Samlingspartiets EU valprogram
Publicerad:
Där EU finns, där finns möjligheter
Samlingspartiets valprogram för EU-valet 2024
Ett starkare självständigt Finland inom en stark Europeisk union
Medlemskapet i EU stärker Finlands stabilitet, säkerhet och välfärd. Bland medborgarna är stödet för medlemskapet kraftigt. EU medför smidig rörlighet mellan medlemsstaterna. Finland klarar sig som bäst då vi är en aktiv del av väst och Europa.
För Samlingspartiet innebär EU-medlemskapet ett förnuftigt val: medlemskapet är ett val för säkerhet, ekonomi och värderingar. Genom EU kan vi påverka på ett sätt som under andra omständigheter vore omöjligt för ett litet land. EU är en union med starka medlemsstater som har engagerat sig för samarbete och som gör att Europa kan driva gemensamma frågor över hela världen. EU innebär även kompromisser, i och med att olika åsikter jämkas samman under förhandlingar mellan medlemsstaterna.
Samlingspartiet vill öka EU:s effektivitet. Det vi vill få ut av EU är ekonomisk tillväxt, säkerhet och en effektiv klimat- och energipolitik. Mindre åtgärder i fråga om sekundära småsaker och mer marknadsekonomi. Mer frihandel, mindre statliga subventioner. Färre inkomstöverföringar, mer individuellt ansvar.
EU behöver målmedvetna reformer. Europa behöver kunna påverka i en värld som i allt högre grad håller på att delas upp i demokratier och auktoritära stater. Utan ett intensivt ömsesidigt samarbete är även Europas stora länder alltför små för att kunna driva sina intressen globalt.
En stark ekonomi är även en del av säkerheten. Ju starkare ekonomi, desto bättre möjligheter har EU att försvara demokratin genom att till exempel bekämpa Rysslands militära operationer och Kinas maktsträvan. EU har en central roll i att påverka och främja mänskliga rättigheter, jämlikhet och demokrati.
Samlingspartiet vill göra EU till en stark och global aktör. EU behöver kunna stärka medlemsstaternas säkerhet så att deras ekonomiska intressen säkerställs i den internationella konkurrensen. Det är viktigt att utvidga EU:s inre marknad. Vi behöver göra EU till en föregångare inom ren energi.
Det ligger i Finlands intresse att vi väljer kunniga och motiverade representanter till parlamentet så att de kan skaffa sig inflytande och använda det. Det är bara så som vi kan föra fram ett finländskt perspektiv i EU-parlamentet. Samlingspartiet är en del av Europeiska folkpartiet (EPP) som är parlamentets största och mest inflytelserika grupp.
1. Europas säkerhet behöver lyftas till en alldeles ny nivå
Finlands medlemskap i både Nato och EU stärker Finlands säkerhet betydligt. Det finländska tänkandet gällande total beredskap behöver främjas i hela EU. EU och dess medlemsstater behöver stärka sin försvarsförmåga betydligt, särskilt mot hotet från Ryssland.
Rysslands anfall mot Ukraina visade att säkerheten är något som vi i Europa behöver se med nya ögon. Det rör sig om militär beredskap, men mer globalt om samhällenas totala säkerhet. Stärkandet av försörjningsberedskapen omfattar inte bara säkerhets- och försvarspolitiken utan även till exempel energi- och livsmedelssäkerheten. Medan kriget pågår är det viktigaste att vi stödjer Ukraina. För EU är bekämpandet av terrorismen för sin del en fråga om både extern och intern säkerhet.
1.1 Ordentlig försvarsförmåga för både Ukraina och hela Europa. Nu.
EU:s handlings- och beslutsfattningsförmåga inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken behöver förbättras. Enskilda medlemsstater bör inte kunna hindra att man fattar beslut som är livsviktiga för unionen och dess medlemsstater. Vi behöver stärka EU:s förmåga och vilja att reagera på hotet som särskilt Ryssland utgör.
