Keskustelunavaus luonnosta: Vastuu luonnon monimuotoisuudesta
Julkaistu:
Haluamme tehdä yhdessä kestävää ympäristöpolitiikkaa. Osallistu, kommentoi tässä ja tutustu muihin teemoihin!
Selvä enemmistö, jopa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää yhteiskunnan keskeisenä tehtävänä luonnon monimuotoisuuden turvaamista ja näinhän se on meidänkin mielestämme.
Yleisesti luonnon ja eri eläin- ja eliölajien monimuotoisuus auttaa niitä selviämään ympäristön muutoksista – mikäli ilmasto tai elinolosuhteet muuttuvat, geneettinen monimuotoisuus on ikään kuin vakuutus nopeammasta sopeutumisesta. Geneettinen monimuotoisuus on myös korvaamatonta lääketieteen ja biokemian kannalta. Hyvänä esimerkkinä on ksylitoli, joka itsessään on valtava mahdollisuus suomalaiselle luontoa kestävästi hyödyntäville elinkeinoille.
Yksi suurimmista uhista ympäristölle ja tulevaisuudelle on luonnon monimuotoisuuden väheneminen eli lajien häviäminen ja uhanalaisuus . Ainoastaan suojelemalla luonnon monimuotoisuutta jätämme tuleville sukupolville terveen ympäristön. Luonnonvaroja on käytettävä kestävällä tavalla.
Suot
Soiden monimuotoisuutta on tehokkainta varjella tekemällä soista suojeltuja. Yli puolet Suomen alkuperäisestä suoalasta on kuitenkin jo menettänyt luonnontilansa. Suomalaisen suoluonnon tilaa on heikentänyt laajamittainen ojittaminen metsänkasvatusta varten, turpeen nosto sekä pellonraivaus.
Metsiä ojittamalla pyritään lisäämään puiden kasvualustan hapellisuutta vähentämällä maan vesipitoisuutta. Suomessa on pitkään uskottu, että tällä ei olisi pitkäaikaisia muutoksia huuhtoutumien mukana kulkevien ravinteiden määrään. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksissa on havaittu kuitenkin, että valumavesien ravinnepitoisuus kasvaa mitä kauemmin ojituksesta on kulunut aikaa. Tästä viisastuneena on aika ryhtyä toimeen.
Muuttamalla soita luonnontilaisiksi lajien elinympäristöjen ja luontotyyppien laatu paranee. Näin voimme vaikuttaa lajien uhanalaistumiskehitykseen. Soiden palauttaminen luonnontilaisiksi auttaa myös ilmastonmuutoksen hillinnässä. Meille ihmisille soilla on myös erityinen rooli – me marjastamme, virkistäydymme ja retkeilemme siellä. Suot tuottavat ainutlaatuisia elämyksiä.
Suojelun piiriin on lisättävä valtakunnallisesti arvokkaita suoalueita
Suoalueille ei tehdä uusia peltoja tai ojitettuja talousmetsiä
Suot joilla ei voi kasvattaa metsää ja jotka on ojitettu, eli niin sanotut hukkaojikot, muutetaan luonnontilaisiksi 2025 mennessä
Energian lähteinä käytetyt turvesuot muutetaan luonnontilaisiksi kun niiden hyödyntämienn loppuu
Metsät
Metso-ohjelmalla on suojeltu Etelä-Suomen arvokkaita metsiä hyvillä tuloksilla. Sen tavoitteena on suojella 96 000 hehtaaria lisää metsiä vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen vaatii noin 3900 hehtaarin suojelemista joka vuosi tästä eteenpäin. Esimerkiksi viime vuonna ohjelmalla saatiin suojelunalaiseksi 3388 hehtaaria metsää. Hallitus on turvannut Metso-ohjelman rahoituksen niin, että vuoden 2025 tavoitteeseen on mahdollista päästä. Pian on kuitenkin aika katsoa pidemmälle tulevaisuuteen – miten metsiä suojellaan jatkossa, mitkä ovat tavoitteet? Pitäisikö Metso-ohjelmaa laajentaa muillakin kuin nykyään siihen kuuluvilla metsätyypeillä?
Päätökset Metso-ohjelman mahdollisuudesta toimia vuoden 2025 jälkeen tehdään hallituskaudella 2019–2023. Valtion omistamien metsien käytössä on varmistettava tasapaino virkistys- ja matkailukäytön sekä puunkäytön välillä erityisesti kansallispuistoissa ja valtakunnallisesti merkittävissä virkistys-, retkeily- ja matkailualueiden välittömässä läheisyydessä.
Vesistöt
Vaelluskalojen ja muiden virtavesissä elävien lajien kulku elin- ja lisääntymisalueille ja vaelluskalakantojen elvyttäminen on mahdollistettava nykyistä paremmin. Kalastus on monelle suomalaiselle rakas harrastus ja matkailulle ja koko seutukunnan taloudelle suuri mahdollisuus. Kalastuksen tulee olla kestävällä pohjalla jotta se voi olla harrastus myös tulevaisuudesssa. Salakalastukseen pitää puuttua määrätietoisesti.
Sadat pienet vesivoimapadot estävät vaelluskalojen nousun ja aiheuttavat suurta haittaa kalastukselle. Näillä padoilla ei ole suurta merkitystä valtakunnan energiahuollon kannalta. Tämän takia lähtökohtana tulee olla, että nykyaikaiset velvoitteet kalojen nousun varmistamiseksi patojen ohi toteutuvat myös pienten patojen osalta. Vanhoihin vesien käyttöä ja rakentamista säätelevisiin vesilupiin liittyvät oikeussuojakysymykset on pyrittävä ratkaisemaan ja tilanteesta riippuen jaettava siitä aiheutuvien muutosten kustannuksia hanketukien avulla.
Mitä mieltä olet, pitäisikö näin tehdä? Mitä muuta pitää tehdä? Kommentoi tähän: