Ministeri Risikko: Työhyvinvointiin kannattaa satsata
Julkaistu:
Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko nosti Vappu-puheessaan 1.5. Seinäjoella työhyvinvoinnin merkityksen työelämän keskeisenä kulmakivenä.
?Päivän sanat ovat työurien pidentäminen ja työn tuottavuus. Ne eivät onnistu, jos ihminen voi työssään huonosti?, totesi ministeri Risikko.
Risikko korosti puheessaan johtamisen merkitystä työhyvinvoinnin kehittämisessä.
“Työelämässä pysytään pidempään, jos esimieheltä saa tukea. Hyvä johtaminen mahdollistaa ihmisille myös onnistumisia töissä. Oikeudenmukainen kohtelu, työaikajoustot, oikeanlainen riskienarviointi ovat keinoja viedä työhyvinvointia eteenpäin”, hän jatkoi.
Ministerin mukaan myös esimiesten jaksamista ja hyvinvointia on edistettävä. “Työhyvinvointia tehdään työpaikoilla yhteistyössä - työntekijät ja esimiehet yhdessä - monin eri keinoin”, hän sanoi.
Risikon mukaan on arvokasta, että työhyvinvoinnin alueella on monia toimijoita.
“Valtiovalta voi tehdä vaikka mitä temppuja työurien pidentämiseksi, mutta se ei onnistui elleivät työpaikat itse herää tähän työhön. Meillä on hienoja esimerkkejä työpaikoista ja yrityksissä, joissa näin on jo tehty ja tulokset puhuvat puolestaan. Meillä on kansainvälisesti arvostettu Työterveyslaitos, tutkijoita, kouluttajia ja tutkittua tietoa - me tiedämme jo kuinka työhyvinvointia lisätään”, ministeri painotti.
Nykyinen tiukentunut taloustilanne ja rajut käänteet työyhteisöissä ovat tuoneet paineita työyhteisöihin. Muutokset kysyvät johtajilta ja henkilöstöltä sopeutumista. Ministerin mukaan työhyvinvoinnin kehittäminen on kestävä tapa tuoda jatkuvuutta työyhteisöihin.
“Työhyvinvointi ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä. Työhyvinvointipanostukset ovat aina taloudellisesti kannattavia. Ne eivät saisi tuntua ylimääräiseltä menoerältä, sillä satsaukset työhyvinvointiin ovat pitkävaikutteinen ja hyvä investointi ja oleellinen osa sitä työtä, joka turvaa yritysten menestyksen myös tulevaisuudessa”, totesi ministeri Risikko.
“Työhyvinvoinnissa on kyse työntekijän pärjäämisestä työyhteisössä. Ihminen onnistuu sellaisessa työssä, jonka tekemisestä hän pitää ja jonka hän kokee osaavansa”, ministeri sanoi.