En gedigen och trovärdig produktion av försvarsmateriel och förmåga att regera snabbt är något som ökar både Finlands och hela Europas säkerhet och detta underlättar den säkerhetspolitiska ansvarsfördelningen mellan Europa och USA. Europeiska unionen och dess medlemsstater behöver kanalisera allt större resurser för säkerhet och försvar. Det finns även behov av att riva hindren för att privat kapital kan komma att användas inom produktionen av försvarsmateriel.
EU måste delta på ett betydligt sätt i återuppbyggnaden av Ukraina. Ukraina behöver även få en klar väg till EU-medlemskap. Ukraina behöver få stöd för uppfyllandet av villkoren för medlemskap. Ukraina bör beviljas medlemskap genast då landet är redo för det. Även ett Natomedlemskap utgör en del av Ukrainas framtid. Vi bör gå vidare med båda processerna så snabbt som möjligt.
I och med att EU utvidgas, växer även dess inflytande. Därför vill Samlingspartiet att dörren ska vara öppen för nya medlemsstater.En realistisk väg till EU-medlemskap ska inte enbart erbjudas till Ukraina utan även till länderna på västra Balkan, Moldavien och Georgien. Ett medlemskap är bara möjligt för länder som inte handlar fientligt mot Europa eller de västerländska värderingarna. Ett land som vill bli medlem av EU ska vara europeiskt till sina värderingar och handlingar.
EU och Nato ska samarbeta mer intensivt. Som medlem i Nato kan Finland aktivt främja denna fråga. Förutom EU-länderna är även Norge och Storbritannien som står utanför EU särskilt viktiga inom detta samarbete.
Vi bör förbättra EU:s förmåga att erbjuda krishjälp inte bara till sina egna medlemsstater utan även till partnerländerna. EU lyckades stödja Ukraina snabbt och effektivt efter att det ryska anfallet hade startat. EU måste handla minst lika snabbt och effektivt om någon medlemsstat skulle råka ut för en motsvarande kris.
Samlingspartiet vill främja en gemensam marknad för försvarsmateriel inom EU. Detta är en möjlighet även för den finländska industrin. Upphandlingsreglerna på försvar- och säkerhetsområdet måste verkställas mer effektivt och vi ska kräva en striktare övervakning av verkställandet från kommissionens sida. Samtidigt behöver vi beakta kraven på försörjningssäkerhet på ett mer omfattande sätt än vi gör nu.
Påskyndandet av den europeiska produktionen av försvarsmateriel är ett viktigt sätt att reagera på Europas säkerhetspolitiska utmaningar och även för att säkerställa ett tillräckligt stöd för Ukraina. EU behöver driva den europeiska vapenexportpolitiken och ökafinansieringen för forskning, utveckling och innovation för framtidens försvarsteknologier. Samlingspartiet stödjer upprättandet av ett försvarsråd för EU och ett uppdrag som kommissarie med inriktning på försvarsindustrin.
Användningen av den europeiska fredsfonden behöver stärkas för att stärka vapenhjälpen till Ukraina. Även Europeiska investeringsbankens mandat för finansiering av produktionen av försvarsmateriel bör utvidgas.
Kriget i Ukraina har visat hur viktigt det är att förflytta soldater och militär utrustning från ett land till ett annat. Det krävs fortfarande mycket arbete för den militära rörligheten inom Europa, bland annat en ökning av EU-finansiering för att främja saken. Samtidigt måste den europeiska trafikinfrastrukturen moderniseras så att den passar så bra som möjligt för militärt bruk.
Samlingspartiet är för att sanktionerna mot Ryssland ska förbli i kraft och att de utökas medan grunderna för sanktionerna, alltså Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina, fortgår. I denna fråga bör EU även uppmärksamma länder som stödjer och möjliggör Rysslands krigföringsförmåga, till exempel Iran.
VI VILL ATT:
- EU utvecklar en gemensam marknad för försvarsmateriel, att den europeiska vapen- och ammunitionsproduktionen utökas betydligt och att finansiering för forskning, utveckling och innovation kanaliseras till utvecklingen av försvarsteknologi.
