Pihla Keto-Huovinen: Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään puukotusta koulussa – nuorten tekemän väkivallan on loputtava
Julkaistu:
Ylivieskalaisessa yläkoulussa tiistaina tapahtunut puukotus on järkyttänyt suomalaisia kautta maan. Koulun 15-vuotias oppilas puukotti samanikäistä uhria, joka kuljetettiin äärimmäisessä hengenvaarassa hoitoon sairaalaan. Yhdeksäsluokkalainen tekijä puukotti uhria teräaseella selkään.
Kyseessä on vain jäävuoren huippu. Nuorten tekemät väkivaltarikokset ovat rajussa kasvussa. Esimerkiksi pelkästään nuorten tekemien ryöstöjen määrä tuplaantui vuonna 2022 edelliseen vuoteen verrattuna. Nuoret kantavat mukanaan yhä useammin puukkoja, taittoveitsiä ja nyrkkirautoja. Poliisi on kertonut löytäneensä vasta 8-vuotiaalta teräaseen. Nuorten tekemät väkivaltarikokset eivät voi jatkua tällä uralla.
Äitinä sydäntäni särkee, että jo päiväkoti-ikäiset lapset leikkivät jengejä ja huumeiden myyntiä. Jengikulttuurin vaikutus nuorten väkivaltarikosten ja teräaseiden kantamisen yleistymisessä on kiistaton. Nuoret ottavat jatkuvasti vaikutteita erilaisista populaarikulttuurin esimerkeistä, joissa keskeistä on viranomaisvastaisuus sekä väkivallan ja laittoman toiminnan ihannoiminen.
“On tosiasia, että väkivallasta on myös tuomittava riittävän ankaria rangaistuksia”
Nuorten väkivallantekojen kasvun juurisyy ei kuitenkaan ole populaarikulttuuri, vaan yhteiskunnallinen osattomuus ja pahoinvointi. Siksi tarvitsemme panostuksia ennalta ehkäisevään työhön sekä terapia- ja päihdehoitotakuun. On tosiasia, että väkivallasta on myös tuomittava riittävän ankaria rangaistuksia. Nuorille tulee kirkastaa rikosvastuun merkitystä, jotta rangaistusten pelotevaikute toteutuu.
Myös laittomien ampuma-aseiden takavarikot ovat kasvussa. Niitä koskevilla kiristyksillä voidaan ehkäistä vakavia väkivallantekoja. Jätin huhtikuussa 2021 aloitteen ampuma-aserikoksen tunnusmerkistön muuttamisesta siten, että luvattoman ampuma-aseen kantaminen tai kuljettaminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa tulee rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena. Aloitteen allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa ja asia on ollut selvityksessä sisäministeriössä ja oikeusministeriössä.
“Tarvitsemme nyt järjestyksen palautuksen”
On tärkeää, että rikos tunnistetaan rikokseksi myös koulussa – että kyse ei ole ”vain” koulukiusaamisesta. Kouluissa tapahtuvaa väkivaltaa ei saa painaa villaisella vain siksi, että se tapahtuu kouluissa. Opettajilla ja koulun henkilökunnalla on velvollisuus ilmoittaa kaikesta väkivallasta viranomaisille.
Valitettavasti Ylivieskan puukotus osoittaa myös sen, ettei nuorten väkivalta rajoitu vain isoihin kaupunkeihin. Jokaisella suomalaisella on iästään ja asuinpaikastaan riippumatta oikeus elää turvallista elämää pelkäämättä väkivaltaa. Ylivieskan tapaus on erityisen järkyttävä etenkin siitä syystä, että koulun tulisi olla jokaiselle nuorelle turvallinen paikka.
Tarvitsemme nyt järjestyksen palautuksen. Väkivallan arkipäiväistyminen, katujen lait ja vaihtoehtoiset yhteiskuntajärjestykset eivät saa olla todellisuuttamme tulevaisuudessa. Siksi nuorten tekemiin kasvaviin väkivallantekoihin on reagoitava heti ja riittävän tehokkain keinoin.
Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja ja Kokoomusnaisten puheenjohtaja.