Petteri Orpo: “Hallitusohjelma on kasvun ohjelma”
Julkaistu:
Kokoomuksen johtama hallitus on luotsannut Suomea nyt seitsemisen kuukautta. Hallitusohjelmaa on viety määrätietoisesti eteenpäin. Lukuisat kokoomukselle tärkeät tavoitteet ovat edenneet: vahvistamme perusopetusta, panostamme tutkimukseen ja kehitykseen, kasvatamme poliisien määrää, lisäämme kilpailua ja siirrymme kohti puhtaalla energialla käyvää Suomea.
Olemme laittaneet liikkeelle uudistuksia, jotka tässä maassa olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten. Olemme saaneet lyhyessä ajassa aikaan paljon. Tästä saa olla tyytyväinen.
Tärkein tavoitteemme ennen vaaleja ja pääministeripuolueena on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen. Laadukas koulutus ja toimivat terveyspalvelut kuuluvat myös tuleville sukupolville. Heikoimmista on voitava pitää huolta. Tätä lupausta emme voi pitää, jos emme saa maan taloutta kestävälle pohjalle.
Siksi puhun teille tänään suoraan niistä haasteista, joiden edessä hallituksena olemme.
Lähdimme muuttamaan vaarallisesti velkaantuneen maan suuntaa kunnianhimoisella 6 miljardin euron julkisen talouden sopeuttamisohjelmalla. Viime kevään talousennusteiden perusteella arvioimme, että tämä riittää suunnan kääntämiseen. Nyt tiedämme, että näin ei ole.
Talouden näkymät ovat selvästi heikentyneet. Kitulias kasvu tarkoittaa vähemmän työtä ja entistä vähemmän verotuloja. Samaan aikaan edellisen hallituksen sote-uudistus on osoittautunut vielä kalliimmaksi kuin kukaan tohti ennustaa. Sote-uudistuksen seurauksena myös kuntien valtionosuuksissa on noin puolen miljardin aukko. Sitä on kompensoitava tai kunnat ovat vaikeuksissa.
Tiesimme, että Suomen talouden kuntoon laittaminen on vaativa urakka. Nyt vaikeuskerroin on kasvanut.
Tämä ei tarkoita, että hallituksen talouspolitiikalta olisi pudonnut pohja pois. Näemme entistä paremmin, että valittu linja ja suunta ovat oikeat. Mutta tavoitteen saavuttaminen, kestävä talous ja hyvinvoinnin turvaaminen, vaatii hallitukselta kykyä ja kanttia tehdä lisää toimia. Velkaantuminen ei pysähdy eikä suunta muutu, jos nyt nostamme kädet pystyyn.
Olemme kuin pitkän matkan juoksussa. Tämä on se hetki, kun lihaksia hapottaa. Jos nyt pysähtyy, uudestaan liikkeelle lähteminen tuntuu vielä vaativammalta. On siis pysyttävä liikkeessä.
Ystävät, me emme jää paikalleen, koska vaikka Suomen talouden haasteet ovat vakavia, ne eivät ole ylipääsemättömiä.
Kevään kehysriihessä teemme päätöksiä, joiden tavoitteena on pysäyttää velkaantumisen kasvu. Viimeisten arvioiden mukaan lisäsopeutuksen tarve on 1-1,5 miljardia. Se tarkoittaa kipeitä päätöksiä, se on rehellistä todeta ääneen.
Julkisuuteen tiputellaan nyt yksittäisiä ehdotuksia säästöistä ja veronkorotuksista. Ja yksittäisiin keinoihin penätään kyllä tai ei –vastauksia. Samaan aikaan jokainen meistä tietää, että sellaista kania ei hatusta ole vedettävissä, jolla tilanne korjattaisiin. Siksi rakennamme nyt kehysriiheen hallitun kokonaisuuden. Jokainen kivi käännetään.
Valtiovarainministeriössä esitysten valmistelu on käynnissä. Poliittisesti, hallituspuolueiden kesken, teemme myös perusteellisen pohjatyön. Esityksestäni hallituspuolueiden edustajista on nyt koottu työryhmä, jonka tehtävänä on hakea poliittinen yhteisymmärrys kokonaisuudesta. Työryhmää vetää kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen.
Me tiedämme, että Suomen suunta ei muutu vain säästämällä, leikkaamalla ja veroja kiristämällä.
Pysyvästi kestävää maata jalkojen alle saadaan ainoastaan luomalla vahvat edellytykset talouskasvulle. Hallitusohjelma on kasvun ohjelma. Sen toimeenpano on ensimmäinen kasvutoimi. Tämä näkyy jo: yritykset ovat tutkimusten mukaan alkaneet jälleen luottaa hallitukseen.
Tilanne kuitenkin vaatii, että käymme läpi, mitä voimme tehdä vielä enemmän, vielä kunnianhimoisemmin. Siksi tarvitsemme kehysriihestä myös kasvupaketin.
Koko maailma investoi vihreään siirtymään, ja suomalaisilla korkean osaamisen yrityksillä on mahdollisuus luoda nyt vahvaa kasvua.