- Enligt de initiativ som Samlingspartiet redan har tagit ska europeiska finansiella instrument användas i mer omfattande grad och mer effektivt för finansiering av produktionen av försvarsmateriel.
- Hindren för militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina ska rivas och stödet ska öka så att landet framgångsrikt kan avvärja det ryska anfallet. Ukraina är en del av den europeiska familjen och har, då villkoren uppfylls, en klar väg till EU- och Natomedlemskap.
- För att stärka EU:s gemensamma säkerhetspolitik och den europeiska produktionen av försvarsmateriel ska man upprätta en kommissionärsportfölj för försvarsindustrin och ett försvarsråd.
- EU satsar på kritiska försörjningsrutter, till exempel på järnvägsförbindelsen från norra Finland till Atlanten.
1.2 Yttre gränsen i skick och migration under kontroll
Ett EU med en åldrande befolkning behöver kunnande och idéer utifrån. Utbildade och företagsamma individer från resten av världen är välkomna i EU:s medlemsstater. Invandringen skavara kontrollerad och ske längs lagliga rutter. Liksom missbruket av det internationella asylsystemet utgör migration som är förknippad med brottslighet en växande risk för den interna stabiliteten och för den ekonomiska bärkraften i de europeiska samhällena.
En av grundtankarna inom EU är människornas fria rörlighet mellan medlemsstaterna. För att detta ska fungera behöver den yttre gränsen vara trovärdig och effektiv. Samlingspartiet stödjer stärkandet av EU:s yttre gränser och av gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex. Vi behöver effektivt kunna motstå den instrumentaliserade invandring Ryssland använder för fientligt hybridinflytande. EU:s asylförordning beaktar inte dessa nya hot tillräckligt. Det bör vara möjligt att tillfälligt avbryta asylansökningar vid EU:s yttre gränser om en fientlig part tar till migrationen för att underminera säkerheten i EU eller i dess enskilda medlemsstater.
Samlingspartiet stödjer tanken om att ansökan om asyl och internationellt skydd bör kunna ske i säkra tredje länder. EU behöver också erbjuda sina medlemsstater stöd i situationer där ursprungsländerna inte går med på att ta emot sina egna medborgare. En effektiv politik i fråga om behandling och repatriering minimerar frestelsen att nå Europa på farlig och dyr olaglig väg.
Medan asylpolitiken utvecklas behöver EU uppmuntra och stödja medlemsstaterna i rekryteringen av kunnig och utbildad arbetskraft.
VI KOMMER ATT ARBETA FÖR ATT FRÄMJA FÖLJANDE MÅL INOM EU:
- EU ska stärka gräns- och kustbevakningsbyrån Frontex vad gäller personalantal, utrustning och befogenheter, för att säkra den gemensamma yttre gränsen.
- Inom asylpolitiken ska EU och dess medlemsstater genomföra en reformhelhet med syfte att eliminera missbruket av asylsystemet som en kanal för allmän migration och säkerställa att biståndet kanaliseras till dem som verkligen är nödställda. Reglerna ska uppdateras så att det också finns tillräckliga metoder att avvärja hybridattacker.
- Det måste finnas olika kanaler och processer för invandrargrupper med olika grunder för att anlända. Den fria rörligheten för arbetskraft inom EU ska främjas och rekryteringen av utbildad personal från länder utanför EU ska underlättas.
1.3 Vi vill ökaka EU:s tyngd inom världspolitiken
EU måstevara en aktiv aktör, på samma sätt som USA, Kina och Indien. För att stärka sitt inflytande ska EU bland annat fatta fler beslut med kvalificerad majoritet, åtminstone i de utrikes- och säkerhetspolitiska frågor där övergången till beslut med kvalificerad majoritet inte kräver att grundfördragen ändras. Samlingspartiet utesluter inte heller helt att grundfördragen vid behov öppnas.
