Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen haluaa opiskelijat mukaan perustulokokeiluun
Julkaistu:
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen esittää, että hallituksen perustulokokeiluun otetaan mukaan myös opiskelijoita yhtenä kohderyhmänä.
Hallitusohjelman mukaisen kokeilun on suunniteltu alkavan vuonna 2017.
“Perustulokokeilu on mahdollisuus kokeilla kokonaan uudenlaista opintotukimallia ja saada kokemuksia opintotuen pitkän aikavälin kehittämiseen. Nykyisessä opintotukimallissa on ongelmia. Se ei toisaalta tarjoa riittäviä edellytyksiä nopeaan valmistumiseen, mutta samalla työnteko opintojen ohessa on vaikeaa ja epäkannustavaa”, Grahn-Laasonen toteaa.
“Vain harva voi opiskella opintotuella kokopäiväisesti, koska rahat eivät riitä. Samalla malli on jäykkä, ja työntekoa estävät tulorajat ovat matalat. Opiskelijan lisätienestejä rajoitetaan, vaikka opinnot etenisivät kuinka hyvin”, ministeri sanoo.
Tuhannet opiskelijat ovat saaneet viime päivinä Kansaneläkelaitokselta kirjeen opintotuen takaisinperinnästä. Liikaa tienanneet voivat palauttaa opintotukea vapaaehtoisesti toukokuun loppuun asti. Sen jälkeen Kela korottaa takaisinperittävää summa 15 prosentilla.
“Vaikka opintotuen takaisinperinnän ehtoja on viime vuosina helpotettu, 15 prosentin rankaisukorotus on satojen eurojen lisälasku opiskelijalle. Se on kohtuuton rangaistus ahkeruudesta ja työnteosta ja voi pahimmillaan ohjata jopa pikavippien ottamiseen talouden paikkaamiseksi”, Grahn-Laasonen sanoo.
Hän näkee yhtenä ratkaisuna valmistelussa olevan kansallisen tulorekisterin, jonka valmistelun hallitus on käynnistänyt. Vuoden 2019 jälkeen Kela saa opiskelijoiden ajantasaiset tiedot verottajalta suoraan.
“Oletettavasti takaisinperinnät vähenevät, kun omia tuloja voi seurata reaaliaikaisesti. Samalla hallinto ja paperityöt kevenevät”, Grahn-Laasonen sanoo.
Osana Juha Sipilän hallituksen ohjelmaa julkisen talouden sopeuttamiseksi opintotukeen kohdistetaan 70 miljoonan euron säästöt vuoteen 2019 mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut selvityshenkilö Roope Uusitalon tekemään ehdotuksen säästön toteuttamisen mallista helmikuun loppuun mennessä.
“Se että opiskelijat otettaisiin mukaan perustulokokeiluun, antaisi opintotuen pidemmän aikavälin kehittämiselle positiivisempaa suuntaa. Tietenkään se ei poista sitä, että nyt tehtävä leikkaus on leikkaus, ja kertoo paljon siitä, miten vaikeassa taloustilanteessa Suomi tällä hetkellä on”, Grahn-Laasonen sanoo.
“Suomen talouden saaminen terveelle kasvu-uralle on opiskelijoiden ja nuorten sukupolvien näkökulmasta isoin asia. He maksavat velkamme ja virheemme, jos emme kykene uudistamaan Suomea.”