Timo Heinonen: ”Hyvinvointiyhteiskunta tulee turvata myös tuleville sukupolville”
Julkaistu:
Kansanedustaja Timo Heinosen pitämä Kokoomuksen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe vuoden 2024 talousarvion käsittelyssä eduskunnassa 13.12.(Muutokset puhuttaessa mahdollisia)
Nyt käsittelyssä oleva esitys vuoden 2024 budjetiksi ei ole syntynyt helpoista lähtökohdista. Saimme perinnöksi Marinin hallitukselta – SDP:ltä ja keskustalta – velkavuoren, kasvavat alijäämät ja tekemättömät reformit. Vuosien ajan tunnuttiin uskovan, että emme tarvitsisi talouden sopeutusta, vaan kasvu hoitaisi kaiken. Toiminnan perusajatus oli tullut tutuksi näille puolueille jo Säätytalolla 2019 toteamuksesta: Rahaa on. Sen mukaan vasemmistohallitus elikin – kuin tuhlaajapoika konsanaan.
Julkisen talouden ongelmat eivät kuitenkaan kadonneet vaan pahenivat.
Vuosien tekemättömyyden hinta tulee nyt maksuun. Pelkät velkavuorestamme maksettavat korkomenot ovat ensi vuonna yli 3 miljardia euroa.
Suomen tilanne on kesän jälkeen entisestään synkentynyt. Valtiovarainvaliokunnan kuulemat asiantuntijat korostivat lausunnoissaan julkisen talouden tilanteen vakavuutta.
Viime viikolla myös Euroryhmä antoi varoituksen Suomelle julkisen talouden tilanteesta ja edellytti hallitukselta valmiutta reagoida talouden heikentymiseen. Haluan kiittää valtiovarainministeri Riikka Purraa nopeasta reagoinnista tähänkin. Työt teiltä ei tule loppumaan.
Tämän hallituksen aikana asiantuntijoiden viestit eivät siis kaiu kuuroille korville. Me tartumme toimeen. Tämä hallitus ei tule jättämään työtään kesken.
Hallitus on tehnyt talouspolitiikassaan selkeän valinnan: työn tekemisen tulee aina olla ensisijaista.
Siksi toteutamme jo ensi vuoden budjetissa kunnianhimoiset toimet, joiden arvioidaan lisäävän työllisyyttä jopa 65 000 työllisellä. Siis jopa 65 000 uutta palkansaajaa, joilla on mahdollisuus tulla toimeen omilla tuloillaan. Uskallan sanoa, että hallituksen talous- ja työllisyysohjelma on kunnianhimoisin mitä tässä maassa on nähty.
Oppositio on kaikki nämäkin toimet tyrmännyt, mutta kannustan teitä, hyvät opposition edustajat, katsomaan vaikka naapurimaahamme Ruotsiin. Siellä nämä toimet on tehty jo vuosikymmen sitten –valtaosa vieläpä demareiden johdolla - ja tulokset puhuvat puolestaan. On aika päivittää myös Suomessa työmarkkinat pohjoismaiselle linjalle.
Hallitus haluaa myös, että palkasta jää jatkossa enemmän käteen.
Kohdennamme ensi vuonna 100 miljoonan euron veron kevennyksen pieni ja keskituloisille palkansaajille. Kauden lopussa työnverotus kevenee työttömyysvakuutusmaksun alennus mukaan lukien jopa miljardilla eurolla. Näitä kevennyksiä ei tehdä velaksi.
Arvoisa vasemmisto, älkää huoliko – tämänkin vaalikauden jälkeen maamme verottaa kovalla kädellä. Mutta yhtälailla meillä on tämän vaalikauden jälkeenkin hyvä ja vahva hyvinvointiyhteiskunta.
Evan johtaja Emilia Kullas totesi:
”Tämän hallituksen toimilla ei hyvinvointiyhteiskuntaa Suomesta tapeta eikä edes nirhata. Päinvastoin se yrittää pitää sitä siinä kunnossa, että se jatkossakin toimisi.”
Tästä on kyse. Hyvinvointiyhteiskunta, sen perusta ja tulevaisuus tulee nyt turvata myös tuleville sukupolville.
Syksyn aikana olemme kuulleet oppositiolta runsaasti kritiikkiä hallituksen politiikalle. Omat vaihtoehtobudjettinne olivat kuitenkin varsinainen pettymys ja vastuullisen taloudenpidon irvikuva.
Esimerkiksi SDP, vaihtoehdossanne päädytte perumaan kaikki hallituksen työllisyystoimet ja suuren osan julkisen talouden sopeutuksista. Tämän päälle vielä salasitte budjettinne karmeat vaikutukset esimerkiksi työllisyyteen.
Kaiken kaikkiaan näistä opposition vaihtoehtobudjeteista jäi lopulta käteen vain massiiviset veronkiristykset työhön ja yrittämiseen. Hyvä vasemmisto-oppositio, ei näillä eväillä Suomen tulevaisuutta rakenneta.
Suomi ei nouse verottamalla tai pelkillä sopeutustoimilla vaan tarvitsemme kasvua ja uskoa tulevaisuuteen. Tiukasta talouden pidosta huolimatta haluamme panostaa tämän maan osaamiseen ja kasvun eväisiin.
Suomen koululaisten oppimistulokset ovat olleet jälleen esillä uusimpien Pisa-tulosten myötä. Orpon hallitus haluaa kääntää oppimistulosten suunnan ja panostaakin 200 miljoonaa euroa peruskouluihin muun muassa oppimisen tukeen.
Tämä hallitus tarttuu myös kasvaviin mielenterveysongelmiin määrätietoisesti. Siksi toteutamme nuorten terapiatakuun. Jo viime kaudella Kokoomus äänesti terapiatakuun puolesta ja nyt se lopulta saadaan budjettiin. Suomella ei ole varaa jättää yhtäkään nuorta yksin mielenterveysongelmien kanssa.
Suomen talouden tilanne on vakava. Se on kuitenkin korjattavissa. Suomessa on nyt hallitus, joka on valmis tekoihin maamme talouden vakauttamiseksi. Haluamme jättää maamme paremmassa kunnossa kuin missä itse sen saimme.
Hallitus tekee vastuullista politiikkaa, joka kantaa myös tulevaisuudessa.
Olemme tarttuneet työhön Suomen ja suomalaisten parhaaksi. Tämä maa ansaitsee myös terveen talouden.