EU behöver samarbeta mer med demokratiska allierade. Förutom USA är till exempel Japan, Sydkorea, Kanada och Australien strategiskt viktiga länder och EU bör bygga en egen alliansrelation med dem. Hela den fria världen behöver sluta leden. Samlingspartiet anser att EU behöver sträva efter att agera enat i FN.
EU bör se till att det västerländska samhällets grundläggande värderingar, till exempel individuella friheter samt yttrandefrihet och jämlikhet, förverkligas inom unionen. Framför allt måste pressfriheten och rättsväsendets oberoende försvaras. Överträdelser av dessa principer måste medföra ekonomiska och juridiska konsekvenser för medlemsstaten med lägre tröskel än i nuläget.
EU ska kunna agera med en kraftigare röst i utrikespolitiska frågor, utan att en enda medlemsstat kan blockera beslutsfattandet helt och hållet. Vi behöver vara aktivare med att använda möjligheten att från fall till fall kringgå en enskild medlemsstat, särskilt i fråga om kampen mot den rysk aggressiviteten och att hjälpa Ukraina.
SAMLINGSPARTIET ARBETERAR AKTIVT FÖR ATT:
- EU ska alltmer till beslutsfattande med kvalificerad majoritet inom utrikes- och säkerhetspolitiken.
- Demokratiska länder ska stärka sitt samarbete i den globala konkurrensen mot det auktoritära öst. EU behöver spela en mer aktiv roll i detta.
- Unionen ska inta en hårdare hållning i fråga om kränkningar av rättsväsendets oberoende och pressfriheten i medlemsstaterna.
2 Den ekonomiska prestationsförmågan är hörnstenen för säkerhet och välbefinnande
När EU har en stark ekonomi kan unionen ingå strategiska partnerskap genom reglering, handels- och utvecklingspolitik. I framtiden är det särskilt viktigt att öka EU:s ekonomiska samarbete med länderna i Afrika. En inre marknad som fungerar effektivt är motorn för välfärd i Europa.
Samlingspartiet vill utvidga EU:s handelsavtal. Detta ger finländska företag en konkurrensfördel på exportmarknaden. EU:s inre marknad och handelsavtal bidrar till att företagen når ut på den globala marknaden och detta stärker européernas konkurrenskraft. En stark och växande ekonomi innebär att man värnar om säkerheten.
2.1 Den gemensamma europeiska marknaden ger enorma tillväxtmöjligheter
På EU:s inre marknad har butikerna ett brett utbud och de låga priserna är ett tecken på konkurrens. Den inre marknaden har också mängder med kvalificerade arbetstagare. Frihandeln skapar tillväxt och jobb för finländarna. Den fria rörligheten är viktig även med tanke på studiemöjligheter och till exempel turism.
Samlingspartiet handlar målmedvetet i fråga om politiken som rör den inre marknaden samt industri- och handelspolitiken, för att förbättra konkurrensvillkoren för europeiska företag. Regelverket måste luckras upp och vi ska främja rättvis konkurrens. Det är viktigt att tjänsternas inre marknade effektiviseras och att transportförbindelserna förbättras.
Vi behöver bättre EU-lagstiftning än vi har för närvarande om vi vill att den inre marknaden ska vara stark och fungerande. Vi måste göra mer omfattande konsekvensutredningar av de föreslagna bestämmelserna än vi gör i nuläget. Det är nödvändigt att alltid överväga noggrant om det går att uppnå samma eller tillräckligt bra resultat även på annat sätt än genom att stifta nya lagar. Den administrativa bördan måste lättas. Det gör vi genom att följa principen ”in med en bestämmelse, ut med en”. Reglerna ska vara förutsägbara och teknikneutrala.
Beslut ska fattas så människonära som möjligt. Regelverket får inte vara alltför detaljerat, utan istället ska vi ge utrymme för sunt förnuft och bättre praxis. Ett alltför detaljerat regelverk är en belastning, inte bara för företag utan även för till exempel kommuner.
