Sarkomaa: Sote-ratkaisulla haetaan suomalaisten parasta ja tasavertaisia palveluja
Julkaistu:
Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää syntynyttä sote-sopua välttämättömänä vastuunkantona, jotta Suomen historiallisen vaikeassa talous- ja työllisyystilanteessa päästään eteenpäin.
”Kokoomus on sitoutunut siihen, että ihmisille tärkeä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tehdään tällä eduskuntakaudella. Sote on kauden keskeisimpiä uudistuksia ja sitä on vietävä päättäväisesti eteenpäin. Nyt tehty ratkaisu on askel eteenpäin ja antaa puitteen sote-uudistuksen onnistumiseksi, siten että hallitusohjelman tavoitteet terveyserojen kaventamisesta ja laadukkaista sekä kustannustehokkaista palveluista toteutuvat”, alleviivaa kansanedustaja ja sosiaali- ja terveyspolitiikasta eduskuntaryhmässään vastaava Sari Sarkomaa.
Kokoomuksen eduskuntaryhmä pitää hyvänä, että ratkaisu sisältää yhteisen päätöksen valinnanvapauslainsäädännöstä.
”Sote-uudistuksen päätehtävä on vahvistaa peruspalveluja ja valinnanvapauden lisääminen vastaa juuri tähän tavoitteeseen.” Ihmiset saavat valita julkisen vallan asettamissa puitteissa itselleen sopivan palvelun, ja raha seuraa ihmisen valinnan mukana. Valinnanvapausmallissa palvelujen järjestämisvastuu kuuluu tiukasti julkiselle vallalle. Terveyserot Suomessa johtuvat siitä, että terveyskeskukseen joutuu jonottamaan usein aivan liian pitkään. Terveyskeskusjonoissa olevat lapsiperheet, eläkeläiset ja työttömät ovat tasa-arvoisen terveyspolitiikan irvikuva.
“Uudistuksessa otetaan käyttöön vaikuttavia uusia keinoja, joilla ripeästi mahdollistetaan tasa-arvoinen pääsy perusterveydenhuollon piiriin”, Sarkomaa sanoo.
Valinnanvapauslailla korvataan osittain raskasta kilpailuttamismenettelyä ja mahdollistetaan se, että peruspalveluja tuotetaan ihmisen näkökulmasta eikä järjestelmän.
”Ihmisen oma valinta on inhimillinen ja ketterä tapa vauhdittaa uudistumista ja parempia ihmisiä lähellä olevia palveluja. Uudet innovaatiot syntyvät potilasrajapinnalla. Viisasta on myös muistaa, että ihmiset tekevät palveluiden laadun eli ilman henkilöstön asiantuntemusta sekä sitouttamista ei uudistus onnistu”, Sarkomaa muistuttaa.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä päätetty sote-aluejako ei ole tasavertaisten ja kustannustehokkaasti tuotettujen sosiaali- ja terveyspalveluiden kannalta kestävin, mutta eduskuntaryhmä korostaa, että valittu ratkaisu tuo lisäkertoimia jatkovalmistelulle niin yhdenvertaisten palveluiden kuin perustuslain ja hallinnon selkeyden näkökulmasta. Valmistelua on jatkettava pitämällä katse tiukasti palveluiden parantamisessa.
Eduskuntaryhmän mielestä uusille sote-alueille tulee määritellä tarkat kriteerit, joita niiden on noudatettava. Jos kyky tuottaa laadukkaita ja kustannustehokkaita palveluita ei riitä, on alueen silloin yhdistyttävä toiseen, jotta sillä olisi leveämmät hartiat huolehtia palveluista. Sarkomaan muistuttaa, että ratkaisussa on oltava perälautakriteeri, joka tarkoittaa sitä, että suurempiin alueisiin siirrytään asteittain, jos alueiden sote-kantokyky ei riitä.