Petteri Orpo: “On rohkeaa valita yrittäjän polku”
Julkaistu:
Pääministeri Petteri Orpon puhe Suomen Yrittäjien Yrittäjägaalassa. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.
Hyvät ystävät, naiset ja herrat,
lämmin kiitos kutsusta Yrittäjägaalaan. Viime vuonna pääsin osallistumaan Yrittäjäpäivien päivätilaisuuteen, mutta tuolloin illan ohjelma jäi välistä. Sovimme, että ensi kerralla sitten. Onpa mukavaa, että uusi tilaisuus tuli näin pian. Arjen kiireiden keskellä meille kaikille tekee hyvää hetkeksi kohottautua juhlaan, yrittäjyyden juhlaan.
Olen iloinen, että saan mahdollisuuden puhua teille. Olen tavannut teistä monet työurani varrella: yritysvierailuilla, vienninedistämismatkoilla, eduskunnassa, turuilla ja toreilla. Olen saanut kuulla teiltä onnistumisista ja murheista, yrittäjän arjesta. Jokaisella teillä on oma tarinanne yrittäjinä. Jokainen näistä tarinoista on arvokas itsessään ja se on arvokas Suomelle.
Suomalainen hyvinvointi nimittäin syntyy vain yrittäjyydestä ja työstä. Muuta reseptiä kestävään hyvinvointiin ei ole. Te tiedätte tämän, hallitus tietää tämän.
Liian pitkään yrittämisen edellytysten parantaminen sekä yrittäjyyden ja omistamisen arvostuksen lisääminen ovat olleet ääneen lausuttuja tavoitteita juhlapuheissa. Minäkin olen näitä puheita teille pitänyt.
Näin ei ole enää: nyt juhlapuheiden tavoitteet ovat hallitusohjelmassa. Ja me viemme nämä uudistukset eteenpäin.
Hyvät yrittäjät,
Moni teistä on todennut minulle, että Suomi on hyvä maa yrittää. Meillä on korkeasti koulutettu ja osaava kansa. Yhteiskuntamme on turvallinen ja tasa-arvoinen. Meillä on luottamusta toisiimme. Meillä tehdään maailmanluokan tutkimusta, tuotekehitystä ja innovaatioita. Instituutiot toimivat ja infrakin on… sanotaan nyt, että ainakin kohtuullisessa kunnossa.
Suomen vahvuudet perustuvat suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan, joka takaa jokaiselle laadukkaan koulutuksen, tarvittavat palvelut ja toimeentulon. Mahdollisuuksien tasa-arvon. Se meidän on turvattava myös tuleville sukupolville.
Nyt maaperä on murentumassa. Hyvinvointiyhteiskuntamme rahoitus ei ole kestävällä pohjalla. Rahoitamme peruspalveluitamme velaksi. Näin ei voi jatkua.
Tiedän, että te yrittäjät jaatte huolen julkisen talouden tilasta. Haluatte, että menot ja tulot saadaan tasapainoon ja velkaantumiskehitys pysäytettyä.
Tilanne on sanalla sanoen haastava. Edellisen hallituksen päätökset, kasvavat korkomenot, kasvavat ikäsidonnaiset menot – siinä keskeisiä tekijöitä tämän hallituksen perimiin alijäämiin. Samaan aikaan on synnytettävä kasvun aihiot, panostettava tulevaisuuteen ja huolehdittava turvallisuudesta muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa.
Hyvät kuulijat,
Haastava ei kuitenkaan tarkoita mahdotonta. Ongelmista huolimatta asiat ovat vielä omissa käsissämme. Suomen suunta on muutettavissa, ja hallitus on jo tehnyt ensimmäiset päätökset, joilla maata käännetään kohti kestävän kasvun uraa.
Menojen kasvu laitetaan aisoihin. Hallitus palaa noudattamaan sitovia valtiontalouden menokehyksiä. Neljän miljardin euron asteittaiset menosäästöt ja kahden miljardin rakenteelliset uudistukset on laitettu liikkeelle ensimmäisessä talousarvioesityksessä. Jos emme tässä urakassa onnistu, on edessä kertaluokkaa karvaampia säästöjä.
