Petteri Orpo: Finland behöver en formel för tillväxt
Publicerad:
Det är väldigt viktigt för oss i Samlingspartiet att vara här på Åland. Åland är en viktigt del av Finland och Samlingspartiet vill att relationerna mellan fastlandet och Åland är goda samt att samarbetet är tydligt.
Samtidigt vill vi med vår närvaro gratulera ålänningarna för det hundraåriga självstyret! Grattis! Det är viktigt att reformen och modernisering av självstyrelsen fortsätter, trots svårigheterna. Åland är utrikes- och säkerhetspolitiskt betydelsefullt. På grund av kriget i Ukraina har säkerhetsläget i Europa försvagats. Detta har skapat ett behov att kritiskt granska Finlands säkerhets- och försvarspolitiska lösningar.
Ålands position i havet mellan Stockholm och Åbo är militärstrategiskt viktigt, också med tanke på Bottniska viken. Det handlar inte bara om att försvara våra gränser, utan också om att försvara hela Norra Europas havs- och handelsrutter.
Den finska försvarsmakten har som plikt att försvara hela riket. Åland har tagits i beaktande i både försvarsmaktens och gränsbevakningens planer. Beaktande demilitarisering. Vi måste vara säkra på att vi kan skydda Åland från all extern aggression - det är vår plikt. Och det håller vi fast vid. Finland är redo och beredd att försvara Åland.
Finlands och Sveriges Nato-medlemskap förändrar områdets säkerhetsläge. Enligt mig är förändringen för Åland enbart positiv. Östersjön är i fortsättningen nästan som Natos innanhav. I fortsättningen då alla länder i Norden är Nato-länder, kan vi gemensamt planera vårt försvar - ännu starkare.
Samtidigt har Ryssland genom sitt brutala anfallskrig bevisat, att det är helt opålitligt. Vi måste vara förberedda för eventuellt aggression även för viktiga Ålands del.
Vi vill i gott samarbete med ålänningarna fundera hur vi kan bäst arbeta tillsammans. Eventuella förändringar måste starta från Åland själv.
Vi respekterar självstyrets ställning och värderar dialogen högt. Ålands självstyre fyller 100 år i år. Det är ett modellexempel för hela världen hur man genom att arbeta tillsammans och genom att lyssna på varandra upprätthålla en framgångsrik samlevnad. Denna tradition vill vi värna även i framtiden.
Kärä vänner,
I det kommande regeringsprogrammet står det slutligen: Finland är ett medlemsland i Nato. Det har varit vårt långsiktiga mål. Medlemskapet garanterar vår säkerhet långt in i framtiden.
För närvarande framskrider vårt Nato-medlemskap i en historiskt snabb takt. I början av augusti ratificerade USA vårt medlemskap tillsammans med tack och uppskattning. Vi hör liknande meddelanden från alla medlemsländer. Av allt kan man se, att USA håller Europa som en viktig partner och förstår, att till exempel för den stora Kina-utmaningen behöver den Europa.
Om sakerna framskrider på bästa sätt, har alla medlemsländer ratificerat vårt medlemskap under hösten. Jag är övertygad om, att vi i snabb en tidtabell får de ratificeringar som fattas - även från Turkiet. När andra agerar beslutsamt, växer även trycket på de kvarvarande.
När vi äntligen blir ett medlemsland i Nato, kommer det verkliga arbetet ändå att bara börja. Under den kommande regeringsperioden startar byggandet av en ny sorts utrikes-, säkerhets-, och försvarspolitik.
Det är dags att hitta en ny ordalydelse och innehåll till Finlands linje, som bättre passar och tjänar dagens utmaningar och förutsättningar. Viktigt för den här linjen är, hur vi i fortsättningen granskar så väl våra närområden som globala utvecklingsvägar en del av alliansen, där våra partners har blivit allierade och solidariteten en skyldighet.
Min största oro rör naturligtvis Rysslands krig i Ukraina. Ukrainarnas tappra försvarskrig och de vapen som man har gett dem har visat sig vara avgörande faktorer i fråga om krigsföringen. Vi har inte råd att låta bli att hjälpa Ukraina, eftersom de framtida europeiska säkerhetspolitiska stegen i slutändan definieras på slagfälten.
