Suositukset tilaisuuksien järjestämisestä 2021
Julkaistu:
Vaalityötä voi tehdä poikkeusaikana! - seuraathan alueellisia rajoituksia
Puolue suosittaa koronaturvallista kampanjointia
Koronatilanne vaihtelee merkittävästi ympäri Suomen. Osassa Suomea on voitu aloittaa jo toritilaisuudet, toisaalla Suomessa joudutaan noudattamaan todennäköisesti hyvin tiukkoja rajoituksia koko kampanjan ajan. Kannustamme vaalityöhön, mutta korostamme alueellisten määräysten seuraamista ja noudattamista.
Kaikilla alueilla tulee noudattaa voimassa olevia viranomaismääräyksiä. Viranomaisten määräykset ovat ensisijaiset verrattuna puolueen ohjeisiin.
Puoluejohdon kiertämisessä noudatetaan alueellisia rajoituksia ja tilaisuudet järjestetään fyysisesti alueen tilanteen niin salliessa. Puoluejohdon kiertäminen koordinoidaan piiritoimistolta.
Parhaita vinkkejä kampanjointiin löydät seuraamalla kokoomusyhdistyksiä somessa. Ympäri Suomen tehdään loistavaa ja kekseliästä kampanjointia koronatilanne huomioiden.
Oman alueesi viranomaisohjeet voit tarkastaa paikalliselta aluehallintovirastolta: https://www.avi.fi/web/avi/aluehallintovirastot
Lisätietoa koronatilanteesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Tarkempia ohjeita kampanjoinnista löytyy yhdistyskirjeessä 18.5.2021
Hallituksen kokoukset
Ohjeita hallituksen etäkokoukseen löytyy puolueen verkkosivuilta: https://www.kokoomus.fi/tukea-yhdistysten-etatyoskentelyyn/
Sääntömääräiset kokoukset
Laki väliaikaisesta poikkeamisesta osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, yhdistyslaista ja eräistä muista yhteisölaeista covid-19-epidemian leviämisen rajoittamiseksi
Lain tiivistelmä
Väliaikaista lakia on päätetty jatkaa 3.10.2020 alkaen. Laki on voimassa 30.6.2021 saakka. Laki sallii sääntömääräisten kokousten järjestämisen etäyhteyttä käyttäen, vaikka säännöt eivät tätä sallisi ja yhdistyksellä ei ole päätettyä äänestys- ja vaalijärjestystä. Kokouksen etäyhteyden käyttö on kunkin yhdistyksen hallituksen päätettävissä oleva asia. Etäyhteyttä pidettyyn kokoukseen voidaan velvoittaa ennakkoilmoittautuminen. Laissa annetaan mahdollisuus myös sääntömääräisen kokouksen pitämiseen valtuutuksen saaneita asiamiehiä käyttäen. Kokoukset tulee pitää sääntöjen määräämässä määräajassa.
Puolueen suositukset
Puolue ei suosita nykyistä laajempien valtuutuksien antamista jäsenten asiamiehille/kokousedustajille. Puolue ei tule ohjeistamaan tätä asiaa.
Suosituksia sääntömääräisen etäkokouksen järjestämiseksi
Mikäli kokous päätetään pitää etäyhteyttä käyttäen, ohessa on suosituksia kokouksen pitämiselle.
Huomaattehan että mikäli kokouksessa on odotettavissa henkilövaaleja ja/tai äänestyksiä suljetuin lipuin, suositamme ettei kokousta pidetä etäyhteyttä käyttäen.
Mikäli yhdistys päättää pitää kokouksen etäyhteyttä käyttäen ja kokouksessa on henkilövaalit, yhdistyksen tulee huolehtia vaalisalisuuden säilymisestä parhaalla mahdollisella tavalla.