Olemme tehneet valinnan ja se valinta on työn linja. Hallitus ryhtyy toteuttamaan uudistuksia, joiden tavoitteena on 100 000 uutta työllistä vaalikauden loppuun mennessä.
Hallitus ei itse luo yhtään uutta työpaikkaa. Meidän tavoitteemme on, että te, arvoisat yrittäjät, pystytte luomaan ne yrityksiin.
Me teemme päätöksiä, joiden tavoitteena on kannustaa teitä investoimaan, kasvattamaan liiketoimintaa ja palkkaamaan lisää työntekijöitä. Siis ottamaan riskiä, menestymään. Teemme päätöksiä, joilla nostetaan yrittäjyyden ja omistajuuden arvostusta.
Minä uskon vahvasti siihen, että yritystoiminnan edellytysten kannalta kaikkein tärkeimpiä ovat perusasiat. Vahva omaisuuden suoja ja oikeusvaltio. Elinkeinonvapaus ja reilua kilpailua suosiva markkinatalous. Vakaa ja ennakoitava toimintaympäristö, oli sitten kyse rajojen turvallisuudesta, lainsäädännöstä, säätelystä tai verotuksesta. Osaavat ja koulutetut ihmiset.
Näistä perusasioista me huolehdimme. Mutta muutakin tarvitaan, jotta saamme Suomen siivitettyä kasvuun.
Arvoisat yrittäjät,
Olemme kuunnelleet teitä tarkalla korvalla, kun olette kertoneet, mitkä asiat hidastavat suomalaisten yritysten kasvua ja hankaloittavat työllistämistä. Näihin me olemme nyt tarttuneet.
Muutosta ei aina tervehditä ilolla, vaikka muutoksen lähtökohdat jaettaisiin. Olen käynyt keskusteluja työmarkkinajärjestöjen kanssa. Jaamme tilannekuvan Suomen julkisen talouden tilasta. Jaamme tavoitteen suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisesta. Jaamme näkemyksen myös monista keinoista, joilla tavoite voidaan toteuttaa. Niistä asioista, joista meillä on eriävät näkemykset, jatkamme keskustelua.
Hallitus on tähän keskusteluun valmis. Olemme avoimia uusille ratkaisuille. Mutta muutoksia on tehtävä, pelkän ei:n sanominen ei ole Suomelle vaihtoehto.
Minä ja hallitus luotamme esimerkiksi siihen, että suomalaisissa yrityksissä tiedetään parhaiten, miten työtä kannattaa järjestää ja miten sen ehdoista voidaan yhdessä sopia. Siksi laajennamme voimakkaasti mahdollisuuksia sopia paikallisesti. Nyt 70 000 uutta yritystä pääsee hyödyntämään työehtosopimusten joustoja.
Ajattelen, että meillä Suomessa työnantajat ja työntekijät ovat samalla puolella, työn puolella. Tällainen henki on ollut päällä useassa yrityksessä, jossa olen saanut vierailla.
Yrityksemme kilpailevat kasvavissa määrin globaaleilla markkinoilla, joilla kilpailu on kovaa. Jos suomalaisella yrityksellä ei ole mahdollisuuksia pärjätä tässä kilpailussa, pian ei ole yritystä eikä kenelläkään työpaikkaa. Silloin häviäjä on myös Suomi.
Fiksu paikallinen sopiminen palvelee parhaimmillaan niin yrittäjää kuin työntekijää erilaisissa elämäntilanteissa. Tiedän, että ilman osaavaa ja sitoutunutta henkilöstöä ei ole menestyvää yritystä. Jo nyt osaajista kilpaillaan. Työntekijöistä on pulaa useilla alueilla ja aloilla.
Samaan aikaan etenkin pienelle yritykselle työntekijän palkkaaminen on iso riski. Haluamme pienentää tätä riskiä muun muassa niin, että jatkossa työntekijän irtisanomiseen työntekijästä johtuvasta syystä riittäisi asiallinen syy. Helpotamme määräaikaisten työsopimusten solmimista ja valmistelemme yhteistoimintalain soveltamisalan nostamista 50 henkeä tai enemmän työllistäviin yrityksiin.
