Puoluekokouksen 2024 hyväksymiä aloitteita
Julkaistu:
Kokoomuksen puoluekokous järjestettiin Tampereella 14.-16.6.2024. Tässä koottuna joitakin kiinnostavia nostoja hyväksytyistä aloitteista. Lisäksi lopussa muutama poiminta puoluekokouksen hyväksymistä lausumista.
Lastensuojelua on kehitettävä. Lastensuojelulaitoksista karanneiden lasten eli ”hatkalaisten” etsimiseen ja kiinniottamiseen tarvitaan sekä lastensuojelua että poliisia koskevan lainsäädännön muutoksia, jotta moniammatillinen yhteistyö tukisi lasten etua.
Myös ennaltaehkäisevää perhesosiaalityötä on parannettava. Lasten- ja nuortenpsykiatrian sekä lastensuojelun välistä yhteistyötä on uudistettava. Lastensuojelun ammattilaisille on tarjottava vahvempaa koulutusta ja työnohjausta. Varsinais-Suomen Kokoomusnaisten aloite. (aloite 107)
Pieniin lapsiin (0-6 vuotiaat) kohdistuvista aikuisten tekemistä henkirikoksista on rangaistava nykyistä ankarammin eikä niitä tule käsitellä kuolemantuottamuksina. Lainsäädännössä pitää laittaa isompi painoarvo sille, että lapsilla on erityinen oikeus suojeluun ja koskemattomuuteen. Lappeenrannan kokoomuksen aloite. (aloite 71)
Eheytyshoidot pitää kieltää. Eheytyshoidot ovat uskomushoitoja, joilla pyritään muuttamaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia seksuaaliselta suuntautumiseltaan heteroiksi ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia sukupuoleltaan joko miehiksi tai naisiksi. Eheytyshoitoja esiintyy esimerkiksi uskonnollisissa yhteisöissä, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluminen on jo pitkään ollut tabu. Siksi eheytyshoitojen vaarat on syytä tunnistaa ja huomioida myös lainsäädännössä kieltämällä tämänkaltaiset haitalliset metodit. Aloitteen tekijänä on Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta. (aloite 111)
Hedelmöityshoitojen saatavuutta parannettava. Suomalaisten syntyvyys on ennätysmatalalla. Hallitus on päättänyt palauttaa hedelmöityshoitojen Kela-korvauksen korotettuna, mikä auttaa monia perheellistymään. Kela ei kuitenkaan korvaa inseminaatiohoitoja, sillä Kelan mielestä näissä ei ole kyse sairaudenhoidosta. Kela-korvausten tulee kattaa myös inseminaatiohoidot.
Hedelmöityshoitoihin pääsemisen kriteereitä pitäisi myös väljentää. Nykyiset ikä- ja BMI-rajat ovat liian tiukat lääketieteen ja hoitojen kehittyessä. Kluuvin kokoomuksen naisten aloite. (aloite 123)
Ei-kaupallinen sijaissynnytys laillistettava. Sijaissynnytys mahdollistaisi lapsiperheellistymisen esimerkiksi ilman kohtua syntyneille tai kohdun menettäneille, samaa sukupuolta oleville pareille, transtaustaisille ja toistuvia keskenmenoja kokeville.
Nykyinen hedelmöityshoitolaki kieltää sijaissynnytyksen Suomessa, vaikka ennen vuoden 2007 lakimuutosta Suomessa syntyi useita lapsia sijaissynnytyksen kautta. Lainsäädännössä tulisi minimoida riskit niin sijaissynnyttäjälle, lapselle kuin lasta toivovalle parille. Helsingin Kokoomusnuorten aloite. (aloite 149)
Seksuaalirikosten uhrien hoitopolku turvattava. Seksuaalirikoksen uhrin toipumisen kannalta keskeistä on moniammattilainen akuuttivaiheen tuki sekä pitkälle ulottuva jatkohoito. Tämänhetkisen Seri-tukikeskusmallin avulla varmistetaan akuuttihoito sekä oikeuslääketieteelliset tutkimukset. Lähes poikkeuksetta uhrit kuitenkin kaipaavat pitkäaikaista apua ja koordinoitua jatkohoitoa. Siksi seksuaalirikosten uhrien hoitopolkua on yhtenäistettävä ja uhrien hoito turvattava nykyistä paremmin. Aurajoen Kokoomusnuorten aloite. (aloite 108)
Alaikäisinä seksuaalirikosten uhreiksi joutuneiden syyteoikeuden vanhenemisen päivämäärää jatkettava 35 ikävuoteen. Tällä hetkellä törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö vanhenevat 20 vuodessa ja aikaisintaan kun asianomistaja täyttää kaksikymmentäkahdeksan vuotta. Maksimissaan 20 vuoden syyteoikeus on liian lyhyt erityisesti nuorella iällä rikosten uhreiksi joutuneiden kohdalla.