Suomella on erinomaiset edellytykset houkutella investointeja kotimaahan. Hallitus tulee tekemään kaikkensa, jotta tässä onnistutaan. Verotuksessa voimme esimerkiksi tehdä investointeja vauhdittavia rakenteellisia uudistuksia. Byrokratiaa on purettava yrittämisen ja investointien tieltä. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä. Näidenkin toimien valmistelu on aloitettu.
Näistä aineksista syntyy se kokonaisuus, josta hallitus tekee päätöksensä huhtikuussa.
Selvää on, että maaliin emme vielä kehysriihessä pääse. Kuten jo ennen vaaleja sanoin, Suomen talouden saaminen kestävälle pohjalle vaatii vähintään kaksi vaalikautta. Siis vähintään. Se on urakka, johon olisi syytä laajasti poliittisesti sitoutua.
Kaikki eduskuntapuolueet jakavat ajatuksen siitä, että hyvinvointiyhteiskunta on turvaamisen arvoinen. Tämä ei valitettavasti riitä.
Jotta hyvinvointiyhteiskunta todella voidaan turvata, puolueiden ja yhteiskunnan laajemminkin pitäisi jakaa rehellinen kuva siitä, missä tilanteessa Suomena olemme. Me elämme yli varojemme. Karkeasti joka kahdeksas käytetty euro rahoitetaan uudella velalla.
Keinoista talouden tasapainottamiseksi käydään toki vääntöä, se on selvää. Se on politiikkaa. Mutta ilman yhteistä tilannekuvaa on mahdotonta löytää yhteisymmärrystä siitä, mitä suunnan muuttaminen vaatii.
Hallituksessa ovat nyt ne puolueet, jotka jakavat tilannekuvan. Eduskunnassa ennen joulua esitellyt oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit sen sijaan kertovat, että oppositiossa näin ei ole vieläkään.
Huolipuhe velkaantumisesta on vain retoriikkaa, jos keinovalikoimasta ei löydy uskottavia esityksiä julkisen talouden vahvistamiseksi.
Työmarkkinoilla ay-liike käynnistelee taas lakkokonettaan ja vaatii hallitusta neuvottelupöytään. Olen sanonut tämän useasti ja toistan vielä kerran: Hallitus on valmis keskustelemaan kaikista ehdotuksista, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan lisäävät työllisyyttä ja vahvistavat julkista taloutta.
Ministeri Satosen johdolla on avattu useita neuvottelupöytiä, joissa hallituksen esittämiä uudistuksia on mahdollisuus työstää yhdessä. SAK on vastannut tarjoukseen poistumalla kokonaan esimerkiksi vientivetoisen palkkamallin neuvotteluista.
Tässä taloudellisessa tilanteessa oikea ratkaisu ei ole rukkasten pudottaminen, vaan työn linja. Meidän on tehtävä uudistuksia, jotka lisäävät työtä ja yrittäjyyttä.
Meidän tavoitteemme on, että yhä useampi suomalainen saa olla töissä. Meidän tavoitteemme on, että työn tarjoaminen ja työn vastaanottaminen kannattaa. Ja tahdon uskoa, että palkansaajaliike tämän tavoitteen jakaa. Sillä vain työn kautta syntyy kestävää kasvua ja hyvinvointia.
Näkymä alkaneeseen vuoteen on sumuinen. Taloudellinen tilanne on huolestuttava. Turvallisuustilanne Euroopassa jatkuu epävarmana, Lähi-idän tilanne kiristyy entisestään ja maailmanpolitiikan mannerlaatat ovat liikkeessä. On toivottava parasta, vaikka samalla on varauduttava vaikeampiinkin aikoihin.
Itärajan tilanne vaatii meiltä määrätietoisuutta. Hallituksen päätöksellä raja pysyy kiinni, mutta vaikutustoiminta jatkuu nyt laittomina maastorajan ylityksinä.
Me huolehdimme rajaturvallisuudesta kaikissa tilanteissa. Hallitus on osoittanut päättäväisyyttä ja toimintakykyä. Olemme osoittaneet, että emme hyväksy Venäjän hybridioperaatiota.
Seuraamme tilannetta tiiviisti. Olemme varautuneet siihen, että se jatkuu. Ja olemme valmiita tarvittaessa tekemään lisätoimia. Keinottomiksi emme jää.
Tämä on vuosi, joka vaatii meiltä sitkoa.
On jaksettava pysyä päättäväisenä ja rauhallisena.
Pidämme huolta Suomen rajaturvallisuudesta ja Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta. Teemme työtä, jotta pystymme turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan.
Suomen pitää myös tulevina vuosikymmeninä olla maa, jossa on maailman paras asua ja elää. Maa, jossa on mahdollisuuksia, osaamista, työtä ja hyvinvointia, ja jossa palveluita ja apua saa, kun niitä tarvitsee.
Kun nyt teemme oikeat asiat, vaalikauden loppupuolella valoa on jo näkyvissä. Suomi ja suomalaiset ovat pärjänneet kiperämmissäkin paikoissa. Ja niin me pärjäämme nytkin.
Kiitos.
Petteri Orpon puhe kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina 13.1.2024. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.