Vi är vid en brytningspunkt. Om Ukraina lyckas vända initiativet i kriget åt sig själv och tvinga Ryssland att dra sig tillbaka i söder, förändras parametrarna även för en bredare dynamik. Jag ser det inte som troligt, att slutet på kriget ännu är framför oss. Ingendera sida kommer att gå med på fred eller eftergifter, om det inte finns något tvingande behov till detta. Därför måste även vi fortsätta stöda Ukraina på alla möjliga sätt. Fler och bättre vapen, så att Putin stoppas.
I princip hoppas vi givetvis att säkerhetsläget utvecklas i en riktning, där vi inte skulle behöva satsa mer på att planera vårt försvar mer än tidigare. Verkligheten är för närvarande sådan, att det är vår skyldighet att ta se till att vårt försvar är ändamålsenligt överallt i Finland.
Samlingspartiet har förbundit sig med att vår försvarsbudget hålls på den erforderliga – och utlovade – nivån på över två procent.
Kära vänner,
President Urho Kekkonen sa en gång, att om någondera av inrikes- eller utrikespolitiken, måste vara misskött, så låt det då vara inrikespolitiken.
Utrikespolitiken som leds av republikens president tillsammans med statsrådet är nu i skick. Som en enhetlig nation har vi uppnått betydande utrikespolitiska steg i år. Vår inrikespolitik däremot är verkligen misskött. Kekkonens tanke gäller inte längre idag: ett internt starkt Finland är starkt även externt.
Välfärdssamhällets grunder vittrar sönder. Under den gångna valperioden har problemen bara hopat sig och tillspetsats. Osäkerhetens tid skriker efter ledarskap åt tomma väggar. Enskilda ministrar agerar, men regeringens gemensamma syn saknas i många frågor.
Fakta måste erkännas: de mörka molnen hopar sig på himlen. Inflationen ökar, räntorna stiger, världsekonomins djupa konjunkturnedgång väntar runt hörnet. Kriget i Ukraina fortsätter och skapar osäkerhet runt omkring oss. Prognoserna för Finlands ekonomiska tillväxt för nästa år är de lägsta i euroområdet.
Finland kan inte fortsätta i det oändliga med den nuvarande, oansvariga ekonomin. Man borde ha börja bereda sig på dåliga tider i tid. Istället har regeringen Sanna Marins politik byggts på lånade pengar och samma fortsätter: det finns ingen oro för morgondagen och problemen som dyker upp kvitteras med fler skulder. Regeringen gör inga val och prioriterar inte utgifter. Viktiga förnyelser har inte gjorts.
Denna linje måste ändras. Finland måste styras till rätt spår.
Marins regering har levt i vanföreställningar, där skulder inte spelar någon roll. Verkligheten är en annan. Även en liten höjning av räntorna innebär betydande merkostnader i statsekonomin. Nästa år fördubblas ränteutgifterna från 700 miljoner till 1 300 miljoner. Som en jämförelse: Med 800 miljoner euro driver man hela den finländska poliskåren.
Nu när vi ännu befinner oss i en högkonjunktur, borde vi titta mer noggrant på utgifterna. Men enligt finansminister Saarikkos budgetförslag kommer Finland ändå att skuldsättas med 6 300 miljoner euro nästa år. Detta betyder cirka 1 500 euro mer lån för varje finländare. I regeringens ramförhandlingar kommer summan att växa. En stark statsekonomi är finländarens bästa trygghet.
Ekonomisk politik är nämligen även säkerhetspolitik. Särskilt under dimmiga tider bör vi satsa på ekonomins hörnbultarnas hållbarhet, för det är på dem som Finland vilar. Samtidigt som vi förstärker vårt försvar och vi allierar oss, måste vi allt mer ta hand om vår ekonomis slagtålighet.
Vi har mött flera kriser som utmanar den offentliga ekonomin under de senaste årtiondena. Det är för precis dessa kriser som de offentliga finanserna behöver marginaler, så att hälsosäkerheten, vaccinerna eller till exempel försvaret kan garanteras när det kniper. Därför efterlyser samlingspartiet stramare ekonomi och tillväxtförnyelser. På så vis försäkrar vi, att Finland och finländarna klarar av framtidens utmaningar.
Samtidigt ska man se till finländarnas köpkraft. På grund av höjda priser blir plånboken snabbt lättare och vardagen blir för många fortfarande allt svårare. En sänkning av inkomstbeskattningen skulle förbättra både köpkraften samt sporra till ökat arbete. Därför ska regeringen genomföra en sänkning av skattelättnaden redan nu, och inte vänta tills höstens löneförhandlingar.
