Susanna Kisner: ”Hyvinvoinnilla on hinta ja tänään se on edullisempi kuin huomenna”
Julkaistu:
Euroopan unionista puhuttaessa esillä on usein talouden, turvallisuuden ja kulttuurin teemoja. Unionilla on kuitenkin myös liian vähälle huomiolle jäävä asema koko maanosan väestön terveyden edistämisen ja toimintakyvyn alenemiseen liittyvien haasteiden selättämisessä. Mielenterveyden ongelmat ovat yksi merkittävä eurooppalaisia koskettava kansansairaus. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin nostama mielenterveyden edistämisen kärkiteema on mielestäni erityisen tärkeä terveyden edistämisen osa-alue.
Viime vuosina ihmisten mielenterveyttä ja perusturvallisuutta ovat haastaneet poikkeukselliset ilmiöt kuten koronapandemia, sota, ilmastonmuutos, taantuma, työttömyys, elinkustannusten nousu sekä sosiaalisen median paineet. Ahdistus ja masennus koskettavat yhä enemmän lapsia ja nuoria, joista joka toinen kokee jäävänsä yksin ilman tarvitsemaansa apua ja tukea mielenterveyden haasteisiin. Näin ei voi jatkua!
“Meidän on taisteltava lasten oikeuksien, hyvinvoinnin ja mielenterveyden puolesta”
Yli 150 miljoonaa eurooppalaista kärsii mielenterveysongelmista ja kolme eurooppalaista lasta tai nuorta tekee päivittäin itsemurhan. Lapsia joutuu väkivallan, hyväksikäytön, kaltoinkohtelun, köyhyyden ja syrjinnän uhreiksi. Euroopan unionissa meidän on taisteltava lasten oikeuksien, hyvinvoinnin ja mielenterveyden puolesta.
Me emme voi antaa tulevaisuuden jatkua, jossa yhä nuoremmat voivat huonosti. Sivistyneessä yhteiskunnassa autetaan heikoimpia. Yhteiskunnan on tuettava ja vahvistettava ihmisten kykyä kantaa vastuuta omasta ja läheistensä hyvinvoinnista. Samalla on varmistettava, että hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ja sosiaaliturva takaavat ihmisarvoisen elämän perusedellytykset. Oikeudenmukaisuuteen kuuluu, että ahkeruus ja järkevät valinnat tuovat menestystä tekijälleen. Siihen kuuluu myös, että vaikeuksiin joutunutta autetaan nousemaan jaloilleen.
Merkityksellisen ja onnellisen elämän perusteiksi on yhdessä työskenneltävä niin, että toimivien terveyspalveluiden lisäksi ihmisillä on koti, ruokaa, töitä tarjolla, mahdollisuus kouluttautumiseen, mielekkäisiin ja kohtuuhintaisiin harrastuksiin, sekä perheeseen tai muuhun ryhmään kuulumiseen.
Tärkein ja tehokkain työkalu mielenterveyden haasteissa on ennaltaehkäisevään työhön panostaminen sekä erityisesti lasten ja nuorten mielenterveystyön vastuullinen hoitaminen riittävillä resursseilla.
Unionin on ohjattava ja kannustettava jäsenvaltiota huolehtimaan entistä tiukemmin terveyden ja mielenterveyden edistämisestä, toimintakyvyn alenemisen estämisestä sekä luomaan taloudellisia kannustimia näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Valtavien inhimillisten kustannusten lisäksi mielenterveysongelmien taloudellinen rasitus eurooppalaisille yhteiskunnille on jopa 600 miljardia euroa vuodessa. Hyvinvoivat EU:n kansalaiset ja hyvinvoiva talous kulkevat käsi kädessä.
“Euroopalla on kaikki edellytykset onnistua terveyden edistämisessä”
Mielenterveysongelmien hoitoa varten kaikkien toimijoiden on tiivistettävä yhteistyötä ja väestötasolla terveyden edistämiseen on suhtauduttava monitieteisesti laaja-alaisemmin rakentaen verkostoja yritysten, järjestöjen, tutkimuslaitosten sekä koulutuksen järjestäjien kanssa. Terveyden edistämisen on perustuttava uusimpaan ja tutkittuun tietoon, parhaiden käytäntöjen ja näyttöön perustuvien menetelmien keräämiseen, soveltamiseen ja käyttöönottoon koko Euroopan alueella.
Euroopalla on kaikki edellytykset onnistua terveyden edistämisessä. Meidän on vaadittava ja toteutettava koko Euroopan tasolla yhteiskuntapolitiikkaa, joka luo kaikille ihmisille yhteiset ja tasa-arvoiset puitteet elämänlaadun kohentamiselle sekä antaa resurssit mielenterveyshäiriöiden mahdollisimman matalaan hoitokynnykseen. Laadukkaisiin mielenterveyspalveluihin on päästävä nopeasti ja oikea-aikaisesti.
Kirjoittaja on kokoomuksen eurovaaliehdokas ja sairaanhoitaja.