Petteri Orpo: Ukrainan taistelu on taistelua oikeuden ja demokratian puolesta
Julkaistu:
Pääministeri Orpon puhe kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa 25.8.2023, Espoossa
Muutokset puhuttaessa mahdollisia. (Kuva: Ukrainan presidentin kanslia)
Hyvät ystävät, kokoomuslaiset,
Terveisiä Ukrainasta. Kirjoitin tätä puhetta pommisuojassa Kiovassa. Hälytys ohjuksista annettiin useissa Ukrainan kaupungeissa. Sota on kaikille ukrainalaisille totisinta totta. Jatkuvat hälytykset tekevät iskut myös arkiseksi asiaksi monelle paikalliselle. Elämän täytyy jatkua, vaikka sireenit käskevät tyhjentämään katuja.
Yöjunan saavuttua Kiovan lähistölle vierailimme ensimmäisenä Irpinin kaupungissa, Buchan naapurissa. Ennen sotaa tätä aluetta olisi voinut verrata lähinnä Espoon Tapiolaan. Irpiniin suomalaiset ovat rakentaneet Suomi-taloja, jotka ovat tilapäinen koti yli 200 ukrainalaiselle kotinsa menettäneelle. Suomi auttaa konkreettisesti. Paikalliset olivat myös sitä mieltä, että Suomen lahjoittamat talot ovat laadultaan kaupungin parhaita.
Venäjän tekemään hävitystä eivät Suomi-talot tietenkään korvaa.
Kuten jo keskiviikkona Ukrainassa pitämässäni lehdistötilaisuudessa sanoin, minusta tuntuu käsittämättömältä, että joku ryhtyy sellaiseen väkivaltaan ja hyökkäykseen. Siksi meidän on toimittava.
Kiovassa tapasin ensi töikseni presidentti Zelenskyiä. Keskustelu oli välitöntä. Zelenskyi on hyvin suorapuheinen persoona.
Kävimme läpi Ukrainan tarpeita puolustustaan varten. Erityisesti tykistö, ammukset ja ilmatorjunta ovat Ukrainalle nyt keskeisiä. Ukraina tarvitsee ilmatorjuntaa voidakseen suojata paitsi kaupunkejaan ja kansalaisiaan mutta myös kaupallisia reittejä, kuten viljakuljetuksia Mustallamerellä.
Toin Zelenskyille uutisen Suomen 18. aseapupaketista, josta teemme päätöksen pian. Paketti on kooltaan samaa luokkaa kuin aiemmat, ja sisältää Ukrainan kipeästi tarvitsemaa materiaalia.
Suomi on yksi Ukrainan suurimpia tukijoita suhteessa taloutemme kokoon, ja tämä on oikein, sillä Ukrainan taistelu on myös meidän taisteluamme. Se on taistelua kansainvälisen oikeuden ja Euroopan turvallisuusjärjestyksen puolesta. Se on taistelua demokratian puolesta.
Ystävät,
On myös Suomen ja Euroopan etu, jos löydämme Ukrainan kanssa keinot syventää puolustusteollista yhteistyötämme. Suomella on tässä osaamista, ja voimme osaamistamme tarjota ja myydä. Ukraina hyötyy saamalla huipputason kalustoa, Suomi taas saamalla työpaikkoja ja tuloja.
Koko Euroopan on herättävä puolustustarvikkeiden tuotannon vauhdittamiseen. Jahkailuun ei ole enää aikaa, ja tuotannon hitaus on ollut pettymys. Nykytahdilla ammustarvetta ei voida kattaa Ukrainassa. Miten sitten mahdollisen kriisin laajentuessa?
Ja vaikka sota päättyisi – kuten se jossain vaiheessa tulee päättymään – meidän täytyy ottaa tästä oppia. Ukraina järjestää syksyllä kaupalliset messut puolustustarvikevalmistajille. Kannustan kaikkia suomalaisia puolustusteollisuuden toimijoita tarttumaan tilaisuuteen ja osallistumaan tähän vientityöhön.
Olen nostanut EU-kokouksissa esille, että Euroopan on nostettava tukeaan Ukrainalle. Vain niin sota saadaan päättymään nopeammin. Kun Ukrainaan toimitetaan EU:n laajuisella sitoumuksella ammuksia ja aseita, myös puolustusteollisuus saa signaalin siitä, että tilauksia tulee ja kapasiteetin kasvattaminen kannattaa.
Hyvät kokoomuslaiset,
Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta tuli eilen kuluneeksi puolitoista vuotta. Krimin valtauksesta on kulunut paljon enemmän aikaa. Kaikkein pahinta on turtuminen ja unohtaminen. Siksi Ukrainassa vierailu ja Ukrainasta puhuminen on niin tärkeää. Kärsimyksen ja toisaalta urheuden näkeminen omin silmin, kansan sinnikkyys jatkaa arkeaan ilmahälytysten keskellä, ne vain vahvistavat tahtoamme auttaa.
Talven tullen Suomi voi tarjota Ukrainalle myös merkittävää osaamista talvisodankäynnistä. Talven tulo herättää kuitenkin huolia. Se tarkoittaa mahdollista uutta energiavajetta ja pysähtyneitä rintamalinjoja – sekä siten aikaa Venäjälle linnoittautua syvemmälle asemiin.