Syyteoikeuden vanhenemispäivää pitää korottaa vähintään 35 vuoteen. Tuohon ikään mennessä ovat useimmat asianomistajat ehtineet kokea nuorella aikuisiällä tapahtuvat suuret muutokset, kuten ammattiin valmistautumisen, perheen perustamisen ja parisuhteen luomisen. Kaikki edellä mainitut ovat muutoksia, jotka saattavat nostaa uudelleen tietoisuuteen vanhat traumat ja aiheuttaa suurtakin henkistä kärsimystä. Hämeen Kokoomusnaisten aloite. (aloite 77)
Raiskausrikoksen vähimmäisrangaistusta on korotettava. Raiskauksesta annettavat tuomiot ovat Suomessa useimmiten ehdollisia ja lievempiä kuin muissa Pohjoismaissa. Raiskauksen vähimmäisrangaistus pitäisi korottaa yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta ja törkeän raiskauksen vähimmäisrangaistus kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen vankeutta. Aloite Kokoomuksen Naisten Liitolta. (aloite 68)
Hoidon jatkuvuusmallin laajempaa käyttöönottoa edistettävä. Julkisen terveydenhuollon asiakkaalle lääkäri tai hoitaja voivat vaihtua useita kertoja hoitoprosessin aikana, mikä johtaa tehottomuuteen ja heikkoon hoitokokemukseen. Uudistetussa mallissa asiakkaalla olisi pelkän lääkärin sijaan moniammatillinen palvelutiimi.
Uudistettu omalääkärimalli ei tule yksinään poistamaan terveydenhuollon resursointiongelmia, mutta malli on yksi tärkeä keino tehostaa terveydenhuollon toimintaa sekä parantaa hoidon laatua ilman kohtuuttomia lisäkustannuksia. Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan aloite. (aloite 103)
Avioeron harkinta-ajasta luovuttava ja ero myönnettävä ilmoitusasiana. Asian siirtäminen pois tuomioistuimilta voisi myös tuoda kustannussäästöjä kansalaisille ja säästää yhteiskunnan ja oikeuslaitoksen resursseja. Lasten huoltoa ja muita liitännäisasioita voidaan edelleen käsitellä erikseen avioeroprosessista, mikä on jo nykykäytäntö. Lisäksi voisimme luopua vanhahtavasta kielenkäytöstä, jolla puolisot ”tuomitaan” avioeroon. Helsingin Edistyskokoomuksen aloite. (aloite 55)
Sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä parannettava kannustavilla verokäytännöillä. Nykyisin sopimuspalokunnat maksavat hälytysajoneuvoja lukuun ottamatta arvonlisäveroa lämmityksestä, sähköstä, laitteista ja tarvikkeista. Lisäksi ne maksavato kiinteistöveroa omistamistaan paloasemista. Yhteiskunnan kannalta on tärkeää edistää sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä kehittämällä verokäytäntöjä nykyistä kannustavammiksi. Varsinais-Suomen Kokoomuksen aloite. (aloite 153)
Osakesäästötilin yläraja poistettava. Tällä hetkellä suomalaiset yksityissijoittajat voivat tehdä osakesäästötilille 100 000 euroa rahatalletuksia, joilla tilin sisällä voi käydä kauppaa osakkeilla ilman veroseuraamuksia. Osakesäästötilin katto luo kuitenkin keinotekoisen rajan tehokkaalle osakesijoittamiselle eikä sen poistaminen myöskään vähennä verotuloja. Tilien ylärajan poiston yhteydessä myös rajoitus tilien määrästä tulisi myös poistaa. Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan aloite. (aloite 10)
Lahjoittamisen verovähennysoikeuden laajentaminen liikunnalle ja urheilulle. Kokoomuksen Naisten Liiton ehdotus. Toteutuessaan uudistus edistäisi urheilun varainhankintaa, vahvistaisi yksityistä rahoitusta ja auttaisi hillitsemään harrastusten kustannusten nousua. (aloite 24)
Puoluekokouksen lausumia
Puoluekokous hyväksyi Kuortaneen kokoomuksen ja Seinäjoen kokoomuksen tuloverotuksen alentamista koskevien aloitteiden johdosta seuraavan lausuman: Kokoomuksen yleiseen veropolitiikan linjaan kuuluu, että verotuksen painopistettä aina mahdollisuuksien mukaan siirretään pois työn ja yrittämisen verottamisesta kohti esimerkiksi haittojen ja kulutuksen verotusta. Puoluekokouksen näkemyksen mukaan on reilua ja oikeudenmukaista, että ahkeruudella ja itsensä kehittämisellä saa aina pääosan lisähyödystä omaan käyttöönsä.
Puoluekokous hyväksyi Kokoomuksen Naisten Liiton kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä ja byrokratian vähentämistä koskevan aloitteen johdosta seuraavan lausuman: Kokoomuksen linja yleisellä tasolla on, että yhdistysten ja järjestöjen kohtaamaa, kustannuksia ja ylimääräistä työtä aiheuttavaa hallinnollista taakkaa sekä niiden toimintaa tarpeettomasti hankaloittavaa sääntelyä ja normeja on syytä keventää
Puoluekokous hyväksyi kokoomuksen Kauhavan kunnallisjärjestön nuorten yrittäjyyttä ja yrittäjille jaettavia stipendejä koskevan aloitteen johdosta lausuman, jonka perusteella kokoomus ja sen eduskuntaryhmä kannustavat nuoria yrittäjyyteen. Lisäksi puoluekokous suosittaa, että puolueen jäsenyhdistykset erilaisilla tavoilla paikallisesti huomioisivat ja palkitsisivat ahkeria nuoria yrittäjiä.