Sirpa Pietikäinen: ”Turvallisuus on tärkeintä EU:n tulevaisuudessa”
Julkaistu:
Yhteisen yhteiskuntajärjestelmän tärkein tehtävä on taata ihmisten turvallisuus ja varjella sitä sekä parantaa kansalaisten elinoloja. Euroopan unioni on nyt ja tulevaisuudessa Suomen tärkein turvallisuusrakenne.
Turvallisuus on paljon muutakin kuin puolustuspolitiikkaa. Se on laajaa ja yhteistä sosiaalista liimaa. Siinä sekä julkiset järjestelmät että kansalaisyhteiskunta toimivat yhdessä, hallitsevat ja estävät konflikteja ja rakentavat yhteistä luottamusta, jonka avulla pärjäämme rankastikin muuttuvassa maailmassa.
Turvallisuus täytyy siksi nähdä laajana ilmiönä, joka koostuu monista eri osista.
Talousturvallisuus
EU on talousyhteisö, mutta ei ainoastaan sitä. Se on myös rauhanprojekti ja yhä selvemmin turvallisuusunioni. EU:n esi-isä Euroopan hiili- ja teräsyhteisö perustettiin 1950-luvulla pysäyttämään Euroopan väkivaltaisten konfliktien kierrettä. Ajateltiin, että taloudellisesti toisistaan riippuvaiset maat eivät haluaisi varta vasten tuhota toisiaan. Ajatus oli erinomainen – ja toimiva.
Talous on mitä suurimmissa määrin turvallisuutta. Siksi meidän täytyy käyttää rahamme viisaasti. Silloin, kun rahasta on pulaa, se on käytettävä kohteisiin, jotka edistävät kestävää taloutta ja sen kasvua. Siksi esimerkiksi tuet fossiilisille polttoaineille tulee lopettaa – niihin panostaminen heikentää kokonaisturvallisuuttamme ja hukkaa rahojamme. Sen sijaan rahat tulisi ohjata uusiin menestyviin teollisuudenaloihin, kuten vetyteollisuuteen, rakennusten energiatehokkuuteen ja terveysteknologian kehittämiseen sekä koulutukseen ja hyvinvointiin. Talouden EU-ohjausjaksoa on kehitettävä niin, että emme heitä rahaa hukkaan ja aiheuta sillä haittaa, vaan tarkastelemme jokaisen menoerän taloudellista, sosiaalista ja ympäristöllistä kestävyyttä. Sitä, mihin EU-budjetti ja kansalliset rahat käytetään.
Ruoka- ja terveysturvallisuus
Ihmisten terveys ja luonnon hyvinvointi, ruoka- ja terveysturvallisuus ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Tämä vaatii niin kutsutun planetaarisen terveyden näkökulmaa. Näin voimme taata sekä ympäristön tuomat terveyshyödyt että ennaltaehkäistä sieltä tulevat haitat, kuten vaikkapa lisääntyvän kemikalisaation tai huonon kaupunki-ilman tai hormonihäirikköjen aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat.
Tarvitsemme ruoantuotantoon riittävää omavaraisuutta, joka tasapainottaa vastoinkäymisiä myös kriisitilanteissa. Esimerkiksi lannoitteidensaanti kolmansista maista voisi kriisissä täysin tyrehtyä – siksi luomuviljelyn osuutta täytyy kasvattaa, jotta olisimme aidosti omavaraisempia.
Elämme kemikaalien ja monien haitallisten aineiden ympäröiminä joka päivä. Antibioottiresistanssi on hiljainen pandemia, joka jatkaa leviämistään. Koronaviruspandemia muistutti kipeästi siitä, kuinka elämme jatkuvassa yhteydessä luonnon kanssa. Meidän täytyy varjella luontoa, ei tuhota sitä. Hyvän terveyden edistäminen vaatii enemmän luontoa: silloin me ihmiset voimme paremmin ja esimerkiksi allergioita tai astmaa on vähemmän.
Eurooppa on kaukana lääkeomavaraisuudesta. Olemme lääkkeissä ja lääkinnällisissä välineissä riippuvaisia kahdesta jättiläisestä, Kiinasta ja Intiasta. Jos lääketehtaiden toiminta näissä maissa vaarantuisi tai toimitusvirrat tyrehtyisivät, näistä lääkkeistä riippuvaisten eurooppalaisten terveys olisi vaarassa. Monen kohdalla kyseessä voi todella olla elämän ja kuoleman kysymys. Riittävät terveydenhuollon palvelut ja hoito täytyy taata myös kriisioloissa.