Hallituksen tehtävät ennen yleistä kokousta
Hallitus kutsuu sääntömääräisen kokouksen koolle ja määrää kokouksen ajan, paikan ja muodon (valitsee käytettävän teknisen välineen)
*Kutsu toimitetaan määräajassa. Suosittelemme ottamaan käyttöön ennakkoilmoittautumisen varsinkin suurissa kokouksissa jäsenmaksujen tarkistamisen vuoksi. Viimeinen mahdollinen päivä ilmoittautua kokoukseen voi olla enintään kaksi viikkoa ennen kokousta, mutta aika suositellaan jätettävän mahdollisimman lyhyeksi eli sellaiseksi, kuin yhdistys arvioi menevän jäsenmaksujen maksamisen tarkastamiseen. Useissa yhdistyksissä tämä onnistunee yhdessä tai kahdessa päivässä. Normaaliin kutsun määräaikaan (säännöissä mainittu kokouskutsuaika) lisätään tämä aika, jonka hallitus on päättänyt varata ennakkoilmoittautumisen viimeisen päivän ja kokouksen väliseksi ajaksi. Esimerkki: Normaali säännöissä mainittu kokouskutsun määräaika on 1 vko, hallitus on päättänyt viimeisen ilmoittautumispäivän olevan 2 päivää ennen kokousta => Kutsu lähetetään 9 vrk ennen kokousta ja kokoukseen tulee ilmoittautua viimeistään 2 vrk ennen kokousta.
*Kokouksen muotoa valitessa tulee arvioida mitä välinettä jäsenistön on todennäköisimmin mahdollista käyttää. Yksi mahdollinen väline on Teams. Olisi hyvä valita järjestelmä, jossa on mahdollisuus kuva- ja ääniyhteyteen. Suuremmissa kokouksissa on hyvä olla mahdollisuus myös kirjoitustoimintoon esimerkiksi puheenvuoropyyntöjä varten.
*Kutsun yhteydessä tulee toimittaa tarkat ohjeet kokouksen teknisen järjestelmän käytöstä. Kutsuun on hyvä laittaa ohjeet ja yhteystiedot keneen voi olla yhteydessä ennen kokousta yhteyden ja käytön varmistamiseksi. Hallituksen tulee varmistua, että jokainen kokoukseen oikeutettu voi myös tosiasiallisesti osallistua kokoukseen.
hallitus käsittelee hallituksen kokouksessa esiteltävät asiat ja esittää niitä varsinaiselle kokoukselle
Huomaattehan tehdä kaikki valmistelevat toimet hyvissä ajoin. Kokouksessa käsiteltävät liitteet on hyvä lähettää kokouskutsun yhteydessä sujuvan kokouksen varmistamiseksi.
Huomioitavia asioita:
*äänioikeus on jäsenmaksunsa maksaneilla jäsenillä. Jäsenmaksujen tarkistamiseen on hyvä varata pieni määräaika ennen kokousta.
*kokouksen aikana on syytä olla nimettynä tekninen tukihenkilö
*kokouksen aluksi tulee todentaa selvästi ketkä kokouksessa ovat paikalla kokoustilassa ja ketkä etäyhteydellä sekä saattaa se osallistujien tietoon
*asiaäänestykset tulee kokouksessa tehdä avoimena äänestyksenä esimerkiksi kokouksen kommentointikentässä tai nimenhuutotekniikalla (puheenjohtaja sanoo edustajan nimen, edustaja sanoo kantansa JAA/EI). Tästä käytännöstä kannattaa sopia ja tiedottaa ennen kokousta.
*ennen kokousta tulee sopia, miten kokouksessa pyydetään puheenvuoroa. Tieto kannattaa lähettää osallistujille jo ennen kokousta.
*kokouksessa näytettävät esitykset (esim. Powerpoint) kannattaa valmistella hyvissä ajoin ja varmistaa niiden tekninen toimivuus
*ennen kokousta kannattaa sopia ja vastuuttaa roolijaot kokouksessa ja jakaa vastuita riittävästi. Erikseen kannattaa nimetä tekninen tuki, esitysten näyttämisestä vastaava henkilö jne. Em. tehtäviä ei tule jättää kokouksen puheenjohtajan tehtäväksi, jotta hän voi keskittyä kokouksen johtamiseen.
Henkilövaalit
Puolue suosittaa, että kokousta ei pidetä etäyhteyttä käyttäen, mikäli kokouksessa on ennakoitavissa henkilövaaleja ja/tai äänestyksiä suljetuin lipuin.