Petteri Orpo: Valinnanvapaudesta voimaa Suomelle
Julkaistu:
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo on huomannut, että rakenteellisista uudistuksista puhutaan usein negatiivisessa valossa leikkauksina ja heikennyksinä.
Orpon mielestä rakenteelliset uudistukset ovat ennen kaikkea mahdollisuus ketterämpään yhteiskuntaan ja yksilöllisempään palveluun
- Tasapäistäminen ei sovi tähän päivään. Se mikä sopii toiselle, on myrkkyä toiselle. Joustavuus, räätälöinti ja mahdollistaminen ovat oikeita periaatteita?, Orpo muistuttaa.
Esimerkkinä Orpo pitää muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallin muovaamista raha seuraa potilasta periaatteella.
- Miksei potilas saisi itse päättää, mistä tarvitsemansa hoidon hakee, Orpo ihmettelee. Sama logiikka piilee hänen mukaansa myös palvelusetelin ja palvelualoitejärjestelmän käyttöönoton laajentamisessa.
Rakennetoimilla on myös etsittävä kahdensuuntaisia vaikutuksia.
- Samalla on helpotettava paitsi työllistymistä, myös työllistämistä. Emme saisi ajautua työnantajien tai työntekijöiden poteroihin, vaan tehdä yhdessä työtä suomalaisten työpaikkojen eteen?, Orpo sanoo.
Orpo esittää, että mahdollisuus ensiverokortin käyttöönottoon selvitettäisiin.
- Ensimmäistä kertaa opintojen jälkeen työelämään siirtyvä nuori voisi tehdä töitä vaikkapa parin vuoden ajan alemmalla veroprosentilla. Jos pystymme yhdistämään tähän määräaikaan myös alhaisemmat työn sivukulut, saattaa kokonaisuus kannustaa sekä valmistumaan opinnoista ja työllistymään, mutta myös työllistämään haastavassa taloustilanteessa, Orpo sanoo.
Orpo pitää esillä myös pienten osinkoverotulojen säätämistä verovapaaksi. “Samalla kun kannustetaan kotitalouksia osakesäästämiseen, edistetään myös suomalaisten yritysten rahoituksen saamista.”
Orpon mukaan olennaista on, että hallituksen piirissä keskustellaan nyt avoimesti erilaisista kestävyysvajetta umpeen kurovista toimenpiteistä, jotta löydämme yhteisen Suomen mallin.
Petteri Orpo puhui Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Lappeenrannassa.