Työllistämisen kynnystä madaltaa myös ensi vuoden talousarvioon sisältyvä esitys työttömyysvakuutusmaksujen alentamisesta. Parannamme yritysten kykyä reagoida yritystoiminnan muutostilanteisiin ja helpotamme hallinnollista taakkaa lyhentämällä lomautusilmoitusaikaa ja poistamalla takaisinottovelvollisuuden alle 50 työntekijän yrityksissä.
Teemme nämä muutokset, jotta te yrittäjät uskaltaisitte palkata sen ensimmäisen työntekijän ja liiketoiminnan kasvaessa vielä uusia työntekijöitä.
Hyvät ystävät,
uudistuksia Suomi on odottanut jo vuosikymmeniä. Verrokki- ja kilpailijamaissamme ne on tehty. Yksi Suomen houkuttelevuutta yritysten toimintaympäristönä, investointikohteena ja kauppakumppanina heikentävä asia on yhteiskunnan kehityksestä jälkeen jäänyt työrauhasäätely.
Liian moni teidän asiakkaanne maailmalla on joutunut pettymään, kun kriittinen toimitus tai komponentti on jäänyt toimittamatta, kun satamissa työ seisahtuu, vaikka työehtosopimus on voimassa.
Suomen bruttokansantuotteesta noin puolet kertyy tavaroiden ja palveluiden viennistä. Suomi on erittäin riippuvainen siitä, vetääkö vienti ja kulkeeko tavara.
Meiltä puuttuu maayhteys Keski-Euroopan markkinoille. Suomella ei ole saarena varaa antaa muille maille enempää etumatkaa kilpailussa menestyvästä yritystoiminnasta ja investoinneista. Niistä syntyvät tuottavuus, työpaikat ja hyvinvointi.
Suomessa työtaistelujen määrä on suuri verrattuna vaikkapa naapurimaahamme Ruotsiin. Työehtosopimuksiin perustuvan työrauhavelvollisuuden pitävyys on ollut heikko. Laittomia lakkoja on ollut erityisen paljon niinä vuosina, joina ei ole käyty työehtosopimusneuvotteluita.
Tästä syystä hallitus päivittää työrauhajärjestelmän pelisäännöt 2000-luvulle ja vastaamaan kilpailijamaidemme sääntelyä.
Muutosten tavoitteena on parantaa Suomen luotettavuutta ja houkuttelevuutta toimintaympäristönä – siis luoda Suomeen uutta työtä.
Hyvät yrittäjät,
Edellinen hallitus teki sosiaali- ja terveydenhuoltoon hallinnon uudistuksen. Hallinnon uudistus ja palveluiden tuottamisen keskittäminen julkisiin käsiin ei ole parantanut kenenkään palveluja eikä lyhentänyt jonoja. Menoja sen tiedetään lisäävän: miljardilla joka vuosi.
Meidän tehtävämme on saada suomalaisten tärkeät palvelut pelaamaan ja jonot lyhenemään. Siihen me tarvitsemme yrityksiä, toimivaa monituottajuutta. Hyvinvointialueilla on saatava laajasti palvelusetelit käyttöön. Jonojen purkuun tämä hallitus ryhtyy parantamalla Kela-korvausta kaikkiaan 500 miljoonalla vaalikauden aikana.
Hallitusohjelmasta voi nähdä, että olemme ottaneet tosissamme yrittämisen edellytysten parantamisen. Teemme lukuisia toimia sen eteen, että yrittäjäksi uskaltaa ryhtyä, riskiä ottaa ja toimintaa laajentaa.
Keskustelussa yrittäjien kanssa olemme usein lopuksi todenneet: parasta jälkeä syntyy, kun kumpikin pysyy omassa lestissään. Toisin sanoen: Teidän yrittäjien viesti meille päättäjille on, että mitä enemmän annamme teille tilaa tehdä, sen parempaa tulosta syntyy.
Tämä ohjenuora oli meillä mielessä, kun hallitusohjelmaa Säätytalossa neuvoteltiin.
Huolehdimme, ettei yrityksiä lannisteta säädöstulvalla, vaan karsimme ylimääräistä byrokratiaa. Jos joudumme tekemään uutta sääntelyä, vähennämme sitä sitten toisaalta. Hallitus on sitoutunut purkamaan vähintään 300 yrityksiä ja kansalaisia haittaavaa normia. EU-sääntelyn päälle emme tule lisäämään kansallista kuorrutusta.