Digiturvallisuus ja informaatioteknologia
Eurooppalaiset yhteiskunnat polarisoituvat ja ihmisryhmät etääntyvät toisistaan. Dis- ja misinformaatio leviävät hallitsemattomasti verkkoalustoilla, eikä virheellisen tiedon oikaiseminen ole läheskään yhtä helppoa kuin valheellisen tiedon levittäminen. Itse asiassa se on lähes mahdotonta. Kaikki tämä on omiaan kylvämään epäluottamusta ja lisäämään konfliktien riskiä.
Meillä on ympärillämme tahoja, jotka hyödyntävät digitaalista siirtymää väärin hybridivaikuttamisen keinoin. Digi on ystävä ja mahdollisuus, mutta se voi myös olla uhka. Siksi uusia teknologioita on säädeltävä harkitusti mutta tarpeeksi, jotta digi ei karkaa rengistä isännäksi.
Ilmasto- ja ympäristöturvallisuus ja resurssiturvallisuus
Ilmastonmuutos etenee ja luonnon monimuotoisuus heikkenee. Se vaikuttaa negatiivisesti monen elinkeinon elinvoimaisuuteen ja luo yksilöiden elämään epävarmuutta. Se johtaa myös esimerkiksi ilmastopakolaisuuteen, joka voimistaa pakolaisvirtoja ja voi aiheuttaa levottomuutta yhteiskunnassa. Jos emme onnistu vastaamaan ilmastonmuutokseen tarvittavalla tavalla, sen aiheuttamat kustannukset voivat olla monikymmenkertaiset tämänhetkisiin kuluihin verrattuna. Tämä tuhoaa kaiken pohjaa, eli talouden turvallisuutta.
Biodiversiteetin heikkeneminen pitää pysäyttää ja saattaa se riittävälle tasolle. Samaan aikaan tarvitsemme riittävästi raaka-aineita ja raaka-aineomavaraisuutta. Eurooppa on maailman eniten tuontiraaka-aineista riippuvainen alue. Siksi meidän pitää panostaa kiertotalouteen ja käyttää harvat resurssimme loppuun saakka täällä, taloudellisesti ja ekologisesti.
Kansalaisten turvallisuus ja hyvinvointi
Epäluottamus yhteiskunnissa lisääntyy. Samalla tavalla kuin ihmiset etääntyvät toisistaan, myös monenkeskinen yhteistyö maailman valtioiden välillä rakoilee, vaikka tarvitsisimme sitä aiempaa enemmän.
Kansalaisten hyvinvointi ja yhteistyö, sosiaalisen liiman säilyttäminen, on aliarvioiduin turvallisuuden osa - jos meiltä puuttuu kyky ratkoa asioita yhdessä, kaikki muut turvallisuuden palat romahtavat. Niitä ei voi luoda, jos yhteistyötä ei ole.
Vastuullinen ja reilu sosiaalipolitiikka edistää luottamusta yhteiskuntaan. Huonosti toteutettuna ja epätasa-arvoisena se taas luo epäreiluuden tunnetta, jännitteitä ja vastakkainasettelua. Syrjäytymisen lisääntyminen ja yhteiskunnan ulkopuolelle tippuminen rapauttavat yhteistä turvallisuuttamme.
Eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistäminen
Kaikki nämä elementit liittyvät laajaan turvallisuuden käsitteeseen. Niistä on pidettävä huolta yhtä voimakkaasti kuin turvallisuuden sotilaallisesta puolesta. Strateginen omavaraisuus, joka koostuu kaikista näistä elementeistä, on kasvava turvallisuuskonsepti.
Maailmanpoliittinen tilanne, uhkaava rajanaapurimme, sota Euroopan kamaralla, Yhdysvaltain ennustamattomuus kumppanina ja kiihtyvät väkivaltaiset konfliktit yhdessä ympäristökriisien kanssa edellyttävät vahvaa ja laajaa turvallisuusajattelua.
Myös sotilaallisen turvallisuusyhteistyön vahvistaminen EU:ssa, aseistuksessa, kehittyvässä tuotannossa ja yhteisissä nopean toiminnan joukoissa on välttämättömyys, jolla voimme suojella kansalaisiamme yllättävissäkin sotilaallisissa kriiseissä. Unioni on vahva ääni, jolla on edellytys olla tasapainottava ja rakentava kumppani rauhan ja sovittelumekanismien edistämisessä jo ennen, kuin pinnan alla kuplivat konfliktit räjähtävät väkivallaksi ja pitkiksi kriiseiksi.
Kirjoittaja Sirpa Pietikäinen on kokoomuksen eurovaaliehdokas ja europarlamentaarikko.