Vi ska se till att EU-reglerna efterlevs. EU behöver bättre övervakning av bekämpningen av korruption och användningen av gemensamma medel samt efterlevnaden av reglerna för den inre marknaden. Överträdelseförfaranden måste inledas snabbare om EU:s regelverk inte genomförs på rätt sätt. Vi ska effektivt hindra upprättandet av hinder för den fria rörligheten för tjänster och varor.
EU bör kompensera för illojal konkurrens för de produktgrupper där priserna för koldioxidutsläpp i en produktionsmiljö som konkurrerar med EU är väsentligt lägre och utsläppspriserna har en betydande inverkan på valet av produktionsplats. Det är bäst att fortskrida genom förhandlingar och att vid behov förhandla hårt.
SAMLINGSPARTIETS MÅL:
- För att konsumenter och företag ska få största möjliga nytta av den inre marknaden vill vi effektivisera hur den fungerar.
- EU bör undvika onödigt detaljerad reglering och lätta på den överdrivna regelbördan.
- Konsekvensbedömningen av EU-lagstiftningen behöver förbättras så att regelbördan för företag och kommuner inte blir orimlig.
- EU bör satsa hårt på att förbättra transportförbindelserna för att främja ekonomisk tillväxt och fri rörlighet för personer och varor.
2.2 Vi tar tag i möjligheterna med kunnande och ny teknologi
Europa ska vara en del av nästa industriella revolution som kommer att vara baserad på digitalisering och ny teknologi. Automatisering och robotisering ger möjligheter till att öka produktiviteten för finländsk och europeisk arbetskraft och ger bättre förutsättningar för att lyckas i den globala konkurrensen. Framför allt krävs egna investeringar av företag för att kunna utnyttja dessa. EU kan skapa en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för företag.
EU har goda möjligheter att lyckas inom högteknologi och att producera produkter med högt mervärde för världsmarknaden. Finansieringen från EU ska i allt högre grad kanaliseras till stöd som finansierar kunnande, energiomställning, säkerhet, digitalisering, forskning och nya innovationer. Europa, och Finland som en del av det, har spetskompetens inom till exempel artificiell intelligens, chip- och kvantforskning, högpresterande datorsystem och hälsoteknologi. Vi behöver hålla i våra specialkompetenser och målmedvetet eftersträva tillväxt.
Samlingspartiet vill främja en digital inre marknad. EU börförbättra verksamhetsvillkoren för företag som erbjuder digitala tjänster och se till att finansieringsprogrammen för digitalisering, forskning och innovation inte bara stödjer unionens konkurrenskraft utan också möter samhälleliga utmaningar. EU ska vara en gynnsam miljö för att utveckla och använda artificiell intelligens. Här är det bättre att fortskrida genom förbättrad, snarare än kvantitativt ökad reglering.
Vi behöver säkerställa den starka roll som västerländska demokratier spelar i den digitala ekonomins standarder. EU bör främja mänskliga rättigheter som är relaterade till användningen av ny teknologi. Det innebär till exempel att värna om skyddet av människors integritet och ansvarsfull användning av deras uppgifter och att ta hand om systemsäkerheten.
VI DRIVER DESSA FRÅGOR:
- Europa ska utvecklas till en attraktiv miljö för etablering och tillväxt av företag som är verksamma inom teknologisektorn.
- Vi arbetar för att främja den digitala inre marknaden.
- Finansieringen för forskning och utveckling kanaliseras till ny teknologi.
2.3 Vi vill minska skadliga beroendeförhållanden, utan att äventyra frihandeln
EU bör främja en öppen och rättvis handelspolitik. Samlingspartiet vill att företag av alla storlekar ska ha möjlighet att vara verksamma och konkurrera på EU:s inre marknad. EU:s strategiska självförsörjning behöver stärkas. Strävan efter självförsörjning får ändå inte innebära att medlemsstaterna konkurrerar inbördes med hjälp av statsstöd eller att vi stänger dörrarna för resten av världen.