Rajoitamme valtion toimintaa sellaisilla markkinoilla, joilla markkinapuutetta ei ole. Siksi puutumme esimerkiksi julkisyhteisöjen inhouse-hankintoihin ja lisäämme reilua kilpailua. Annetaan yritysten hoitaa ja markkinoiden toimia. Mihin tarvitaan vaikkapa valtion pesulaa tai catering –palvelua?
Rakennamme koko Suomelle kestävän kasvun edellytyksiä vuosikymmeniksi tästä eteenpäin. Jotta jokaisessa ilmansuunnassa on hyvä yrittää, työvoiman ja tavaran pitää päästä liikkumaan. Siksi laitamme 3 miljardia euroa elinkeinoelämän ja vientivetoisen teollisuuden kannalta tärkeisiin väyliin, korjausvelan purkuun ja raidehankkeiden edistämiseen.
Ja me pidämme huolta, että Suomeen saadaan osaajia myös muualta maailmasta. Tämä hallitus jatkaa edelleen työperäisen maahanmuuton helpottamista. Omin voimin emme pärjää. Toivon, että tämä viesti tavoittaa yrittäjäkentän laajasti.
Hyvät ystävät,
Minulla on kunnia johtaa hallitusta, joka ymmärtää yrittäjyyden merkityksen suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta.
Hyvien hallitusohjelmakirjausten lisäksi on tärkeää katsoa, mitä hallitusohjelmassa ei lue. Hallitus pitää yhteisöverokannan kilpailukykyisellä tasolla ja reagoi tarvittaessa kilpailijamaissa tapahtuviin muutoksiin. Listaamattomien yritysten yrittäjyyskannustin ja yrittäjävähennys säilyvät muuttumattomina.
Nämä ovat todella tärkeitä, eivätkä ollenkaan itsestään selviä arvovalintoja. Yrittäjien verotuksen kiristäminen tulee olemaan punavihreän opposition vaihtoehtobudjettien taikasana. Minä eikä tämä hallitus usko siihen, että yrittäjien verotusta kiristämällä luodaan Suomeen uutta kasvua tai uusia työpaikkoja.
Yritysten ja yrittäjien verotuksen täytyy kannustaa ottamaan ja kantamaan riskiä. Moni yrittäjä on pannut nimensä, luottotietonsa ja kotitalonsa yrityksen lainojen vakuudeksi. Te kannatte riskiä yrityksenne menestyksestä ja yrityksen luomista työpaikoista. Tämän riskin kantamisesta ja uusien työpaikkojen luomisesta saadun tulon ei pidä olla yhtä kireästi verotettua kuin palkkatyöstä saatujen ansioiden.
Hyvät ystävät,
kuten alkuun totesin, teillä jokaisella on oma tarinanne yrittäjänä. Olkaa siitä ylpeitä. Olkaa ylpeitä työstänne, siitä mitä olette saavuttaneet ja oppineet, ehkä myös menettäneet. Se kaikki on osa teidän omaa tarinaanne. Se on tuonut teidät tähän hetkeen.
On rohkeaa valita yrittäjän polku. Uudistamalla Suomea me tahdomme varmistaa, että yhä useampi nuori ja vanhempikin näkisi yrittäjyyden polun valoisana ja innostavana.
Kiitos teille, jotka jo kuljette polulla. Uudistamalla Suomea me tahdomme varmistaa, että yhä useampi teistä rohkenee hakemaan kasvua ja pystyy antamaan työtä myös toisille.
Suomi tarvitsee teistä jokaista: teitä, jotka yritätte yksin, teitä, jotka työllistätte toisia. Yrittämisestä ja työstä se muu yhteiskunnallinen hyvä sitten seuraa. Hallituksen tehtävä on varmistaa, että teillä on erinomaiset edellytykset onnistua.
Tänä iltana toivon, että pysähdytte juuri tähän hetkeksi ja nautitte, tämä on teidän juhlanne.
Pääministerinä haluan kiittää teitä tekemästänne työstä ja toivottaa mitä hauskinta yhteistä iltaa.