Turvallinen joulu jokaiseen perheeseen
Julkaistu:
Joulu on monelle juhlan ja yhdessäolon aikaa, lämpimien muistojen luomista – ja näin sen kuuluisikin olla. Monissa perheissä joulu on kuitenkin vaikeaa aikaa, ja pyhiä voivat värittää niin alkoholin käyttö kuin lähisuhdeväkivalta tai taloudellinen epävarmuus – monesti myös useampi näistä yhdessä.
Suomalaisissa perheissä elää rekisteritietojen mukaan jopa lähes 90 000 alaikäistä lasta, joiden vähintään toisella biologisella vanhemmalla on ennen lapsen täysi-ikäisyyttä ilmennyt vakava päihdeongelma. Vastaavien tietojen perusteella vuonna 2015 Suomessa oli arviolta 65–70 000 tällaista lasta, joten määrä on huomattavasti lisääntynyt.
Alkoholin käytön haitoista kärsii kokonaisuudessaan vielä tätäkin useampi lapsi, sillä vähäisempikin alkoholinkäyttö perheessä voi aiheuttaa lapselle turvattomuutta ja pelkoa. Lisäksi huumeiden yleistyminen näkyy myös lapsiperheissä, mikä pahentaa tilannetta entisestään.
Ongelmat eivät ole sidottuja esimerkiksi tulotasoon, vaan niitä esiintyy kaikenlaisissa perheissä.
Valitettavan monen lapsen joulu onkin kaikkea muuta kuin ihana ja tunnelmallinen perhejuhla. Jo pikkujouluista alkava juhlakausi nostaa monen aikuisen alkoholinkulutusta, mikä näkyy myös päivystyskäyntien ja hälytystehtävien määrässä. Tänä vuonna joulun pyhätkin osuvat arkipäiville, mikä voi vaikeuttaa tilannetta ja lisätä alkoholin kulutusta monessa perheessä.
Toimiessani poliisina joulu ja sen alusaika oli tehtävien osalta mitä vilkkainta aikaa. Omakin joulumieli oli usein koetuksella, kun vierailimme tehtävillä perheissä, joissa lapset elivät pelossa ja turvattomuudessa. Kotihälytyksillä vastassa saattoi usein olla lapsiperheen riitelevä pariskunta, joista toinen tai pahimmillaan molemmat olivat päihtyneenä. Näissä tilanteissa perheen lapset löytyivät huoneistaan, itkuisina ja pelokkaina, pimeyden keskeltä peitto korviin vedettynä. Nukahtaa ei uskallettu, mutta toisaalta hereillä olo oli yhtä painajaista.
Ongelmien yleisyydestä kertoo osaltaan se, että turvakodit ovat jouluisin ääriään myöden täynnä. Joulu onkin aikaa, kun turvakotien äärettömän tärkeä työ korostuu. Surullisen usein tilanne on kuitenkin myös se, että vanhemmat eivät näe näissä tilanteissa mitään väärää, jolloin lapsetkaan eivät pääse tilannetta pakoon.
Väkivalta ja turvattomuus ovat myös asioita, joita saatetaan ”lasten puolesta” sietää jouluna entistä enemmän. Jouluun latautuu paljon odotuksia niin lasten kuin vanhempien osalta. Odotusten romuttuessa ja tilanteen eskaloituessa asiasta ei välttämättä haluta ilmoittaa viranomaisille – poliisit omalla ovella jouluaattona voidaan kokea epäonnistumiseksi, lapsen odotusten pettämiseksi. Ilmoittaminen voisi kuitenkin olla avain parempaan tulevaisuuteen.
Annetaan kaikille lapsille turvallinen joulu – heillä jokaisella on siihen oikeus.
Mari Kaunistola
Poliisikansanedustaja