Kriserna och störningarna i de globala försörjningskedjorna under de senaste åren visar hur viktig det är med försörjningstrygghet och utveckling av den. Tillgången på och betydelsen av kritiska råvaror, förnödenheter, säker och ren mat, förmånlig och ren energi har blivit en del av samhällsdebatten.
I fråga om många kritiskt viktiga råvaror och komponenter är EU nästan helt beroende av import från auktoritära stater, särskilt Kina. EU bör säkerställa alternativa importrutter för mineraler och råvaror, utveckla gruvproduktionen inom Europa och skapa förutsättningar för att starta egen produktion av kritiskt viktiga komponenter. Detta gäller även för andra kritiskt viktiga förnödenheter, till exempel läkemedel och mikrochips.
USA är EU:s viktigaste handelspartner. Tillsammans utgör vi världens största ekonomiska zon. Det handels- och säkerhetspolitiska samarbetet med USA ger EU möjlighet att bättre bevaka sina intressen och värderingar i relation till stormaktskonkurrensen.
För EU är Kina en samarbetspartner, en konkurrent och en utmanare på systemnivå. För att uppnå en balanserad relation med Kina som även innebär reciprocitet behöver EU bevaka sina kommersiella intressen och hålla fast vid sina principer angående mänskliga rättigheter. För Kinas del bör man kräva att landet håller fast vid sina åtaganden och förbättrar öppenheten och transparensen på sin marknad.
HÄR ÄR LINJERNA FÖR HUR VI GÅR VIDARE:
- Europa måste åtgärda sin sårbarhet, särskilt i fråga om kritiskt viktiga råvaror och varor, men samtidigt måste vi även så långt som möjligt hålla fast vid principerna om frihandel.
- Vi behöver bygga upp den europeiska självförsörjningen och ett större oberoende, både genom egen produktion och genom att skapa alternativa leveransrutter.
2.4 Ja till eget ansvar, nej till moraliskt förfall inom ekonomin
Samlingspartiet anser att varje medlemsstat i första hand ska ta ansvar för sin egen ekonomi. Europa behöver övergå från ineffektiv stimulans och inkomstöverföringar till en tillväxtpolitik som är baserad på en stabil och kristålig ekonomisk och monetär union. Ekonomisk hållbarhet krävs för att Europa ska lyckas i den globala konkurrensen och för att Europa ska kunna erbjuda sina medborgare ett växande välstånd. De viktigaste problemen för den ekonomiska och monetära unionen är överskuldsättning, bristande marknadsdisciplin och den ödesdigra kopplingen mellan medlemsstater och banker. Dessa problem måste lösas.
Samlingspartiets linje är att varje medlemsstat ska ta primärt ansvar för sin egna ekonomiska politiken och för den egna ekonomins hållbarhet. Medlemsstaterna behöver ha ett intresse av att förvalta de egna offentliga finanserna på ett ansvarsfullt sätt. Eventuellt ekonomiskt stöd ska alltid vara strikt villkorat.
Vi bör återupprätta principen i grundfördraget om att EU och dess medlemsstater inte åtar sig att ansvara för enskilda medlemsstaters finansiella åtaganden. Europeiska stabilitetsmekanismen behöver utvecklas mer, i samma riktning som Europeiska valutafonden. Riskvikterna för statsobligationer behöver föras tillbaka till solvensberäkningen för banker.
Samlingspartiet stödjer inte en stimulanspolitik som ökar skuldbördan, varken genom gemensamma skulder eller utveckling av unionen i riktning mot en union för inkomstöverföringar. Alla dessa åtgärder har en negativ inverkan på den ekonomiska tillväxten. I stället kräver vi arrangemang där samma instans har ansvaret för och kontrollen över skulden och inte delas. Detta leder till ett moraliskt förfall och ökar risken för överskuldsättning.
