Ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin lisää valvontaa ja rajoituksia
Julkaistu:
Yleinen turvallisuusympäristömme on muuttunut viime vuosien aikana merkittävästi. Suomen ei tule olla sinisilmäinen uusien turvallisuusuhkien edessä.
Turvallisuusviranomaisten resursseja ja toimivaltuuksia on lisättävä, jotta uusiin uhkiin kyetään varautumaan. Tällä hallituskaudella Suomen turvallisuusviranomaisten resursseja onkin lisätty systemaattisesti. Myös turvallisuusviranomaisten toimivaltuuksia on ryhdytty päivittämään, jotta ne vastaisivat nykytilan tarpeita.
Myös kiinteistönomistus liittyy kokonaisturvallisuuteen.
Myös kiinteistönomistus liittyy kokonaisturvallisuuteen. Ulkomaalaisten kiinteistönomistuksesta turvallisuudelle tietyissä tapauksissa aiheutuvat uhkakuvat on otettava vakavasti. Erityisesti EU-alueen ulkopuolelta tulevan ulkomaalaisen kiinteistönomistuksen laajentumiseen voi liittyä tiettyjä epäkohtia kokonaisturvallisuuden kannalta.
Vielä tällä vaalikaudella on tehtävä toimenpiteitä, joilla ulkomaalaisten kiinteistönkaupat saadaan tarkempaan valvontaan ja luodaan keinot tarvittaessa rajoittaa ulkomaalaisten kiinteistönomistusta. Viranomaisille on annettava tarpeelliset työkalut toisaalta kiinteistönomistusta koskevan tilannekuvan luomiseksi kansallisesti strategisten kohteiden läheisyydessä. Toisaalta on myös mahdollistettava valtion puuttuminen kiinteistökauppoihin tilanteissa, joissa se on valtion turvallisuuden kannalta oleellista. Oikeusministeriö on ollut mukana valmistelemassa näitä toimenpiteitä. Lainvalmistelu on jo loppusuoralla.
Kiinteistön hankintaa koskevan rajoitusjärjestelmän purkaminen lähti liikkeelle Suomen ETA-jäsenyydestä 1990-luvun alkupuolella ja päättyi vuosituhannen taitteessa viimeistenkin hankintarajoitusten kumoamiseen. Vuodesta 2000 lähtien Suomessa ei siis ole ollut voimassa maanhankintaa rajoittavaa lainsäädäntöä, jonka soveltamisala määräytyisi ostajan kansallisuuden perusteella. Näin ollen Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen valtioiden ja näiden ulkopuolisten valtioiden kansalaiset ja yhteisöt voivat hankkia kiinteää omaisuutta Suomessa vastaavin edellytyksin kuin Suomen kansalaiset ja Suomeen rekisteröidyt yhteisöt.
Antti Häkkänen, oikeusministeri