En lyckad timing för ikraftträdande av skattelättnader skulle kunna vara januari, för då kan Finlands ekonomi redan vara i en recension. Framför allt är en skattesänkning en konstruktiv förnyelse för tillväxten, som passar utmärkt för den här stunden. Regeringens linje måste förändras i ramförhandlingarna i början av september. Jag håller inte andan, för problemen överförs som bekant till nästa regerings konto.
De kommande åren blir svåra, för det utöver de nya utmaningarna fortfarande finns mycket att korrigera efter den nuvarande ekonomin. Man måste dock vända på skeppet Finland, så att förtroendet för en ljus framtid kan återställas.
Förändring är möjlig. Under nästa period måste man återgå till en stramare ekonomi. Man måste göra en obduktion på de offentliga utgifterna och fundera, vad vi kan göra bättre. Framför allt ska vi få ekonomin att växa. Kommissionen förutspår att Finland kommer att ha den lägsta ekonomiska tillväxten i EU nästa år.
Att få ekonomin på en snabbare tillväxt än prognosen är ett alternativ till hårda anpassningar och nedskärningar. Tillväxt är det bästa sättet att få skuldsättningen att vända. Utan snabbare ekonomisk tillväxt kan vi säga adjö till välfärden.
Vi i samlingspartiet tror på tillväxtformeln. Sdp har bara formeln för konsumtion.
Formeln för tillväxt kommer ur en förändring i synsättet. Vi vill koncentrera oss på, vad som får människan att agera, inspireras och gå framåt. Vi vill försäkra, att Finland är ett bra land för flitiga människor. Slutligen föds tillväxt bara i företag, där man istället för hot ser möjligheter, skapar nytt, inspireras och tar risker.
Där man till vänster efterlyser ökning av den offentliga sektorns roll, så efterlyser vi mer utrymme och möjligheter för människor att agera, försöka och lyckas. Där finns kärnan till tillväxtformeln.
Det är just därför som vi vill avveckla arbetslöshets- och inkomstfällor, så att det är lönsamt att ta ett arbete i alla lägen. Desto bättre kan vi rikta tjänster åt dem, som av en eller annan anledning har hamnat vid sidan om. Finland behöver en uppmuntrande och inkluderande socialförsäkringsmodell.
Världens hårdast beskattade hushåll och företag behöver inte längre några nya skatter eller skatteåtstramning. Istället ska beskattningen långsiktigt riktas mot EU:s genomsnitt. Detta ska göras genom att lätta på arbetets beskattning - lika för alla.
Samlingspartiet vill, att Finland är en inspirerande miljö för entreprenörskap och tillväxt. Vi vill ha en smidig reglering och enkel tillståndshantering. Vi kan inte godkänna en situation, där miljardinvesteringar väntar på att byråkratins hjul rullar i åratal. Beskattningen och regleringen ska vara förutsägbar och uppmuntrande. Vi måste kunna locka utländskt kunnande, för utan arbete klara vi oss inte.
Vi i samlingspartiet vill, att alla har en möjlighet att utveckla sig själv. Vi vill ha fler möjligheter till livslångt lärande och omvandlingsutbildning. Vi vill höja kompetensnivån igen.
Samlingspartiet vill ha en hållbar och stark industripolitik. Vi ska inte med våra egna handlingar öka industrins kostnader. Tvärtom vill vi vara en partner med dem, som skapar arbetsplatser, tillväxt och investeringar i Finland. Den gröna revolutionen inom industrin är en enorm möjlighet för den finska exportindustrin till rena innovationer i världsklass.
Vi i samlingspartiet vill därför röja plats för människor, kreativitet och investeringar. På så sätt får vi tillväxt i landet och välbefinnande för människor. För något annat har vi inte råd med.
Vi är färdiga att ta ansvar. Och vi kommer att göra allt, så att vi infriar människors tillit i de kommande riksdagsvalen. Vi vill med finländarnas stöd bygga en ljus framtid, där att ta ansvar inte betyder att dra ett stenlass, utan kraft och förmåga att föra Finland framåt. Då är Finland på rätt spår.
Petteri Orpos tal i parti- och gruppledarnas sommarmöte i Mariehamn. Ändringar när man talar är möjliga.