EU:s budget och andra styrmedel måste kopplas till åtgärder och strukturella reformer som främjar medlemsstaternas konkurrenskraft och ekonomiska tillväxt. Utgångspunkten bör vara att stöd som främjar ekonomisk tillväxt med tiden blir onödiga. I den förändrade situationen i världen behöver vi fästa särskild uppmärksamhet vid utvecklingen av ekonomin och vitaliteten i EU:s östra gränsområden.
SAMLINGSPARTIET FÖRESLÅR DETTA:
- Vi behöver återställa trovärdigheten i principen om ”no bailout” (inga räddningsaktioner). Samlingspartiet stödjer inte någon union för inkomstöverföringar eller ökning av den ekonomiska solidariteten.
- Vi måste återgå till marknadsdisciplin och möjliggöra omstrukturering av staternas skulder.
- Stöd som kanaliseras till regionerna måste beakta till exempel krigseffekter bättre än de gör i nuläget. Regioner som drabbats mest av krigets effekter behöver få starkare stöd, se till exempel östra Finland.
3 Vi värderar en hållbar europeisk livsstil
Samlingspartiet vill bygga den europeiska välfärden i enlighet med principerna för hållbar utveckling. Det innebär ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Europeiska företag är framgångsrika på världsmarknaden när man i EU slutar fokusera på stödpolitik och i stället koncentrerar sig på att skapa en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö. Vi får möjlighet att locka tillbaka processindustrin, som förbrukar mycket energi, till Europa och Finland om vi bygger ut och investerar i ren energi.
3.1 Ja till lönsamt jordbruk och hållbart nyttjande av skogen
Samlingspartiet stödjer reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken i enlighet med principerna om ekonomiskt hållbart jordbruk och hållbart utnyttjande av naturresurser. I fråga om miljöpolitiska initiativ bör medlemsstaterna ha stort utrymme att genomföra lösningarna på det sätt som de anser vara bäst. Samlingspartiet litar på att finländska skogsägare har förmåga och vilja att ta hand väl om sina skogar.
Vi vill säkerställa att en hållbart användning av våra skogar, som tar hänsyn till hela värdekedjan, förblir en livskraftig näring. Till exempel stödjer vi inte en ökning av kommissionens beslutanderätt i fråga om hur skogen får användas i Finland. I den här frågan har Finland mer sakkunskap än många andra länder.
I stället för förbud och ingående reglering måste vi ta fram incitament för jordbrukare. Vi behöver göra EU till en världsledande aktör inom jordbruk med moderna metoder. På så sätt förbättrar vi skörden och minskar miljöbelastningen. Vi behöver säkra och den finländska livsmedelsproduktionen i synnerhet och den europeiska i största allmänhet, och främja dess konkurrenskraft.
SÅ HÄR SER VI DET:
- I fråga om EU:s skogspolitik försvarar vi nationell beslutanderätt och diskretion och respekterar privat äganderätt.
- Systemet för jordbruksstöd behöver utvecklas i en riktning där mer vikt läggs på produktionseffektivitet, miljömässig hållbarhet och förbättrad konkurrenskraft än vi gör i nuläget.
3.2 Gör Europa till en stormakt för ren energi
Energiomställningen är en möjlighet för Europa. Med hjälp av ren energi kan vi inte bara höja medborgarnas levnadsstandard, utan också minska utsläppen. Detta är också det mest effektiva sättet att bekämpa klimatförändringarna i världen. För att ta oss vidare i detta behöver vi investera i kunnande, forskning, innovationer och därmed i lösningar för ren energi.
Europeiska företag spelar en nyckelroll i produktionen av ren energi och kampen mot klimatförändringarna. Samlingspartiet vill att EU ska vara en ypperlig och konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för att skapa nya innovationer som minskar Europas koldioxidavtryck och ökar dess koldioxidhandavtryck.
Europa behöver så snabbt som möjligt och fullständigt frigöra sig från rysk fossil energi. Frigörelsen ger EU möjlighet att påskynda övergången till rena energilösningar. Detta är även nödvändigt av säkerhetspolitiska skäl. EU får inte längre driva in i beroendeförhållanden som kan skada medlemsstaterna. Omställningen till en mer hållbar ekonomi får inte ske på bekostnad av energitryggheten. EU och dess medlemsstater måste ageraför att garantera tillräckligt med energi och ett rimligt pris på el.
