Sirpa Pietikäinen: Moderni orjuus on todellisuutta myös Euroopassa
Julkaistu:
Toisin kuin historiankirjoista voisi usein päätellä, orjuus ei loppunut 1800-luvulla, kun orjakauppa vaiheittain kiellettiin. Maailmassa on edelleen orjuutta, joka on vain saanut uusia muotoja. Nykypäivän orjuus voi olla esimerkiksi pakkotyötä, ihmisten hyväksikäyttöä prostituutiossa tai kaupallisen seksin alalla, seksiorjuutta, pakkoavioliittoja, lapsikauppaa, elinkauppaa tai hyväksikäyttöä rikollisessa toiminnassa.
Tänään vietetään kansainvälistä ihmiskaupan päivää. Ihmiskauppa ei ole mikään kaukainen asia, vaan se koskettaa voimakkaasti myös Euroopan unionia ja Suomea. Ihmiskauppa vaikuttaa melkein jokaiseen maahan joko ihmiskaupan lähtö-, läpikulku- tai kohdemaana.
EU:ssa tunnistetaan vuosittain tuhansia ihmiskaupan uhreja. Vuonna 2021 yli 3000 ihmiskauppaan syyllistynyttä rikollista pidätettiin. Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Todellisen uhrimäärän on arvioitu olevan vähintään viisin-, ja jopa kymmenkertainen tunnistettuihin tapauksiin verrattuna. Myös maailmanlaajuisesti valtiot havaitsevat ja tilastoivat enemmän uhreja ja tuomitsevat ihmiskauppiaita enemmän kuin koskaan ennen.
“Liian moni ihmiskaupan uhri on yhä näkymätön”
Ihmiskaupan kasvot tulevat näkyviksi Euroopassa esimerkiksi eurooppalaisissa bordelleissa, ilmaiseksi teetätettävässä kotitaloustyössä, puoli-ilmaisessa maataloustyössä tai vaikkapa Suomessa toimivissa nepalilaisissa ravintoloissa, jotka ovat teettäneet ilmaista työtä.
Kyse ei myöskään ole ainoastaan kolmansien maiden kansalaisista, vaan myös EU-kansalainen voi joutua ihmiskaupan uhriksi. Europolin mukaan EU-viranomaiset ovat havainneet EU:n sisäisten ihmiskaupan uhrien määrän jatkuvasti kasvavan. Viranomaisilla on kuitenkin myös usein hankaluuksia ylipäätään tunnistaa tilanteita ihmiskaupaksi.
Muun muassa näistä syistä unionissa aloitettiin tänä keväänä ihmiskaupan ehkäisemistä ja torjumista sekä ihmiskaupan uhrien suojelemista koskevan direktiivin uudistaminen. Liian moni ihmiskaupan uhri on yhä näkymätön, ja riski päätyä orjuuteen rinnastettavaan tilanteeseen on liian monessa EU-jäsenmaassa kasvanut. Viimeisin surullinen esimerkki on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, jota paenneet siviilit, erityisesti naiset ja lapset, ovat todistetusti joutuneet ihmiskauppiaiden kynsiin ja hyväksikäytön uhriksi EU:hun saavuttuaan.
“Eurooppalaisiin arvoihin kuuluu heikommasta välittäminen ja vastuunkantaminen”
EU-lainsäädännössä onkin vielä tekemistä: tänä päivänä ihmiskaupan uhri ei esimerkiksi useinkaan saa pysyvää oleskelulupaa Euroopan alueella, vaan hänet palautetaan kotimaahansa selvittämättä kunnolla ihmisen tilannetta. Erilaisen kunniakäsityksen vuoksi uhrin alttius ihmiskauppaan voi kasvaa palautuksen jälkeen, ja monet Euroopasta palautetut uhrit päätyvät usein entistä kurjempiin oloihin. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat naiset ja lapset.
Eurooppalaisiin arvoihin kuuluu heikommasta välittäminen ja vastuunkantaminen. Meidän tulisikin kehittää yleiseurooppalaista toimenpanoa vahvistavia mekanismeja, joilla suojataan hädänalaisessa tilassa olevia ihmisiä, ja lisätä Euroopan sisäistä viranomaisyhteistyötä niin, että haavoittuvassa tilanteessa olevalle uhrille taataan turvapaikka unionin alueella.
Ihmiskaupan torjunnassa, kuten kaikilla politiikan alueilla ylipäätään, meitä sitovat paitsi kansainväliset normit ja sopimukset myös eettiset normit ja yleisinhimillisyys. Vaikka ihminen ei ole jonkun tietyn maan kansalainen, hän on silti ihminen, jolle kuuluvat ihmisoikeudet.
“Ihmiskauppa on tällä hetkellä tuottelias bisnes”
Parantaaksemme ihmiskaupan uhreiksi joutuneiden tilannetta meidän on sitouduttava ihmisoikeuksien täysimittaiseen kunnioittamiseen ja toteuttamiseen: takaamme aivan jokaiselle ihmiselle ihmisarvoisen elämän. Se ei tarkoita ainoastaan syrjimättömyyden periaatteen passiivista kunnioittamista, vaan vaatii myös aktiivista toimintaa niiden esteiden ja käytäntöjen poistamiseksi, jotka tosiasiallisesti riistävät joiltakin ihmisiltä ihmisoikeudet ja ihmisarvoisen elämän. Kaikilla puolueilla ja politiikassa ylipäätään tulee olla tämä yleismaailmallinen velvoite. Tätä periaatetta toivon hartaasti myös Suomen hallituksen ja jokaisen ministerin noudattavan.
Olemme kaikki vähemmistöjä suhteessa muihin. Jos emme pidä huolta ihmisoikeuksien noudattamisen perusperiaatteista ja oikeusvaltiosta, meille itsellemmekin voi jossain vaiheessa käydä huonosti.
Ihmiskauppa on tällä hetkellä tuottelias bisnes. Ihmiskauppiaiden arvioidaan takovan vuosittain maailmanlaajuisesti noin 29 miljardin euron voitot. Tämän on loputtava paremmalla lainsäädännöllä, yhteisellä toiminnalla ja vahvistetulla ihmisoikeuksien kunnioittamisella EU:ssa.
Kirjoittaja on kokoomuksen europarlamentaarikko.