Ville Kaunisto: ”Rajat on rakkautta!”
Julkaistu:
Teinipoika ampui Tukholmassa nelikymppisen miehen, joka oli matkalla uimahalliin poikansa kanssa. Huumekauppaa käydään Ruotsin lähiössä avoimesti. Alaikäisten tekemät rikokset ovat saavuttaneet epidemian mittasuhteet, ja pommeja räjähtelee harva se päivä.
Vaikka ongelmamme eivät ole vielä Ruotsin mittaluokassa, Ruotsista tutut ensioireet - etenkin alaikäisten rikollisuuden lisääntyminen ja raaistuminen - piinaavat katujamme ja koulujamme.
Samaan aikaan painetta luo itäraja. Venäjä on osoittanut, että he eivät epäröi käyttää kansainvälisiä pakolaissopimuksia oman voimapolitiikkansa välikappaleina. On vaikea erottaa, onko rajalle saapuva nuori mies aidosti avun tarpeessa vai soluttautuja, joka etsii sabotaasikohdetta.
“Yhtä turvatonta aikaa ei ole Suomessa nähty sitten 1940-luvun.”
Syvän rauhan aikaan solmitut sopimukset ovat käyttökelpoisia nimenomaan rauhan aikana. Nyt vallitsevissa olosuhteissa on sovellettava uudenlaista, oman turvan maksimoivaa ajattelua.
Suomella on 1343,6 kilometriä yhteistä maarajaa Venäjän kanssa. Vartioimme paitsi omaa maatamme, myös EU:n ja Naton koillisrajaa. Meillä on vuosisatojen kokemus isovenäläisestä suurvaltapolitiikasta ja vahva kansallinen puolustus. Nämä ovat vahvuuksiamme kriisin hetkellä.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on luvannut panostaa itäiseen ja kaakkoiseen Suomeen. Nämä panostukset ovat satsauksia koko maan ja koko Euroopan puolustukseen, ei alueellista siltarumpupolitiikkaa. Maailmanpoliittiset muutokset luovat uusia painopistealueita. Näemme nyt aitiopaikalta sellaisen synnyn.
“Itärajamme on koko Suomen asia. Se on koko Euroopan asia.”
Euroopan Unionin maine perustuu työvoiman vapaalle liikkuvuudelle, vapaalle kaupalle ja ihmisoikeuksille. Näistä syistä EU – ja Suomi sen mukana – on edelleen houkutteleva alue, jonne ihmiset tahtovat Euroopan ulkopuolelta myös syvän rauhan aikana.
Rauhan eteen on kuitenkin aktiivisesti ponnisteltava. Viime vuosien tapahtumat Ruotsissa ovat osoittaneet, että jos maalla ei ole kykyä kotouttaa jokaista tulijaa, sitä todennäköisemmäksi käy väkivalta.
“Poliitikkoina ensisijainen tehtävämme on ylläpitää Suomen rauhaa ja turvallisuutta.”
Tanskassa sikäläinen keskustaoikeisto, sosialidemokraatit ja vihreät lakkasivat jo vuosikymmen sitten pelkäämästä leimautumista ja ymmärsivät akuutin tarpeen käydä nuoriso- ja jengirikollisuutta vastaan. Toimet olivat jyrkkiä, mutta oikea-aikaisia. Tanskan sisäinen turvallisuus on parantunut merkittävästi samalla, kun Ruotsi korjaa väärien päätösten satoa.
Samat lääkkeet, jotka ennaltaehkäisevät jengiytymistä, ennaltaehkäisevät myös terrorismia, on se sitten vieras- tai kotoperäistä. On järkevämpää olla askeleen edellä kuin jossitella jälkikäteen. Niin kotimaisessa kuin eurooppalaisessa lainsäädäntötyössä.
Poliitikkoina ensisijainen tehtävämme on ylläpitää Suomen rauhaa ja turvallisuutta ja varjella yhtä lailla maan kansalaisia kuin niitä, jotka tahtovat tehdä työtä, yrittää ja kasvattaa lapsensa tässä maassa. Kun olemme järkähtämättömiä niin itärajalla kuin rikollisuuden ja terrorismin ehkäisyssä, olemme entistä vahvempi, parempi yhteiskunta.
Kirjoittaja Ville Kaunisto on kokoomuksen eurovaaliehdokas ja kansanedustaja.