Medlemsstaterna bör slutföra energiunionen genom att investera i bra överföringsförbindelser och elnät i Europa och åtgärda problemen på den inre marknaden för energi. För att förbättra sin energisäkerhet behöver EU ta fram en gemensam gasupphandling och bygga gemensamma lager. EU behöver begränsa sitt växande beroende av att importera nödvändiga basmaterial för produktion av ren energi och komponenter som behövs för solpaneler, vindkraftverk och batterilagring.
Vi behöver kärnkraften som en del av det europeiska systemet för ren energi, utan konstgjorda begränsningar. Europa ska vara föregångare inom investeringar i och forskning angående små modulära reaktorer (SMR) eller andra nya tillämpningsalternativ för säker och pålitlig kärnkraft. EU:s finansieringsprogram för forskning och innovation ska stödja unionens konkurrenskraft och svara på samhälleliga utmaningar.
SAMLINGSPARTIET VILL BLAND ANNAT DRIVA DESSA FRÅGOR:
- EU bör investera i bra elöverföringsförbindelser och åtgärda problemen på den inre marknaden för energi.
- I EU bör kärnkraften permanent klassificeras som en ren energikälla i klassificeringssystemet för hållbar ekonomi.
- Vi bör sluta använda rysk fossil energi på EU-nivå så snart som möjligt.
3.3 Förlusten av biologisk mångfald samt klimatförändringarna är en gemensam fiende
Vi måste säkra den biologiska mångfalden och bekämpa förlusten av den. I kampen mot förlust av den biologiska mångfalden är det värt att använda marknaden, eftersom det bästa sättet att säkra mångfalden är genom incitament, inte genom centralstyrd reglering.
Samlingspartiet stödjer främjandet av bio- och cirkulär ekonomi.Det innebär till exempel att vi vill minska beroendet av fossila råvaror och att vi vill spara på naturresurser genom att ta hänsyn till hela livscykeln för och miljöeffekterna av tillverkade produkter.
Vi behöver minska på klimatutsläppen. Vi behöver påskynda åtgärderna för att göra Europa koldioxidneutralt senast 2050 och vi behöver åta oss att uppnå milstolpar som stödjer detta mål. Det är värt att fokusera på själva målet i stället för att mikrohantera metoderna.
EU:s energi-, klimat- och miljölagstiftning bör ge medlemsstaterna tillräcklig flexibilitet så att de kan uppnå det önskade slutresultatet på det sätt de själva anser vara bäst. De mest effektiva metoderna kan variera då man strävar efter minskningar av utsläppen. Därför behöver det vara möjligt att få nationellt och tekniskt handlingsutrymme för att nå dessa mål. EU bör inte centralstyrt välja vinnare på marknaden.
Det får inte följa av att industriutsläppen minskas att det blir lönsamt för företag att flytta produktionen utanför EU. Utsläppspriserna bör gälla både för produktionsanläggningar inom EU och för import från länder utanför EU. I framtiden behöver tjänster och produkter som produceras på ett hållbart sätt i Europa vara mer överkomliga för konsumenterna än varor som transporteras långväga och har producerats med föroreningar och är avsedda för kortvarig konsumtion.
VI STÅR FÖR DESSA MÅL:
- Inom EU ska effektiviteten i användningen av råvaror maximeras med hjälp av den cirkulära ekonomin.
- Utsläppen från den industriella produktionen inom EU ska minskas, samtidigt som vi vill säkerställa att stater utanför EU och mer förorenande produktionsanläggningar inte får en orimlig konkurrensfördel.
- För att minska klimatutsläppen behöver det vara möjligt att använda de mest effektiva medlen och ha ett tillräckligt nationellt handlingsutrymme, i stället för detaljerad reglering.