtialusten jätevesiä ei saa enää laskea mereen, mikä parantaa herkän Itämeren tilaa. Hallitus toimeenpanee Saaristomeri-ohjelmaa, joka vähentää ravinnekuormitusta Saaristomeren valuma-alueella. Hallitus kehittää luontoarvomarkkinoita, jotta esimerkiksi maan- ja metsänomistajat voivat tuottaa luonnon tilaa parantavia palveluita vapaaehtoisuuteen perustuen ja korvausta vastaan edistäen luontokadon pysäyttämistä. Hallitus edistää hiilidioksidin talteenottoa ja hyödyntämistä, eli ns. ”piippujen tulppaamista”. Näin pystytään vähentämään ilmakehään pääsevää hiilidioksidia sekä mahdollistetaan hiilidioksidin hyödyntäminen esimerkiksi puhtaampien polttoaineiden valmistuksessa.
Hallitus on antanut esityksen ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien isojen hankkeiden verohyvityksestä, joka mahdollistaa valtavasti puhtaita investointeja ja työpaikkoja. Kokoomus hakee ilmastopolitiikassa erityisesti tekoja, jotka ovat skaalattavissa ja vahvistavat samalla kilpailukykyämme. Puhtaan energian edelläkävijänä voimme houkutella Suomeen vähähiilistyvää teollisuutta, joka luo kasvua ja työpaikkoja Suomeen ja vahvistaa ilmastokädenjälkeämme. Samalla voimme tarjota puhtaita ratkaisuja myös valtaville vientimarkkinoille ja olla kokoamme suurempi ilmastotekijä globaalin ilmastokriisin ratkaisemisessa.
”Kokoomus on vain suuryritysten asialla, sitä eivät kiinnosta pienet ja keskisuuret yritykset ja niiden pärjääminen”
Petteri Orpon hallitus on helpottanut niin suurten, kun pienten yritysten toimintaedellytyksiä huomattavasti kuluneella hallituskaudella. Olemme uudistaneet työmarkkinoita muiden pohjoismaiden tapaan. Näitä uudistuksia ei ole saanut vuosikymmeniin yksikään hallitus aikaan. Vuoden alusta astui voimaan paikallinen sopiminen, joka mahdollistaa entistä vapaamman sopimisen niin palkoista, kun työehdoista työntekijän ja työnantajana välillä. Olemme uudistamassa YT-lakia, joka vähentää merkittävästi pienten ja keskisuurten yritysten hallinnollista taakkaa.
”Kokoomus on kaupunkipuolue, jota ei kiinnosta, miten harvaanasuttu Suomi pärjää”
Kokoomus on koko Suomen puolue, joka haluaa, että kaikkialla voi tehdä ja menestyä. Tärkeä osa erityisesti harvaan asutuilla alueilla on mahdollisuus liikkua. Petteri Orpon hallitus on tehnyt merkittävästi panostuksia ympäri Suomen väyläverkkoon - hallitus on tiukasta taloustilanteesta huolimatta tehnyt kolmen miljardin panostukset liikenneinfrastruktuuriin perusrahoituksen lisäksi.
Koko maamme huoltovarmuuden ja kokonaisturvallisuuden kannalta on tärkeää, että joka puolella Suomea voi asua ja kaikissa kunnassa pystytään rakentamaan elinvoimaa omista edellytyksistä lähtöisin. Kokoomus työskentelee sen eteen, että kunnissa voidaan erikoistua esimerkiksi matkailuun, tiettyyn teollisuudenalaan tai puhtaaseen energiaan. Puramme yrittämistä haittaavia normeja ja tuemme talouskasvua ympäri Suomen.
Miten toimia asiattomien ja häiritsevien somekommenttien kanssa?
Käytännön tukea voi pyytää esimerkiksi lähipiiriltä. Kun postaat mielipiteen, joka voi herättää tunteita, lähetä se heti kavereillesi ja pyydä heitä kommentoimaan myönteisesti julkaisua.
Lisäksi apua voi pyytää paikallisyhdistykseltä (puheenjohtaja) ja piirijärjestöltä (toiminnanjohtaja). Myös puoluetoimisto auttaa tarvittaessa: viestintäpäällikkö Raine Tiessalo (raine.tiessalo@kokoomus.fi) ja some- ja digistrategi Eemeli Oksanen (eemeli.oksanen@kokoomus.fi).
Älä provosoidu vihaisista, hyökkäävistä tai ilkeistä kommenteista. Pohdi, onko mahdollista saada kiinni, mistä viestin laittaneen ihmisen tunne johtuu. Voitko osoittaa, että tunnistat tunteen ja kuulet sen? Esimerkiksi “Ymmärrän/tiedän, että tämä aihe osuu tunteisiin. Itse ajattelen, että…”
Suodata viestejä Facebookissa. Facebook-sivun asetuksista löytyy kohta “sivun moderointi”, johon voit listata esimerkiksi kirosanoja ja muita termejä, joita et halua sivuillesi. Tällaisia sanoja sisältävät kommentit menevät automaattisesti piiloon.
FB-sivun asetuksista löytyy rienaussuodatin. Sen tasoksi kannattaa asettaa “vahva”.
Jos kommentti on täysin asiaton, niin FB:ssä sen voi piilottaa. Jos joku on vain eri mieltä kanssasi, kommenttia ei kannata missään nimessä piilottaa, mutta esimerkiksi silkkaa haukkumista ei tarvitse sietää. Kommentin piilottaminen onnistuu painamalla kommenttia pitkään (mobiilissa) tai painamalla kommentin vieressä näkyvää kolmea pistettä (selainnäkymässä).
Henkilön blokkaaminen sosiaalisen median keskustelusta on viimesijainen vaihtoehto. Käytä sitä vain, jos mikään muu ei toimi. Kun olet piilottanut asiattoman kommentin, Facebook tarjoaa mahdollisuutta myös estää kyseinen henkilö sivulta. Toinen vaihtoehto on mennä sivun asetuksiin > ihmiset ja muut sivut > estetyt henkilöt > lisää esto.
Jos joudut itse häirinnän tai asiattoman kommentoinnin kohteeksi tai havaitset sosiaalisessa mediassa epäasiallista käytöstä, ilmianna viestipalvelun tarjoajalle.
Suoria uhkauksia sisältävistä viesteistä kannattaa ottaa kuvakaappaus ja jos mahdollista kopioi linkki henkilön profiiliin. Tämän jälkeen tee ilmoitus poliisille.