Susanne Päivärinta: ”Suomen turva on vahva Eurooppa”
Julkaistu:
Elämme massiivisten haasteiden ja kasainvälisten jännitteiden aikaa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, Suomi on sulkenut itärajansa. Venäjän suunnalta voimme odottaa jatkossakin monenlaista kiusantekoa ja hybridivaikuttamista. Venäjä ottaa sen tilan, mikä sille annetaan. Tarvitsemme Euroopassa toisiamme kipeämmin kuin koskaan. EU-jäsenmaiden on tiivistettävä rivinsä. Vain yhdessä olemme vahvempia.
Nyt käytävät EU-vaalit ovat kaikkien aikojen merkittävimmät. Teini-ikäisen äitinä kannan huolta nuorista sukupolvistamme. Pandemian, Venäjän hyökkäyssodan ja ilmastokriisin leimaama nykylapsuus on murheellisesti toinen kuin, mitä sain itse kokea. Lapsemme ansaitsevat parempaa. Ilman turvallista ja vakaata Eurooppaa meillä ei ole paljoakaan.
“Turvallisuuttamme tulee vahvistaa monin tavoin.”
Tulevalla kaudella EU:ssa tuleekin keskittyä pikkutarkan sääntelyn ja tilpehööridirektiivien sijaan suuriin linjoihin. Ykkösasia on turvallisuus. Ukrainan tukeminen vaatii lisäponnisteluja kaikilta jäsenmailta. EU:n bkt on noin seitsenkertainen Venäjään verrattuna, joten kyse on ennen kaikkea poliittisesta tahdosta ja toimista, puheiden aika meni jo.
Turvallisuuttamme tulee vahvistaa monin tavoin. Kriisinsietokykyä tulee kasvattaa. Viisas varautuu tuleviin haasteisiin etukäteen. Kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuuden parantaminen on varautumista tulevaan. Suomalaista ruokaturvaa on vahvistettava ja maataloutta tulee voida harjoittaa tuottavasti. Itä- ja Pohjois-Suomen elinvoima ja itärajamme on turvattava, näihin tulee ohjata myös EU-varoja. Kyse on EU:n ja Naton yhteisestä ulkorajasta.
Vähennetään EU-alueella haitallisia riippuvuuksia kolmansista maista ja kasvatetaan omavaraisuutta niin ruuassa, energiassa, kriittisissä raaka-aineissa, murrosteknologiassa, puolustuksessa kuin lääkkeissäkin. Toivon, että menneistä kriiseistä olisi jo otettu opiksi. Eivät kriisit tähän lopu. Huoltovarmuutta on vahvistettava koko EU:ssa.
“Rauha maksaa.”
Tulevassa EU-parlamentissa tullaan tekemään päätöksiä, jotka vaikuttavat monin tavoin meihin suomalaisiin. EU:n laajentuminen, Ukrainan tuen jatkuminen, Venäjä-pakotteiden kiertämisen tulppaaminen, puolustusteollisuuden kasvattaminen ja sotilaallisen liikkuvuuden edistäminen vaativat kaikki EU:n yhteistä tahtotilaa. Energiaomavaraisuuden kasvattaminen vaatii massiivisia toimia lukuisilta jäsenmailta, venäläisen lng:n virta pitäisi saada tyrehdytettyä tykkänään.
Rauha maksaa. Siksi on tärkeää huolehtia talouden, strategisen kilpailukyvyn vahvistamisesta ja työvoiman saatavuudesta. Jäsenmaiden on otettava vastuu omista veloistaan ja julkisesta taloudestaan. EU-varojen käyttöä on valvottava tehokkaammin.
“Vapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia on puolustettava herkeämättä!”
Tilapäisten valtiontukijoustojen tilalle on saatava kestävämpiä ratkaisuja. EU:n strategisen kilpailukyvyn vahvistaminen tukee Suomen kilpailukykyä, investointivetovoimaa ja vientikilpailukykyä sisämarkkinoilla. Puhdas siirtymä tarjoaa menestyksen avaimet ja taloudellista kasvua, mutta ne vaativat massiivisia investointeja. Niiden houkuttelemiseksi on saatava toimiva pääomamarkkinaunioni, jotta saamme yksityistä rahoitusta. Tarvitsemme vähemmän ja parempaa sääntelyä. Parlamenttiin tarvitaan Suomen puolustajia, jotka tuntevat kotimaamme asiat syvällisesti.
Euroopan sisämarkkinat, Erasmus+ -ohjelma, ihmisten, palveluiden ja tavaroiden vapaa liikkuvuus ovat konkreettisia esimerkkejä siitä hyödystä, minkä unionin jäsenenä saamme. EU:ta tarvitaan asioissa, joissa olemme yhdessä vahvempia. Vapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia on puolustettava herkeämättä!
Kirjoittaja Susanne Päivärinta on kokoomuksen eurovaaliehdokas ja kansanedustaja.