Ministeri Risikko: Palvelusetelillä lisää valinnanvapautta ja yksilöllisyyttä
Julkaistu:
Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko rohkaisee kuntia ottamaan palvelusetelit käyttöön.
Vanhustyö 2015 -seminaarissa Seinäjoella puhuneen Risikon mielestä palveluseteliä hyödynnetään nyt aivan liian vähän.
Risikon mukaan palveluseteli lisää asiakkaan valinnanmahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja monipuolistaa paikkakunnan palvelutuotantoa. Silti Suomen 317 kunnasta vain 170 käyttää palveluseteliä.
?Palvelusetelin käyttöönottoa vastustetaan vieläkin liian usein sillä verukkeella, ettei paikkakunnalla ole yrityksiä, jotka voisivat palveluja tuottaa. On selvää, ettei tarjontaa olekaan ilman kysyntää?, Risikko sanoi.
Risikon mielestä suomalainen yrittäjyys on kuitenkin niin ketterä ja idearikas laji, että kun kunta synnyttää kysyntää, synnyttävät pk-yritykset nopeasti laadukasta ja kilpailukykyistä tarjontaa.
Laajentamalla palvelusetelin käyttöalaa monipuolistetaan palvelujen saantia eri puolilla Suomea. Kuntalaisen valinnanmahdollisuudet lisääntyvät, mikä on erittäin myönteistä.
?Valinnanvapaus toteutuu aidosti, kun palveluja voivat tuottaa kunta, yritykset ja järjestöt. Kun kuntalaiset voisivat vapaasti valita itselleen parhaan palvelun tuottajista riippumatta, kilpailu lisäisi palvelujen laatua ja pitäisi kustannukset kurissa. Tätä kustannus- ja laadun parannusmahdollisuutta meidän ei kannata tässä taloustilanteessa ohittaa. Näin saadaan aikaan parhaat hyödyt niin kuntalaisille kuin laajemmin koko yhteiskunnalle?, Risikko arvioi
Risikon mukaan vain tuottajien välinen kilpailu tuo kustannusvaikuttavuutta, laatua ja parantaa palvelujen saatavuutta.
?Kuntien pitää ottaa palveluseteli entistä laajemmin käyttöön. Se on kuntalaisen ja myös kuntatalouden etu?, Risikko painotti.