Pimeys keskellä talvea on karu asia. Leikkaussalit, liikenne, kaikki arkinen elämä ja toisaalta elintärkeät toiminnot tarvitsevat valoa. Sähkökatkot ovat hengenvaarallisia, ja ne ukrainalaiset haluavat välttää. Siksi Suomi on valmis tarjoamaan osaamistaan energiainfrastruktuurin rakentamisessa ja puhtaan energian tuotannossa.
Ystävät,
Myös Ukrainan jälleenrakennuksesta täytyy puhua. Jälleenrakennus antaa ukrainalaisille näkymän huomiseen.
Jälleenrakennus myös tarjoaa suomalaisille yrityksille merkittävän liiketoimintamahdollisuuden. Rakennussektori, puhdas energia, digitaalisaatio, koulutusyhteistyö. Esimerkiksi näillä sektoreilla Suomella on tarjota maailmanluokan ratkaisuja. Ja niitä ukrainalaiset toivovat. Vanhan tuhoutuneen infrastruktuurin tilalle voidaan rakentaa uutta ja parempaa, mikä tukee myös Ukrainan modernisaatio- ja demokratiakehitystä.
Haluamme yksityisen ja julkisen sektoreiden välistä vahvaa yhteistyötä jälleenrakennuksessa. Siksi hallitus on päättänyt, että ulkoministeriössä nimitetään erityinen henkilö koordinoimaan Suomen osallistumista Ukrainan jälleenrakennusponnisteluihin. Hän tulee toimimaan tiiviissä yhteistyössä yrityselämän kanssa.
Ukrainan tilanne on osoittanut myös sen, että kaikkeen tulee varautua. Suomi on logistisesti haastavassa paikassa. Tätäkin tulee tarkastella tarkkaan ja miettiä, miten eri tilanteissa – joita emme toki toivo – takaamme maamme huoltovarmuuden. Siksi meidän täytyy kiinnittää uudenlaista huomiota esimerkiksi Rail Baltican kaltaisiin eurooppalaisiin liikennehankkeisiin, joiden kautta vienti ja muu tuotanto voi kulkea.
Myös rauhan on jokin päivä tultava. Siksi sitä täytyy suunnitella jo nyt. Zelenskyin aloitteesta Ukraina valmistelee niin sanottua rauhanaloitetta ja huippukokousta kestävän rauhan rakentamiseen. Suomi tukee tätä työtä. Tavoitteena on oltava kestävä rauha. Sellainen, joka kunnioittaa Ukrainan suvereniteettia. Sellainen rauha on myös Suomen kaltaisen pienen valtion etu.
Ukrainalle on rakennettava uskottava polku EU:n ja Naton jäsenyyksiin. Tarvitsemme Euroopassa vahvan liittouman maita, jotka vastustavat Venäjän uhkaa. Ukraina on osoittanut kyvykkyytensä.
EU-komissio ilmoittaa lokakuussa valmistuvassa raportissaan Ukrainan ja muiden ehdokasmaiden jäsenyysprosessien etenemisestä ja edellytyksistä aloittaa viralliset neuvottelut. On selvää, että tekemistä riittää, mutta me tuemme Ukrainaa myös niissä reformeissa, joita se matkallaan tarvitsee. Ukrainan paikka on Euroopassa.
Vierailin Ukrainassa myös Ukrainan pääministerin ja parlamentin puhemiehen luona. Kun astuin täysistuntotaliin, kansanedustajat antoivat spontaanit aplodit Suomelle, kiitoksena Suomen tarjoamasta avusta. Hetki oli hieno.
Vierailulla parlamenttiin halusin osoittaa Ukrainan kansan ja koko yhteiskunnan merkitystä sotaponnisteluissa. Yhtenäisen kansan voimin Suomikin voitti vaikeudet omien taisteluidensa aikana.
Kokoomuslaiset,
Viime aikoina olemme pitäneet paljon puheita ja osoittaneet tahtomme uudistaa Suomea. Meidän tehtävämme on rakentaa Suomea niin, että olemme jatkossa vauraampia ja paremmassa turvassa kuin nyt. Me voimme oppia myös Ukrainan puolustuskamppailusta. Maamme ovat kohdanneet toisensa monissa historian saumakohdissa. Kansakunnan luja tahto on Ukrainan paras puolustus, varmisti Suomen itsenäisyyden talvisodassa ja johti myös vaurastumiseen ja hyvän kierteeseen sotien jälkeen.
Tätä tahtoa ja mielen lujuutta tarvitsemme myös nyt. Euroopassa soditaan raainta sotaa sitten toisen maailmansodan, ja talouden näkymät synkkenevät. Suomi on turvassa, mutta emme voi herpaantua. Yhteiskuntamme ongelmat ovat aitoja. Meidän täytyy varmistaa hyvinvointiyhteiskuntamme selviytyminen myös tulevaisuuteen, toimitaan nyt, omilla ehdoillamme, ilman ulkoista pakkoa.
Ystävät,
Ryhdytään siis töihin.
Kiitos.