Jäsenpalvelu
Kokoomuksen jäsenpalvelu auttaa mielellään!
Jäsenpalvelu neuvoo sinua muun muassa jäsenlaskuasioissa, puolueeseen liittymiseen liittyvissä kysymyksissä, auttaa paikallisyhdistyssiirroissa, kokoomusfoorumille kirjautumisessa ja yleensä jäsenyyteen liittyvissä asioissa.
Olethan yhteydessä – parhaiten tavoitat jäsenpalvelun sähköpostitse: jasenpalvelu@kokoomus.fi
Jäsenpalveluun voit olla yhteydessä myös puhelimitse: 0207 488 424 maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9.00-12.00 ja tiistaina klo 15.00–18.00 välisenä aikana.
Muistathan päivittää omat yhteystietosi kokoomusfoorumilla!
UKK – Usein kysytyt kysymykset
Mitä kokoomus on?
Nykyinen periaateohjelma (2006) määrittelee kokoomuksen keskustaoikeistolaiseksi kansanpuolueeksi, jonka tavoitteena on itsestä ja toisista huolehtivien ihmisten yhteiskunta, jossa kaikille mahdollistetaan hyvän elämän edellytykset. Periaateohjelma luonnehtii kokoomusta ihmiseen luottavaksi uudistajaksi, jolle on tärkeää ihmisen vapaus ja vastuu omassa toiminnassaan. Keskeisiin periaatteisiin kuuluvat esimerkiksi mahdollisuuksien tasa-arvo ja heikommista huolehtiminen sekä perheen ja lähiyhteisön vastuu.
Kuka voi liittyä kokoomuksen yhdistyksiin?
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä viisitoista (15) vuotta täyttänyt henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja toiminnan sekä puolueen yleiset periaatteet ja jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy jäseneksi.
Yhdistyksen jäsen tai jäseneksi pyrkivä ei saa kuulua muuhun puolueeseen eikä varsinaisena jäsenenä muuhun Kansallinen Kokoomus r.p:n jäsenyhdistykseen.
Voinko liittyä jäseneksi suoraan kokoomukseen
vai pitääkö minun kuulua johonkin paikallisyhdistykseen?
Puolueella ei ole henkilöjäseniä, vaan jäsenyys toteutuu yleensä paikallisyhdistysten kautta. On myös mahdollista liittyä suorajäsenenä useimpiin puolueen ja sen jäsenliittojen (Kokoomuksen Nuorten Liitto ja Kokoomuksen Naisten Liitto) piirijärjestöihin ja opiskelijaliitto Tuhatkuntaan.
Mitä tarkoittaa suorajäsenyys?
Jäsenet kuuluvat useimmiten puolueeseen paikallisyhdistysten kautta, mutta jos ei halua kuulua mihinkään tiettyyn yhdistykseen, on mahdollista liittyä suorajäsenenä useimpiin puolueen ja sen jäsenliittojen piirijärjestöihin ja opiskelijaliitto Tuhatkuntaan.
Suorajäseneksi haluava voi liittyä niissä Kokoomuksen, Kokoomuksen Naisten Liiton ja Kokoomuksen Nuorten Liiton piirijärjestöissä, joissa piirijäsenyys on otettu mukaan piirin sääntöihin. Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnassa on mahdollisuus henkilöjäsenyyteen keskusliitossa, koska Tuhatkunnalla ei ole piirijärjestöorganisaatiota. Piirijäsenillä on oikeus osallistua puolue-, liitto- ja piirikokouksiin säännöissä määritellyn edustusoikeuden mukaisesti.
Mistä tiedän, mihin paikallisyhdistykseen
minun kannattaa liittyä?
Jos olet epävarma siitä, mihin yhdistykseen sinun kannattaa liittyä, tutustu esimerkiksi yhdistyksen verkkosivuihin tai soita oman alueesi piiritoimistoon. Piiritoimistojen henkilökunta tuntee oman alueensa paikallisyhdistykset parhaiten.
Voinko vaihtaa yhdistystä myöhemmin jos haluan?
Kyllä, voit vaihtaa yhdistystä myöhemmin ottamalla yhteyttä omaan piiritoimistoosi.
Miksi jäsenmaksun suuruus vaihtelee?
Jäsenmaksu koostuu perusjäsenmaksusta ja yhdistyskohtaisesta osasta. Perusjäsenmaksun suuruudesta päättää puoluevaltuusto vuosittain. Yhdistyksen osuudesta päättää kukin yhdistys omalta osaltaan. Yhdistyskohtaiset osuudet vaihtelevat siis yhdistyksen mukaan.
Sellaiset jäsenet, jotka asuvat samassa taloudessa perusjäsenmaksun maksavan jäsenen kanssa, ovat oikeutettuja maksamaan alennettua jäsenmaksua. Kokoomuksen Nuorten Liiton ja Opiskelijaliitto Tuhatkunnan jäsenet maksavat nuorisojäsenmaksun.
Kuinka kauan jäsenmaksu on voimassa?
Jäsenmaksu on voimassa vuoden maksun eräpäivästä eteenpäin. Jos siis esimerkiksi liityt jäseneksi ja maksat jäsenmaksun syyskuussa, erääntyy seuraava jäsenmaksu vasta vuoden kuluttua syyskuussa. Jäsenmaksulasku tulee sähköisesti, jos olet antanut sähköpostiosoitteen jäsenrekisterimme tietoon.
Minkälaisia vaikutusmahdollisuuksia
jäsenyys tarjoaa?
Osallistumalla oman paikallisyhdistyksensä toimintaan jäsenellä on mahdollisuus osallistua vireään yhdistystoimintaan ja vaikuttaa siihen, mitä puolueessa tapahtuu. Paikallistasolta tulevat Kokoomuksen poliittiset tavoitteet, joiden määrittelijä on kahden vuoden välein kokoontuva, paikallisyhdistysten edustajista koostuva puoluekokous. Yhdistykset lähettävät edustajat puoluekokoukseen. Paikallisyhdistysten lisäksi kokoomus tarjoaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen paikkoja sekä piiri- että valtakunnantasolla. Puolueella on myös kunnallisia, maakunnallisia ja valtakunnallisia luottamustehtäviä.
Yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja aktiivisen yhdistystoiminnan lisäksi kokoomus tarjoaa jäsenilleen muutakin. Monenlaista koulutusta sekä harrastus- ja virkistystoimintaa järjestetään niin paikallisyhdistysten, piirijärjestöjen, jäsenliittojen kuin kokoomuksen läheisjärjestöjenkin puitteissa.
Kokoomustoiminta on myös sosiaalista vuorovaikutusta! Lähtemällä mukaan tapaat samoin ajattelevia ystäviä ja voit luoda kokoomuslaisen sosiaalisen verkostosi.